37 asmenys, dirbantys ne tik teisėjais ar jų padėjėjais, bet ir psichologais arba vaikų teisių apsaugos specialistais, galės teikti mediatoriaus paslaugas.

Iki šių metų pradžios teisminės mediacijos paslaugas teikė tik Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas. Šiame teisme bandomasis teisminės mediacijos projektas buvo vykdomas nuo 2006 m. pradžios. Jau per pirmuosius projekto mėnesius beveik trigubai padidėjo sudaromų taikos sutarčių skaičius.

Mediacijos proceso iniciatorių nuomone, teisminės mediacijos paslaugos įvairiuose Lietuvos regionuose padės Lietuvos gyventojams taikiai ir efektyviai pasiekti taikų susitarimą taupant laiką ir lėšas.

Mediacija (lot. mediatio – tarpininkavimas) –ginčų sureguliavimo procedūra, kurios paskirtis padėti šalims išspręsti ginčą taikiai tarpininkaujant mediatoriams (tarpininkams). Teisminę mediaciją vykdo mediatoriai – specialiai apmokyti teisėjai, teisėjų padėjėjai arba kiti atitinkamą kvalifikaciją turintys asmenys, kurie yra įtraukti į teismo mediatorių sąrašą.

Teisminės mediacijos sistemos pagrindinius principus ir jos vaidmenį teismo procese nustato Teisminės mediacijos taisyklės, kurias yra patvirtinusi Teismų (dabar – Teisėjų) taryba.

Mediacijai gali būti perduodamas tik toks ginčas, dėl kurio teisme yra iškelta civilinė byla. Asmuo, kuris šiame procese dalyvauja kaip mediatorius, negali dalyvauti kaip teisėjas arba teisėjo padėjėjas, jeigu byla bus toliau nagrinėjama iš esmės.

Teisminė mediacija yra nemokama ir vyksta teismo patalpose. Ši procedūra nėra protokoluojama, o šalys gali bet kada pasitraukti iš mediacijos proceso nenurodydamos tokio pasitraukimo priežasties.

Mediacijos procesas vyksta iki 3 valandų, tačiau jei šalys prašo arba sutinka ir tai gali sudaryti sąlygas pasiekti taikų susitarimą, šis laikas gali būti pratęstas.