Kas gali tapti Vilniaus ambasadoriumi? Pasirodo, kiekvienas žmogus, nesvarbu, iš kur jis kilęs, ką veikia ir kaip yra susijęs su mūsų šalimi. Pagrindinei misijai atlikti reikia būti geros valios piliečiu bei norėti supažindinti kitus su šalimi.

„Vilniaus – Europos kultūros sostinės“ Ambasadorių programa įgyvendinama vykdant didžiausią Lietuvoje 2009 metų kultūros ir šalies įvaizdžio projektą. Vilniaus ambasadorių tikslas – garsinti sostinę pasitelkus savo žinias.

„2009-ieji metai yra ypatingi, nes Vilnius tampa Europos kultūros sostine, taip pat bus švenčiamas Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimas“, – apie išskirtinį laikotarpį mūsų šaliai kalbėjo VEKS vykdomoji direktorė Dalia Bankauskaitė. – Tai ypatingi metai Lietuvai, todėl būtent dabar turime galimybę atkreipti tautinės bendruomenės dėmesį“.

Taip pat yra unikali proga formuoti mūsų šalies įvaizdį, paneigti nusistovėjusius ir realybės neatitinkančius stereotipus. Pasak D. Bankauskaitės, 2006 metais atlikto tyrimo duomenimis vidutiniškai daugiau nei 42 proc. Europos Sąjungos gyventojų neatpažįsta Lietuvos, nemano, kad ji politiškai stabili ar moderni šalis.

Lietuvoje ir užsienyje žinią apie Vilnių, tapsiantį Europos kultūros sostine, skleidžia daugiau nei 500 ambasadorių iš 25 Lietuvos miestų ir 24 užsienio šalių. Ambasadorių projekto vadovė Rūta Jurgilaitė džiaugėsi, jog žinia apie mūsų šalį perduodama iš lūpų į lūpas ir užsienyje, o jos skleidėjais sutiko būti žymūs Lietuvos žmonės.

Žaismingai, kūrybiškai ir įdomiai pristatyti Vilnių suskubs sostinės ambasadoriai: avangardinio kino pradininkas ir kūrėjas Jonas Mekas, dainininkas ir aktorius Andrius Mamontovas, dailininkė, juvelyrė Eglė Babilaitė-Sitas, „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas, TV laidos vedėjas Rimantas Šapauskas bei daugelis kitų žmonių, kuriems rūpi Lietuvos įvaizdis.

R. Šapauskas prisipažino, jog būti Vilniaus ambasadoriumi yra didžiulė garbė. Jis įžvelgė teigiamus modernėjančios bei gražėjančios sostinės bruožus ir paskatino kitus prisidėti prie idėjos: „Vilnius 2009-aisiais metais pateiks daug kultūrinių projektų ir renginių, žmonės atvažiavę tai pamatys ir išsiveš kitokį sostinės ir mūsų šalies įvaizdį. Pirmiausia mes patys kuriame šalies veidą, o ką esame padarę, kad būtų gražiau ir įdomiau?“. Svarbiausia patiems judėti ir kūrybiškai pristatyti Lietuvos sostinę.

Pasak Vilniaus ambasadorės, dailininkės Eglės Babilaitės-Sitas, tradicijomis ir menais galima pažinti kitų žmonių kultūrą ir taip plėsti savąją. Juvelyrė skleidžia žinią apie Lietuvą Islandojoje, kaip pati teigė, tyliai, paprastai, bet kiek įmanoma stipriau. Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjungos atstovė Gytė Mankutė pabrėžė, jog užsienyje sklando įvairūs stereotipai apie mūsų šalį. Vis dėlto Lietuva laikoma stiprios darbo etikos, studijuojančių ir išsilavinusių žmonių šalimi, sako ji.