Bijo tikrinti valiutų kursą

Interneto forumuose lietuvaičiai skundžiasi bijantys rytais jungti kompiuterį, nes banko svetainėse nenori išvysti ir vėl keliais centais atpigusio svaro.

Daugeliui žmonių, kurie pinigus uždirba JK ir čia pat juos išleidžia, dramatiškas svaro kritimas didelės įtakos neturi. Tačiau tiems, kurie Lietuvoje paliko vaikus, pagyvenusius tėvus, būsto paskolas ir kitus finansinius įsipareigojimus, nesibaigiantis svaro kurso kritimas jau tapo nuolatiniu streso šaltiniu. Kelerius metus ties penkių litų už vieną svarą riba tvirtai laikęsis svaras pradėjo kristi praėjusių metų rudenį. Tuomet finansų analitikai ramino išsigandusius žmones, esą kritimas laikinas ir nelabai žymus. Buvo pasigirdę kalbų, kad Lietuvos bankai specialiai atpigino svarą, norėdami užsidirbti iš šventėms į tėvynę grįžtančių ir tūkstančius svarų išleidžiančių lietuvaičių.

Tačiau visos šios spekuliacijos nepasitvirtino – nuo pat pirmųjų naujųjų metų dienų svaro kritimas pasidarė ryškesnis ir, atrodo, nebekontroliuojamas.

Šiuo metu Lietuvos komerciniai bankai už vieną svarą vidutiniškai siūlo po 4,54 lito. Oficialus Lietuvos banko svaro kursas sausio 10-ajai – 4,622 lito.

Šiuo metu Anglijoje svaro kursas yra žemiausias per pastaruosius ketverius metus. JK bankai praneša, kad svaras smarkiai atpigo net JAV dolerio atžvilgiu.

Krito ir svaro santykis euro atžvilgiu. Euras kainuoja apie 0.75 svaro – tai prasčiausias svaro kursas nuo to laiko, kai 1999-aisiais buvo įvesta vieninga Europos valiuta. Dėl šios priežasties daugiau už Anglijos valiutą negali siūlyti ir Lietuvos bankai, nes lito kursas susietas su euru.

Kaltina paskolų krizę

Nieko gero nežada ir ekonomistų prognozės – artimiausiais mėnesiais tikėtis svaro grįžimo tarp brangiausių pasaulio valiutų neverta. Esą dėl staiga nusmukusio svaro kurso reikėtų kaltinti pernai gruodį Centrinio Anglijos banko priimtą sprendimą sumažinti paskolų palūkanų normas. Šimtams tūkstančių JK gyventojų nebegalėjus sumokėti smarkiai padidėjusių būsto ir kitų paskolų įmokų, buvo ryžtąsi žingsniui, kuris, pasak ekspertų, visada turi įtakos valiutos stabilumui.

Todėl šiuo metu būstų kainos krito 5-10 procentų, tačiau žmonės neskuba pirkti nekilnojamojo turto, kol situacija šalyje vėl netaps stabili.

Manoma, kad svarą paveikė ir vis prastėjanti JK ekonominė situacija. Net Ministras pirmininkas Gordonas Brownas šalies gyventojus įspėjo, kad laukiama itin sudėtingų metų. Finansų analitikai buvo kur kas konkretesni – Anglija įžengė į vieną sudėtingiausių laikotarpių nuo paskutinės 1990-ųjų krizės.

Kritimas išgelbės ekonomiką?

Tačiau atpigęs svaras turėtų kaip tik padėti šalies ekonomikai vėl atsistoti ant kojų. Užsienyje iš JK vežamos prekės taip pat atpigs, todėl galės geriau konkuruoti su vietinėmis, o tai reiškia, kad daugiau darbo turės ir Anglijos verslininkai, ypač dirbantys gamybos sektoriuje.

Tikimasi, kad ši ekonomikos krizė net sumažins bedarbystės lygį – esą padidėjus gamybos apimtims, atsiras ir daugiau darbo vietų.

Be to, atpigusi nacionalinė valiuta automatiškai pabrangino iš užsienio į JK įvežamas prekes, todėl prognozuojama, kad bus labiau perkamos vietinės gamybos prekės.

Kita vertus, svaro kritimas yra itin nepalankus JK lietuviams verslininkams, kurie savo parduodamą produkciją paprastai veža iš Lietuvos. Jie turės smarkiai kelti ar jau kelia maisto, gėrimų, knygų ir kitų prekių kainas.