Šiandien, nors kosmetikos pramonės gigantai ištyrė bei pritaikė tūkstančius senovinių grožio receptų ir sukūrė naujų, stebuklingosios formulės paieškos vyksta toliau. Kartais net labai egzotiškose vietose.

Iš jūros gelmių ir ugnikalnių kraterių

"Estee Lauder" kompanijos užsakymu, mokslininkai tyrinėja jūros vandenį iš 600 metrų gylio gręžinių atogrąžų jūrose ir, sakoma, kad jau atrado jo jauninamąjį poveikį. "Lancaster" specialistai siurbia karštus ugnikalnių šaltinius, "Biotherm" ir "Yves Saint Laurent" laboratorijose grožio produktai kuriami iš druskų, rastų 300 mln. amžių siekiančiuose geologiniuose Himalajų kloduose. Iš tokiose egzotiškose vietose surinktų medžiagų išskiriami naudingi komponentai - dažniausiai tai vertingos mineralinės medžiagos.

Galima tik įsivaizduoti, kiek kainuoja tokios ekspedicijos ir kokios sąnaudos tenka kompanijoms. Tada ir tampa aišku, kodėl mažytis "stebuklingo tepalo" indelis su jūros vandeniu kainuoja kelis šimtus eurų.

Ar tikrai verta trenktis į pasaulio kraštą ieškoti nežinia ko? Juk tiek daug žinoma apie įvairių medžiagų poveikį, kodėl tada jų ieškoma ugnikalnių krateriuose, jūrų gelmėse ar įvairiose giliai žemėse slūgsančiose uolienose? Ar nebūtų paprasčiau ir toliau laboratorijose kurti grožio priemones, jas papildant reikiamais elementais?

Gamtos sukurtos formulės

Juk žinoma, kad mineralinės medžiagos yra nepakeičiamos visoms odos ląstelėms, organams funkcionuoti ir jų regeneracijai. Pavyzdžiui, manganas ir varis skatina kolageno sintezę, natris ir kalcis padeda reguliuoti drėgmės išskyrimą ir sulaikymą. Be to, kalcis užtikrina optimalią odos apsauginę funkciją, nes veikia epidermio struktūrą. Geležis gerina ląstelių kvėpavimą, o silicis stabilizuoja jų struktūrą. Magnis - svarbi proteinų sudedamoji dalis, o juk būtent dėl jų ląstelėse vyksta medžiagų apykaita.

Ar nebūtų paprasčiau gaminant odos priežiūros priemones panaudoti reikiamą mikroelementą ir džiaugtis rezultatu? O gal tokios ekspedicijos - tik smagi reklamos kampanijos dalis?

Viskas nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Norint sukurti puikų produktą nepakanka tik išmanyti, kaip kokius cheminius elementus naudoti. Ne mažiau svarbi tam tikra jų koncentracija produkte, ir kokie įvairių medžiagų deriniai yra veiksmingiausi. Todėl pačios gamtos sukurtas formules mokslininkai analizuoja, stebi jų poveikį ir vėliau tas žinias naudoja kurdami dar vieną, daugiau ar mažiau "stebuklingą", grožio preparatą. Juk mineraluose yra tik grynųjų mineralinių medžiagų pėdsakų - dažniausiai dominuoja įvairios jų druskos ir dar daugybė kitokių junginių.

Taip tyrinėjant gamtos stebuklus buvo sukurta kreminė pudra, kuri ne tik lygiai padengia veidą, paslepia raukšleles ar išsiplėtusias poras. Stebint ir tyrinėjant gamtos dovanas buvo sukurta ir veiksminga gydomoji kosmetika, atrasti bei pritaikyti natūralūs ultravioletinių saulės spindulių filtrai, sukurtos dekoratyvinės kosmetikos linijos itin alergiškai ir jautriai odai.

Tačiau net ir pati brangiausia kosmetikos priemonė ar naujausia grožio procedūra bus bejėgė, jei savo kūną varginsime netaisyklinga mityba, nemiga, žalingais įpročiais ar nuolatiniu skubėjimu.

Druskos ir jų poveikis

Calcium fluoratum - stiprina odos ląsteles, lėtina pirmųjų raukšlelių atsiradimą, reguliuoja keratino gamybą. Jos poveikis ilgalaikis.

Kalium chloratum - reguliuoja vandens kiekį organizme. Ji taip pat svarbi gydant herpesą ar egzemą. Ši druska stabdo uždegiminius procesus, skatina odos ląstelių atsinaujinimą, gydo pažeistą ar iššutusią odą.

Ferrum phospharium - dažnai naudojama gaminant įvairius gydomuosius tepalus - oda sparčiau gyja nuo nudegimų, greičiau užsitraukia randai. Ši druska padeda ląstelėms apsirūpinti maisto medžiagomis.

Kalium sulfuricum - šios druskos poveikį galima prilyginti valikliui, kuris iš organizmo padeda pašalinti negyvas ląsteles, kenksmingas medžiagas. Ji padeda gyti odai ir gleivinei, reguliuoja medžiagų apykaitą ląstelėse.

Natrium chloratum - saugo odą nuo išsausėjimo, padeda reguliuoti visų organizmo skysčių apytaką.

Silicea - vadinamoji grožio druska padeda susidaryti kolagenui. Jos dedama į anticeliulitinius preparatus ar priemones, padedančias išvengti raukšlių. Jei oda staiga prarado elastingumą - galbūt organizmui trūksta būtent šios druskos.