Valstybės garantuojama antrine teisine pagalba, kuri teikiama mažas pajamas gaunantiems žmonėms, 2007 metais pasinaudojo apie 1800 Šiaulių apygardos gyventojų. Tai – beveik penkiais šimtais žmonių daugiau negu 2006 metais.

Siekdama išsiaiškinti, kaip žmonės vertina valstybės teikiamą paramą, nemokamai skiriamų advokatų darbą, bendravimą su jais, kiek žino apie galimybes tokia pagalba pasinaudoti, Šiaulių VGTP tarnyba užsakė apklausą. Bendrovės „Komunikacijos vartai“ atliktame tyrime dalyvavo tarnybos paslaugomis praėjusiais metais pasinaudojusių žmonės iš visų Šiaulių apskrities, taip pat tarnybos teritorijai priklausančių Mažeikių, Raseinių ir Telšių rajonų.

Apklausos duomenys nenuvylė – prireikus dar kartą tokia pagalba norėtų pasinaudoti beveik visi asmenys, kuriems spręsti jų problemas padėjo valstybės nemokamai skirtas advokatas. Įdomu tai, kad tokios pagalbos norėtų ir tie, kurių atžvilgiu teismas priėmė neigiamą sprendimą.

Dauguma apklaustųjų teigia, jog valstybės garantuojama antrinė teisinė pagalba yra tikras išsigelbėjimas sunkiai besiverčiantiems žmonėms - be jos dažnas neturėtų finansinių galimybių pasisamdyti advokatą savo teisėms ginti. Apklausa parodė, jog mažas pajamas gaunantys ir su teisinėmis problemomis susiduriantys žmonės palankiai vertina Šiaulų VGTP tarnybos paslaugas, apie jas informuojančių ir dokumentus padedančių rengti savivaldybių juridinių ir socialinės paramos skyrių, seniūnijų darbuotojų pagalbą. Daugelis šiuos darbuotojus apibūdina kaip malonius, nuoširdžius, padedančius bei patariančius nenuleisti rankų ir ginti savo teises žmones.

Apklausos anketoje buvo prašoma įvertini ir nemokamai pagalbą teikusių advokatų paslaugas – jų bendravimą su valstybės skiriamais klientais, realią pagalbą. Neretai sklando nuomonė, kad „nemokamai gero advokato negausi“, tačiau apklausos atsakymai ją paneigė. Apie 76 procentus šiomis paslaugomis pasinaudojusių žmonių liko patenkinti advokatų darbu.

Vis dėlto apie 20 procentų apklaustųjų teigė nesulaukę reikiamo dėmesio. Buvo nusiskundimų, kad kai kurie advokatai per mažai skyrė pastangų klientų problemoms spręsti, nerado pakankamai laiko, netgi praleido juridinius terminus.

Apklausos rengėjus domino, ar žmonėms sunku surinkti nemažai įvairių dokumentų nemokamam advokatui gauti. Atsakymai rodo, kad žmonėms daug padeda savivaldybių, seniūnijų darbuotojai, tačiau būtų daug paprasčiau, jeigu įvairias valstybinių institucijų pažymas galėtų surinkti pati Šiaulių VGTP tarnyba. Taip žmonėms nereikėtų leisti pinigų ir gaišti laiko kelionėms į rajonų centrus ar Šiaulius, be to, dažnam sudėtinga susigaudyti valdžios įstaigose.