Nėra namų be dūmų ir konfliktai šeimose – neišvengiami. Tačiau kai fiziškai stipresnis partneris vietoj argumentų ima mojuoti kumščiais, kitas pasijunta bejėgiu įkaitu. „Jei vyras prieš moterį pakėlė ranką vieną kartą, pakels ir antrą, ir trečią. Sustabdyti jį savo jėgomis viena moteris nepajėgi“, – neabejoja Vilniuje įsikūrusio Motinos ir vaiko globos pensiono vadovė Nijolė Dirsienė.

Šiemet pensionas, kuriame glaudžiasi smurtą šeimoje patiriančios moterys ir vaikai, pradeda skaičiuoti antrą gyvavimo dešimtmetį ir, pasak jo vadovės, nė dienos nėra buvęs tuščias.

Tikėjosi, kad smūgiai liausis...

Ketvirtą mėnesį pensione gyvenanti 44 metų Gailutė pasakojo, kad jos sutuoktinis smurtauti pradėjo praėjus vos porai metų nuo vedybų.

„Apie šį pensioną girdėjau jau seniai. Man net policijos pareigūnai patarė į jį kreiptis, tačiau ilgą laiką nesiryžau. Kodėl? Vis tikėjausi, kad smūgiai kada nors liausis“, – pasakojo inteligentiška, graži moteris.

Gailutė už 20 metų vyresnio vyro ištekėjo prieš 21 metus. Jai tai buvo pirma santuoka, o jam – trečia.

„Tekėjau už solidaus vyriškio iš didelės meilės“, – tikino moteris. Vyras sužavėjo ją galantiškumu, elegancija, patirtimi. Kilęs iš labai garbingos šeimos, „gerų tėvų“ sūnus – tėvas kurį laiką ėjo ministro pareigas. Motina – prancūzė.

„Niekada neužmiršiu pirmojo smūgio. Vyras taip spyrė man į nugarą, kad nuskridau per visą kambarį iki priešingos sienos. Dukrai tada buvo dveji. Nuo tada vyro smurtas tapo mano kasdienybe“, – ašaras braukė Gailutė. Jos kūnas paženklintas randais, į darbą ne kartą teko eiti po tamsiais akiniais slepiant mėlynes, gydytis ligoninėse.

Taip ilgai kentėti moterį vertė baimė prarasti dukterį, mat vyras meistriškai manipuliuodavo žmonos motiniškais jausmais. „Tuo metu jis ėjo aukštas pareigas ir buvo įtakingas, todėl nuolat grasino, esą jei sumanysiu skirtis, dukrą matysiu kaip savo ausis. Labai to bijojau“, – pasakojo Gailutė.

Dabar, kai dukra jau 20-metė, moteris pradėjo skyrybų procesą.

„Jis to dar nežino, kol kas su advokatu ruošiame dokumentus. Kas bus, kai sužinos – baisu net pagalvoti, tačiau čia, pensione, jaučiuosi saugi“, – sakė moteris.

Pagrobė sūnų

Kita Motinos ir vaiko globos pensiono gyventoja – 26-erių Natalija – čia taip pat slepiasi nuo smurtaujančio gyvenimo draugo.

„Jis patologiškai pavydus, – pasakojo Natalija. – Kai gimė mūsų sūnus, buvau tiesiog įkalinta namie. Jis neleisdavo niekur išeiti, net su kaimyne kavos išgerti. Kai vaikui suėjo metai, vyras mane įdarbino savo valdomame kioske, tačiau nemokėjo nė cento, turėjau dirbti už ačiū.“

Patarta draugės Natalija ryžosi gyvenimo permainoms ir kreipėsi į pensioną.

Jos sūnui šiuo metu – 3,5 metų, bet pati jo auginti moteris negali. Buvęs gyvenimo draugas vaiką paprasčiausiai pagrobė.

"Vaiko teisių tarnybos sprendimu jis turėjo teisę lankyti sūnų ir pasiimti jį savaitgaliais. Buvo sudarytas lankymo grafikas. Tačiau vieną dieną vyras išsivežė sūnų į Baltarusiją“, – pasakojo Natalija.

Berniuką tėvas slepia jau nuo praėjusių metų birželio, nors teismo sprendimu sūnus privalo būti grąžintas motinai.

„Kovoju ir tikiuosi, kad viskas bus gerai“, – vilties nepraranda ji. Teismų maratone Natalijai padeda pensione dirbantys socialiniai darbuotojai.

Atveža ir darbdaviai

Motinos ir vaiko globos pensione glaudžiasi įvairiausių socialinių sluoksnių ir amžiaus moterys, bet visas jas vienija ta pati bėda – smurtaujantis sutuoktinis ar gyvenimo draugas.

Ne visos moterys ryžtasi pagalbos ieškoti pačios. Dalį jų į pensioną atveža policijos pareigūnai, paskambina medikai, į kurių rankas patenka leisgyvės moterys. Būna, kad sumuštas moteris atveža giminės ar net darbdaviai.

Kai kurioms užtenka tik pasikalbėti, pasikonsultuoti, ir jos savarankiškai imasi veiksmų.

„Bet jei namie nesaugu, skyrybų proceso laikotarpiu geriau prisiglausti pensione ir gyventi čia pusę metų ar net ilgiau. Visko būna, vienos moterys išsiskiria, o kitos vis dėlto susitaiko“, – sakė N. Dirsienė.

Ji ragino nepamiršti, jog smurtas būna ne tik fizinis, bet ir psichologinis.

„Pastarasis taip pat žaloja žmogų, bet mūsų šalyje tai dar nelaikoma agresijos forma“, – apgailestavo pensiono vadovė.

Grasina uždaryti

Smurtaujančių vyrų yra visose socialinėse grupėse. Tačiau kuo socialinis šeimos statusas aukštesnis, tuo moteriai psichologiškai sunkiau prašyti pagalbos, o smurto formos būna rafinuotesnės. „Inteligentiški“ smurtautojai elgiasi apgalvotai, pasirūpina, kad pasekmių būtų galima išvengti.

„Esame sulaukę grasinimų iš aukštų institucijų, kad šitą „kromelį“ metas uždaryti“, – prisipažino pensiono darbuotojos.

Pastato teritorija ne veltui aptverta aukšta tvora, o vartai rakinami – taip moterys ir jų vaikai apsaugomi nuo retsykiais čia bandančių apsilankyti ir „nedorėles“ pamokyti vyrų.

„Neseniai pradėjome tarpininkavimo projektą likusiems vieniems smurtaujantiems vyrams, – pasakojo N. Dirsienė. – Kai baigiasi maistas, švarūs indai, marškiniai ir pinigai, paprastai jie traukia pas „patarėjus“, su jais geria ir rezga keršto planus. O mes raginame šiuos vyrus geriau ateiti patarimo pas mus.“