Neseniai šeimą sukūrusi vilnietė Alina neturi nei laiko, nei noro stovėti prie viryklės. "Aš dirbanti moteris, laisvo laiko turiu labai mažai. Dauguma Kūčių stalo patiekalų yra šalti, todėl juos pirksiu iš parduotuvės. Vien dėl senų tradicijų gerą pusdienį stovėti prie puodų nelogiška. Juk Kūčių patiekalų bus pilni prekybos centrai. Jie ir skanūs, ir mažiau kainuos", - sakė Alina.

Bendrovės „Maxima LT“ korporatyvinio marketingo departamento direktorius Giedrius Juozapavičius teigė, kad prieš didžiąsias šventes prekybos centruose paruoštų patiekalų parduodami kiekiai didėja.

„Asortimentas bus papildytas specialiai Kūčioms skirtais gaminiais, kurių – net kelios dešimtys. Po švenčių jie nebebus parduodami“, - sakė G.Juozapavičius.

Tačiau vyresnio amžiaus šeimininkės kritiškai vertina pusgaminius tokia ypatinga proga. "Maisto gaminimas Kūčioms daugiausia susijęs su vaikystės prisiminimais. Norisi, kad ir mano vaikams šie prisiminimai išliktų, tęstųsi tradicija. Be to, savo gamintas maistas šviežesnis ir skanesnis", - teigė vilnietė Regina.

"Klaida yra ne tai, kad perkame valgius parduotuvėje, o tai, kad ant stalo Kūčių vakarą puikuojasi 12 valgių labai didelėse lėkštėse. Juk Kūčių patiekalus ne valgome, o ragaujame", - pasakojo etnologė Valerija Jankūnaitė.

"Kasmet vis daugiau žmonių nusprendžia negaišti laiko namuose prie puodų. Ypač ši tendencija akivaizdi didžiuosiuose miestuose, mažiau - mažuose miesteliuose", - sakė bendrovės "Maxima LT" atstovas G.Juozapavičius. Jo teigimu, pirkėjams bus pasiūlyta specialiai Kūčioms skirtų patiekalų.

"Į asortimentą įtraukėme kūčiukus, aguonų pieną, pyragėlius ir lietinius su aguonomis. Po Kalėdų šie produktai bus išimti iš asortimento", - pasakojo G.Juozapavičius.

Tačiau etnologės Gražinos Kadžytės nuomone, net ir tingiausi piliečiai privalo rasti laiko pagaminti bent keletą patiekalų Kūčių stalui: "Jei ant stalo yra tik supirkti pusgaminiai ir nėra nei vieno namuose ruošto patiekalo, tai daug ką pasako apie tų namų gyventojus. Maistas atspindi ir gilias šeimos tradicijas, kurios išlieka nepriklausomai nuo mados, ir atspindi kartų ryšį bei pagarbą giminei."

Etnologė prasitarė, kad jos šeimoje tradiciškai verdamas avižinis kisielius. G.Kadžytė vylėsi, kad Kūčių išvakarėse pasinaudoję laisvomis dienomis ir labiausiai užsiėmę žmonės ras laiko pasigaminti nors vieną šventinį patiekalą.

Jai pritarė ir restoranų grupės "Fortas" marketingo vadybininkas Kęstutis Markevičius.

Nors restoranuose "Forto dvaras" galima paskanauti Kulinarijos paveldo fondo sertifikuotų patiekalų, K.Markevičiaus nuomone, Kūčios yra šeimos šventė, ir namuose gamintas maistas - būtinas akcentas.

"Mano sesuo "naginga", todėl problemų nekyla. Ji pati gamina viską - nuo kūčiukų iki įvairių silkių patiekalų. Nors Kūčių stalui įprasta 12 patiekalų, ji gamina dvigubai - 24, - teigė K.Markevičius. - Mūsų šeimoje yra gilios tradicijos, todėl, nors patys esame sukūrę savo šeimas, Kūčias švenčiame kartu, apsilankome ir pas uošvius. Būtinas akcentas - įvairūs būrimai su šienu, vašku... Džiaugiuosi, jog ir vaikams tokia šventė patinka."

K.Markevičiaus nuomone, Kūčios yra tingių žmonių šventė, kadangi dauguma patiekalų yra šalti ir juos galima pasigaminti iš anksto. Be to, pavalgius vakarienę stalo nebūtina nukraustyti. "Pasinaudojame proga ir viso stalo nenukraustome. Tik greitai gendančius produktus dedame į šaldytuvą", - šyptelėjo K.Markevičius.