Už kultūrą ir švietimą atsakingas sostinės vicemeras socialdemokratas Algirdas Paleckis tvirtų argumentų, kodėl reikėjo naikinti lengvatą, nepateikė. Tačiau kilus pasipiktinimo bangai, anot jo, sprendimas galėtų būti peržiūrimas.

Miesto taryba, nustatydama naujus mokesčius už vaiko maitinimą savivaldybės lopšeliuose ir darželiuose, nusprendė 50 proc. mokesčio lengvatą taikyti tik tiems vaikams, kurių vienas iš tėvų yra miręs, nenurodytas gimimo liudijime, dingęs be žinios, pripažintas neveiksniu ar kali pataisos įstaigoje.

Tuo tarpu išsiskyrę ar nesusituokę tėvai, kurie formaliai laikomi vienišais, taip pat – mamos, niekada negyvenusios su savo mažylių tėvais, bet vaiko gimimo dokumentuose nurodžiusios jų pavardes, lengvatos nebeteko.

„Jei vaiką augina mama, tai nereiškia, kad jis neturi tėvo“

„Tai buvo vienintelė šiokia tokia parama vienišiems, - DELFI sakė vilnietė Vaida, viena auginanti vaiką. – Tokios nepilnos šeimos ir taip yra socialiai pažeidžiamos, ir taip sunku vienam auginti vaiką. Yra skirtumas tarp šeimų, kuriose parnešami du atlyginimai, ir kur yra tik vienas, iš kurio reikia ir komunalinius mokesčius sumokėti, ir maitintis, ir vaiką išlaikyti“.

Anot moters, alimentai priteisiami ilgam laikui ir nedidėja kartu su mokesčiais ar kainomis: „Juk nesibylinėsi kiekvienais metais, keičiantis ekonominei situacijai, augant infliacijai ir didėjant kainoms“.

„Išėjo labai „gražus“ siurprizas Naujųjų metų proga, - ironizavo Vaida. – Tokia savivaldybės politika žlugdo vienišus tėvus, ypač tuos, kurių darbo užmokestis yra nedidelis“.

Mamai kas mėnesį teks darželiui papildomai atiduoti daugiau nei šimtą litų. Jos tikinimu, „tokį drastišką sprendimą“ priėmė tik Vilniaus valdžia, kituose miestuose lengvatos vienišiems tėvams galioja.

Beje, Vyriausybės interneto svetainėje į lankytojo ar lankytojos klausimą, ar Vilniaus miesto taryba šiuo atveju teisi ir kokiu pagrindu vienoje savivaldybėje taikoma 50 proc. lengvata, kitoje – ne, buvo atsakyta: „Jeigu vaiką augina tik mama ar tėvas, tai nereiškia, kad vaikas turi tik vieną iš tėvų, todėl ši lengvata tokiais atvejais ir netaikoma“.

Lengvata – ne vienišoms, o daugiau vaikų turinčioms mamoms

A. Paleckio teigimu, naujus mokesčius už maitinimą lopšeliuose ir darželiuose teko nustatyti, nes keletą metų jie nebuvo keičiami, o produktų kainos gerokai pakilo.

„Tačiau atsirado įvairios naujos kategorijos tėvų, kuriems yra taikomos lengvatos, - DELFI teigė vicemeras. – Jei vieniša mama yra socialiai remtina, ji visai atleidžiama nuo mokesčių. Visų, deja, nepatenkinsime. Buvo nemažai argumentų už mūsų sprendimą“.

Tačiau nė vieno iš šių argumentų trečiadienį A. Paleckis nepaminėjo. Kaip ir neatsakė į klausimą, kaip vertina tokį sprendimą iš savo – Socialdemokratų partijos nario pozicijų.

Sostinės tarybos sprendimu, šeimoms, į darželį leidžiančioms 2 ar daugiau vaikų, mokestis gali būti sumažintas penktadaliu, daugiavaikėms ir studentų šeimoms ar kariuomenėje tarnaujantiems tėvams – perpus. Tam tikrais atvejais mokestis gali būti visai nemokamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją