Į gimtinę užsuka retai

A.Leonidovas švietėjiška veikla Egipte užsiėmė praėjusį mėnesį. Į čia surengtą Taikos stovyklą sugužėjo 50 jaunuolių iš 27 pasaulio šalių. Net pusė dalyvių atstovavo JAV.

Kaip ten atsidūrė Andrius? „Kas turi daugiau informacijos, tas pranašesnis“, – šyptelėjo vaikinas.

Lietuvoje jis – retas svečias. Neradęs pageidaujamų studijų gimtajame mieste, jaunuolis atsidūrė Anglijoje, Bath universitete, kur kremta ekonomikos ir politikos mokslus. Baigęs studijas Andrius žada grįžti į Lietuvą, o kol kas stengiasi sukaupti kuo daugiau žinių ir patirties užsienyje.

Naršydamas po internetą organizacijos „People to people“ tink-lalapyje studentas aptiko pranešimų apie minėtą konferenciją. Ilgai nesvarstęs organizatoriams nusiuntė universiteto rekomendaciją ir savo parašytą esė. Didelei Andriaus nuostabai, iš 700 kandidatų jis pateko tarp laimingųjų.

Taikos stovykla kas dvejus metus organizuojama Egipte. Taip vadinamąją taikos misiją tęsia JAV prezidento D.D.Eisenhowerio (1953–1961) anūkė Mary Eisenhower. Pagrindinis konferencijos tikslas – susipažinti su kitų šalių kultūra ir laužyti stereotipus apie pasaulio tautas.

Dėmesys lietuvių kalbai

Apsistoję penkių žvaigždučių viešbutyje konferencijos dalyviai visas dienas mėgavosi prabanga. Itin daug dėmesio buvo skirta saugumui – visą laiką iš paskos sekiojo apsauga.

Kasdien apie vidurdienį stovyklautojai rinkdavosi į sesijas. Pasiskirstę grupėmis jaunuoliai diskutuodavo apie savų šalių švietimo sistemą, pasaulyje kylančius konfliktus ir jų sprendimo būdus.

Vyko ir vadinamosios atvirojo mikrofono sesijos. Per jas kiekvienas panorėjęs galėdavo kreiptis į publiką ir išsakyti savo džiaugsmus bei rūpesčius. Lietuvį kiek glumino, kai prie mikrofono pravirkdavo ne tik dailiosios lyties atstovės, bet ir vaikinai.

Andriaus misija šioje konferencijoje buvo supažindinti pasaulį su Lietuva, jos kultūra ir ypatumais. „Nepristačiau mūsų šalies kaip didžkukulių krašto, garsėjančio geltonkasėmis mėlynakėmis gražuolėmis“, – tikino devyniolikmetis. Neilgame pristatyme Andrius daug dėmesio skyrė ne tik nacionalinėms lietuvių šventėms bei tradicijoms, bet ir lietuvių kalbai.

Apie Lietuvą, pasirodė, daugiausia žino graikai. Andrius svarstė, jog tai – Lietuvos krepšininkų nuopelnas. O štai europiečiams gerai įsiminė lietuvių grupės „LT United“ pasirodymas Eurovizijos dainų konkurse.

Laiko liko ir pramogoms

Per daugiau nei savaitę trukusią konferenciją jaunuoliai ne vien diskutavo it kokie politikai. Jie nemažai ir iškylavo – lankėsi Kaire, Luksore, Asuane, plaukiojo Nilu.

Jau pats stovyklos pavadinimas skelbia taiką, taigi stovyklautojai surengė ne vieną akciją šia tema. Kaip taikos simbolis į dangų buvo paleista penki šimtai balionų. Vyko ir simbolinės taikos eitynės prie Gizos piramidės. Taip jaunimas norėjo parodyti, kad yra neabejingas pasaulį krečiantiems žiaurumams.

Egipto tarptautiniame parke šalia Prancūzijos, Švedijos, JAV, Rusijos, Irako, Izraelio, Albanijos, Rumunijos, Kanados, Lenkijos ir dar daugelio kitų valstybių nuo šiol žaliuos ir Lietuvos medis, simbolizuojantis taiką ir šalių draugystę.

Pasaulyje – 50 draugų

Ant Andriaus kaklo švyti egiptietiškas pakabukas, kuriame hieroglifais išraižytas jo vardas. Tai konferencijos dalyvių dovana.

Tačiau Andrius naujiesiems draugams nespėjo įteikti prisiminimo dovanėlių. „Nieko baisaus. Kitais metais visi susitiksime Niujorke. Tada galėsiu ir gintaro karolių atvežti, – šyptelėjo vaikinas.– Dabar turiu 50 naujų draugų visame pasaulyje. Tikiuosi, ir liksime draugais.“

Visi buvę stovyklautojai iki šiol bendrauja internetu, dalijasi nuotraukomis ir dar neblėstančiais įspūdžiais. Andrius džiaugėsi, kad jo pasakojimai apie Lietuvą nenuėjo veltui: kitąmet savo akimis pamatyti Kryžių kalną, Trakų pilį, Kuršių neriją žada atvykti keli stovyk-los dalyviai.

Kita Taikos stovykla vyks 2009 m., taip pat Egipte. Andrius joje dalyvauti jau negalės. „Būtų smagu, kad ir toliau puoselėtume šią tradiciją bei garsintume Lietuvos vardą pasaulyje“, – vylėsi vaikinas.