Viena didžiausių plastinės chirurgijos klinikų „Harley Medical Group“ atskleidė, kad per pirmąsias dvi šių metų savaites žmonių, besiteiraujančių apie grožio chirurgijos procedūras, palyginti su 2007-aisiais padaugėjo net 32 procentais.

Net 51 procentu padaugėjo norinčių išbandyti butolino ir botokso injekcijas, kuriomis atjauninamas veidas, didinamos lūpos. Ilgėja eilės ir prie kabinetų, kuriuose teikiamos grožio procedūros, nereikalaujančios chirurginės intervencijos – pavyzdžiui, veido tempimas lazeriu ar plaukų šalinimas.

Medikai tikina, kad klientų daugėja todėl, kad keičiasi požiūris į plastinę chirurgiją. Esą prieš 20 metų pacientai atliktą procedūrą atkakliai slėptų ir net neigtų ją atlikę.

Šiomis dienomis tik 10 procentų žmonių linkę slėpti pasiryžę operacijai, o likusi dauguma mielai pasakoja apie savo patirtį giminėms, draugams ir net žiniasklaidai. Aptarinėti operacijas ir net dalinti patikimų gydytojų koordinates nebelaikoma blogu tonu net verslo pietų metu.

Nepigiai kainuojančios operacijos verčia žmones vis daugiau taupyti. Trečdalis iš kelių tūkstančių apklaustų JK gyventojų prisipažino, kad pastaruosius dvejus metus taupė plastinei operacijai.

Penktadalis pacientų turėjo pasiskolinti pinigų iš giminaičių, kas dešimtas susirado antrą darbą, o 8 procentai apklaustųjų teigė, kad operacijomis išleido savo palikimą bei visą gyvenimą taupytus pinigus. Daugelis apklausos dalyvių neneigė, kad pastaraisiais metais gyveno be atostogų tam, kad galėtų sau leisti grožio procedūras.

Praėjusių metų statistikos duomenimis, populiariausios operacijos pozicijų vis dar neužleidžia krūtų didinimas. Tačiau medikus nustebino, kad įvairių procedūrų pageidauja vis daugiau vyrų. Nuo 2006-ųjų po grožio peiliu gultis nusprendusių vyrų skaičius išaugo penktadaliu.

Pernai daugiausiai moterų rinkosi krūtų, nosies ir riebalų nusiurbimo operacijas. Tačiau ryškėja nauja tendencija: nors krūtų didinimas vis dar sudaro trečdalį visų operacijų, daugiau moterų ryžtasi krūtis mažinti.

Tarp vyrų populiariausia buvo nosies korekcija, nors nemažai jų – penktadaliu daugiau nei 2006-aisiais – taip pat ryžosi krūtinės mažinimo operacijai, kai nusiurbiami riebalai.

Medikai sako praradę viltį suvaldyti nuolat didėjantį pacientų srautą, todėl tiesiog pataria atidžiau rinktis klinikas ir gydytojus – prašyti licencijų ir įrodymų, kad klinika užregistruota Sveikatos apsaugos komisijoje (Healthcare Commission). Esą tik tokiu atveju galima tikėtis sklandaus aptarnavimo be gresiančių sveikatos komplikacijų.