Bendra nelegalios įrangos vertė Panevėžio įmonėse svyruoja nuo 2000 Lt iki 42000 Lt.

Kovo 29 dieną Panevėžio apskrities mokesčių policijos pareigūnai atliko dizaino paslaugas teikiančios įmonės “Sagra” patikrinimą. Visa šešiuose šios įmonės kompiuteriuose rasta įvairių BSA (Business Software Alliance) kompanijų programinė įranga, kurios vertė siekia 33000 Lt, buvo neteisėta. UAB “Sagra” vadovė nubausta administracine tvarka už autorių teisių pažeidimą. BSA įmonei pateiks civilinį ieškinį. Tą pačią dieną buvo patikrintas mokymo centras prie KTU. Visa šios įmonės naudojama programinė įranga buvo legali.

Gegužės 24d. Panevėžio apskrities mokesčių policijos pareigūnai atliko patikrinimą UAB “Aukštaitijos reklama”. Patikrinimo metu nustatyta, kad bendrovėje esančiuose 6 kompiuteriuose neteisėtai naudojama programinės įrangos gamintojų “Adobe”, “Corel”, “Microsoft” ir kitų kompanijų programinė įranga. BSA duomenimis, bendrovėje turėtos vien tik šios asociacijos narių nelegalios programinės įrangos vertė sudaro apie 26000 litų.

Birželio 27 dieną atlikto patikrinimo UAB “Orana” metu nustatyta, kad šioje bendrovėje esančiuose 6 kompiuteriuose neteisėtai naudojama “Microsoft”, “Adobe”, “Autodesk”, “Symantec” ir kitų kompanijų programinė įranga. Visos šioje bendrovėje rastos nelegalios programinės įrangos vertė siekia 42000 Lt. Remiantis naujais LR Baudžiamojo kodekso pakeitimais ir papildymais dėl autoriaus teisių pažeidimų, šių įmonių vadovams iškeltos baudžiamosios bylos. Pagal LR Baudžiamojo kodekso 142(1) straipsnį, UAB “Aukštaitijos reklama” bei UAB “Orana” vadovams gresia 2-jų metų laisvės atėmimas arba bauda.

Birželio 20 dieną Panevėžio apskrities mokesčių policija atliko UAB “Panevėžio spaustuvė” patikrinimą, kurio metu šios bendrovės kompiuteryje buvo rastos nelegalios “Microsoft”, “Corel”, “Adobe”, “Symantec” programinės įrangos kopijos. Šios įmonės vadovas nubaustas administracine tvarka už autorių teisių pažeidimą. Padaryta žala programinės įrangos gamintojams siekia 7992 litus. BSA įmonei pateiks civilinį ieškinį.

Liepos mėnesį Panevėžio apskrities mokesčių policija surengė du patikrinimus. UAB “Baltlina” mokesčių policijos patikrinimo metu buvo rasti du kompiuteriai su nelegaliomis “Microsoft”, “Adobe” ir “Corel” programinės įrangos kopijomis, kurių vertė apie 10000 Lt. Vienas kompiuteris su nelegalia “Microsoft” programine įranga iki patikrinimo buvo naudojamas UAB “Antriniai metalai”. Programinės įrangos gamintojai “Microsoft” buvo padaryta 2437 litų žala.

Gruodžio mėnesį UAB “Antriniai metalai” legalizavo savo turimą programinę įrangą, taip pat buvo pasiektas susitarimas su BSA, pagal kurį BSA suteiktos trejų metų audito teisės.

Rugpjūčio mėnesį Panevėžio apskrities mokesčių policija patikrino 5 įmones, iš jų vienoje buvo rasta tik legali programinė įranga. Rugpjūčio 18 dieną buvo patikrintos įmonės “Raguvos baldai”, “Jūsų salonas” ir “Bitkomas”. UAB “Raguvos baldai” rastas vienas kompiuteris su nelegalia “Adobe”, “Autodesk” ir “Microsoft” programine įranga. Kitose dviejose įmonėse buvo rasta po 2 kompiuterius, atitinkamai su nelegalia “Corel”, “Microsoft”, “Symantec” bei “Adobe” ir “Microsoft” programine įranga.

Rugpjūčio 22 dieną buvo patikrinta įmonė “Panevėžio srovė”, kurioje buvo rasti 2 kompiuteriai su nelegalia “Microsoft” ir “Symantec” programine įranga. Šių įmonių vadovams buvo iškeltos administracinės bylos.

Baudžiamoji byla rugpjūčio 17 dieną iškelta Panevėžio bendrovės “Amalkera” direktoriui. Tai buvo jau penktoji baudžiamoji byla Lietuvoje, iškelta galutiniam programinės įrangos vartotojui.

Spalio 12 dieną Panevėžio apskrities mokesčių policija atliko patikrinimą įmonėje “Ektonas”. Buvo rastas vienas kompiuteris su nelegalia “Microsoft” programine įranga.

Lapkričio 30 dieną Panevėžio apskrities mokesčių policija surengė penkis įmonių - galutinių programinės įrangos vartotojų - patikrinimus. UAB “Auryva” buvo rasta 3498 litu vertės nelegalių “Microsoft” programinės įrangos kopijų. Šios bendrovės vadovui rengiamasi kelti administracinę bylą. Nelegali “Microsoft” programinė įranga taip pat buvo naudojama UAB “Vichroma”, UAB “Jūsų Aušrė” bei AB “Panevėžys”. Iš šių įmonių išimti kompiuteriai, kuriuose buvo rasta nelegali programinė įranga, rengiamasi kelti administracines bylas siu įmonių vadovams. Taip pat administracinę bylą rengiamasi kelti UAB “Lagūna”, kurioje patikrinimo metu aptikta 2273 litų vertės nelegalių “Microsoft” ir “Symantec” programinės įrangos kopijų, vadovui.