Praėjusią savaitę Senatas patvirtino įstatymo dėl draudimo rūkyti projektą ir nusiuntė jį svarstyti į žemuosius rūmus.

Pranešimas apie būsimą draudimą paskelbtas praėjus dienai po Carlo Azeglio Ciampi kalbos, kurioje jis atkreipė dėmesį į rūkymo žalą.

"Tai, kad rūkymas žalingas, turime pasakyti savo vaikams ir anūkams", - pabrėžė C.A.Ciampi, metęs rūkyti prieš 15 metų.

Įsigaliojus draudimui, žmonės, kurie bus užtikti rūkant viešosiose vietose, turės sumokėti 250 eurų (apie 863 litų) baudą. Bauda padvigubės, jei šalia rūkančiojo bus vaikų ar nėščios moterys.

Restoranai ir kitos visuomeninės įstaigos savo lankytojams turės įrengti rūkomąjį su ventiliacijos sistema, kuriame jiems bus leidžiama rūkyti. Tokios patalpos neįrengusios įstaigos rizikuos netekti 2 tūkst. eurų (apie 6 906 litų).

Jei įstatymas bus priimtas, nauja tvarka viešosiose vietose įsigalios nedelsiant, o barų ir restoranų savininkai savo patalpas prie naujų reikalavimų turės pritaikyti per metus, sakė G.Sirchia.

"Svarbu, kad Italija priimtų įstatymą, kuris atitinka Europos taisykles, - teigė jis. - Šis įstatymas - ne kryžiaus žygis prieš rūkančiuosius, bet būdas apsaugoti nerūkančius žmones".

Pasak ministro, įstatymo priėmimas neabejotinai supykdys įtakingus lobistus. "Yra daug rūkalių lobistų, turinčių didelę ekonominę galią", - sakė jis.

"Mes žinome, kad tarptautinės tabako korporacijos slepia informaciją apie pavojų, kurį kelia jų produktai, ir kad jos padidino nikotino dozes, kad sustiprintų potraukį cigaretėms, - tvirtino G.Sirchia. - Privalome turėti pakankamai drąsos tai demaskuoti".

58 mln. gyventojų turinčioje Italijoje rūko maždaug 19 mln. žmonių. Dar devyni milijonai italų metė rūkyti, pirmadienį pranešė spauda.

Po 14 cigarečių per dieną vidutiniškai surūko apie 33 proc. vyrų ir 17 proc. moterų. Italų dienraščio "La Repubblica" paskelbtos apklausos duomenimis, nuo 75 iki 80 proc. rūkalių tvirtina, jog norėtų atsisakyti potraukio cigaretėms.