Be to, bent jau JAV mankštinasi ar sportuoja tik 4 iš 10 piliečių – likę gyvena tingiai, dažniausiai dėl to, kad tiesiog neturi laiko sportuoti, rašo buzzle.com.

Iš tikrųjų XXI amžiuje gyvenimo esmė yra fizinio aktyvumo nebuvimas – ir tai be jokios abejonės yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių daugeliui žmonių taip sunku numesti kilogramų perteklių ir jų vėl nepriaugti.

Tačiau suvokiant, kad šiuolaikinio gyvenimo esmė yra fizinis tingumas, visada galima atrasti būdų, kuriais galima būtų deginti kalorijas atliekant įprastus, kasdienius veiksmus. Tyrimų rezultatai rodo, kad galime sudeginti 100-150 kalorijų per valandą daugiau, jei į kasdienę veiklą įtrauktume fiziškai neaktyvią termogenezę.

Taigi, kas yra toji fiziškai neaktyvi termogenezė? Paprastai šnekant, tai – siekis judėti daugiau – daugiau juoktis, kalbantis telefonu atsistoti ir vaikštinėti pirmyn-atgal, gestikuliuoti rankomis kalbant ir panašiai. Taigi, pasiūlysime keletą būdų, kurie padės jums sudeginti daugiau kalorijų per dieną neskiriant laiko sportavimui.

Kvėpuokite giliai: daugelis žmonių nepakankamai rimtai įvertina kvėpavimo galią, nors senovės Indijos jogos žinovai visada tai žinojo ir netgi sukūrė kontroliuojamo kvėpavimo sistemą, vadinamą Pranayama.

Paprastai daugelis žmonių kvėpuoja paviršutiniškai, o deguonies trūkumą kompensuoja žiovaudami ar dūsaudami. Pranayama metodus galite taikyti visur ir visada – ar sėdėtumėte prie stalo biure, ar žiūrėtumėte televizorių namie. Galite šiek tiek apšilti įkvėpiant ir iškvėpiant giliau ir stipriau.

Pradėkite įkvėpimu skaičiuojant nuo 1 iki 6-8, užlaikykite kvėpavimą 1-2 sekundėms ir iškvėpkite skaičiuojant nuo 1 iki 6-8, o po to atsipalaiduokite maždaug sekundei. Po to galite kvėpuoti greitai, lyg būtumėte pabėgiojęs.

Dažniau gestikuliuokite: barbenimas pirštais į stalą, rankų ir kūno judinimas kalbantis, nuolatinis kojų judinimas sėdint – atliekant visus šiuos nesąmoningus veiksmus mes deginame kalorijas.

Taigi pradėkite šiuos veiksmus atlikinėti sąmoningai. Pasak tyrimų rezultatų, nustatyta, jog gestikuliuoti mėgstantys ir nerimstantys žmonės per dieną gali sudeginti iki 350 kalorijų daugiau, o per metus šios kalorijos gali būti prilygintos 16 kilogramų numesto svorio.

Valgykite daugiau baltymų: valgymo ir maisto virškinimo metu sudeginamas nemažas kiekis kalorijų – ypač jei maistą ne praryjate rekordiniu greičiu, o juo mėgaujatės palengva. Ir baltyminis maistas sukuria stipriausia kalorijas deginantį poveikį.

Pavyzdžiui, jei suvartosite baltymų pagrindo patiekalą, kurio energetinė vertė yra 600 kalorijų, tai apie 180 kalorijų sudeginsite vien šiam maistui suvirškinti – labiausiai dėl to, kad kepenims reikia nemažai energijos tam, kad jos įsisavintų suskaidytus baltymus ir iš jų gamintų naujus baltymus.

Suteikite gyvenimui "aštrumo": galite suaktyvinti svorio metimo programą į maistą pridėdami daugiau prieskonių.

Imbieras, česnakas, aštrieji pipirai, sausosios garstyčios bei kiti aštrūs prieskoniai pasižymi riebalus deginančiu termogeniniu poveikiu, kuris skatina metabolizmą.

Maistą skaninkite cinamonu. Mokslininkai nustatė, kad nuo ketvirčio iki vieno arbatinio šaukštelio šio prieskonio gali žymiai suaktyvinti jūsų metabolizmą. Kitas aštrių prieskonių poveikis – jie sukelia troškulį, o dėl to jūs labiau norite gerti šalto vandens.

Gerkite ledinį vandenį: kai geriate ledinį vandenį, metabolizmas paskatinamas darbuotis, kad palaikytų kūno šilumą. Paprastai rekomenduojama išgerti maždaug aštuonis puodelius vandens per dieną – jei sportuojate, tuomet reikia daugiau. Tačiau jei vandenį gersite ledo šaltumo, tai sudeginsite iki 9,25 kalorijų daugiau lyginant su kambario temperatūros vandeniu.

Nepamirškite šypsotis. Pozityviai mąstydami ir emociškai paremdami aplinkinius galite sumažinti stresą ir nerimą, o šie skatina svorio didėjimą, nes streso metu organizmas išskiria daugiau hormono kortizono.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją