Aiškių negimdinio nėštumo požymių praktiškai nebūna, iki to laiko, kol prasideda skausmai ir ūmus kraujavimas į pilvo ertmę.

Normaliai vaisius (nėštumas) vystosi gimdoje. Negimdinis, arba ektopinis, nėštumas būna ne gimdoje, o bet kurioje pilvo ertmės vietoje už gimdos ribų. Vaisius gali prisitvirtinti šalia kiaušidės, kiaušintakyje, gimdos kaklelyje, pilvo ertmės sienelėje arba tarp žarnų. Neįtikėtina, tačiau medicinos literatūroje aprašyta atvejų, kai vaisius sėkmingai formavosi tarp žarnų, o motina jautė vaisiaus judesius. Dar labiau nuostabu, kad kelios moterys ir jų kūdikiai minėtais atvejais netgi buvo išgelbėti nuo mirties.

Nors apskritai ne gimdoje besiformuojantis nėštumas ne tik neturi ateities, bet net sukelia rimtą grėsmę moters sveikatai.

Besivystančio ne vietoje vaisiaus audiniai pragraužia kitus audinius ir organų sieneles, prasideda gyvybei pavojingas kraujavimas.

Dažniausiai negimdinis nėštumas būna kiaušintakyje. Pagrindinė to priežastis - lėtiniai gimdos priedų uždegimai ir su jais susijusi kiaušintakių patologija. Po uždegimų siaurėja, raukšlėjasi ar išsitempia kiaušintakiai, sutrinka jų funkcija, todėl apvaisintas kiaušinėlis neslenka normaliai iki gimdos, bet netikėtai sustoja jam netinkamoje vietoje, tiesiog "užstringa” ir pradeda augti. Suprantama, čia jam ne vieta, todėl organizmas atitinkamai reaguoja. Pavyzdžiui, dažniausiai sutrinka mėnesinės. Gali kraujuoti, "tepti”, skaudėti, pykinti. Kuo labiau neaiškūs, nekonkretūs simptomai, tuo labiau panašu į nevietinį nėštumą.

Kokios dar moterys rizikuoja sirgti negimdiniu nėštumu? Mokslas turi daugybę prielaidų. Su padidėjusia negimdinio nėštumo rizika yra susiję stresai, intensyvus darbas, seksualinių partnerių kaita, lytiniu būdu perduodamos infekcijos, o ypač chlamidijozė ir gonorėja.

Dažniau negimdinis nėštumas įvyksta moterims, nešiojančioms gimdinę spiralę.

Yra prielaidų, kad ir pats apvaisintas kiaušinėlis, jo patologija gali lemti nevisavertį kiaušinėlio judėjimą kiaušintakiu.

Atpažinti negimdinį nėštumą be galo sunku, kartais neįmanoma, kol neprasideda vidinis kraujavimas. Vis dėlto kai kurie požymiai gali būti reikšmingi. Pirmiausia sutrinka mėnesinės ir būna teigiamas nėštumo testas. Kiti simptomai yra netipiški - skausmas, pilvo pūtimas ir pilnumas, kraujingos išskyros, galvos svaigimas ar vėmimas.

Negimdinis nėštumas tai pačiai moteriai linkęs pasikartoti, ir tai nutinka beveik 20 procentų atvejų.

Konsultavo Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova.