Kas yra menopauzė ir kaip ji pasireiškia?


Menopauzė – tai gyvenimo etapas, kai moters organizme gaminama mažiau lytinių hormonų. Menopauzė moterims dažniausiai prasideda tarp 45–50 gyvenimo metų. Įtakos turi paveldimumas, gyvenimo būdas ir kitos priežastys.

Moteris pastebi, kad didėja kūno svoris, retėja kaulai (vystosi osteoporozė), pakyla arterinis kraujo spaudimas. Dėl besivystančios aterosklerozės atsiranda didesnė rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Moteris greičiau pavargsta, raukšlėjasi oda, gali būti karščio pylimo priepuolių.

Padidėjęs kūno svoris – dažniausia priežastis, dėl kurios moterys kreipiasi į gydytoją dietologą. Menopauzės metu mažėja raumenų masė, lėtėja medžiagų apykaita, todėl gali kauptis riebalai. Atliekami įvairūs tyrimai, gali būti aptinkamas padidėjęs cholesterolio, gliukozės kiekis kraujyje.

Kad menopauzė būtų lengvesnė

Svarbu kiekvienai moteriai kuo daugiau judėti, užsiimti aktyvia veikla. Nebūtina sportuoti, bet reikėtų bent po 30–60 minučių kiekvieną dieną pasivaikščioti gryname ore.

Būtina gerai išsimiegoti. Išvėdintame kambaryje miegokite ne trumpiau nei 7–8 valandas per parą.

Moteriai labai svarbu valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių. Tuomet lėtėja aterosklerozės progresavimas, mažėja tikimybė susirgti onkologinėmis ligomis. Nepamirškite tokių maisto produktų, kaip riešutai, naudingos saulėgrąžos, moliūgų sėklos. Jas valgykite kiekvieną dieną.

Ypač svarbu stebėti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Reikia vartoti kuo mažiau sočiųjų (gyvūninių) riebalų rūgščių ir daugiau nesočiųjų. Todėl patariama mažiau valgyti riebios mėsos, riebių pieno produktų. Rinkitės liesesnius maisto produktus, tačiau aliejus reikalingas. Stenkitės per dieną suvalgyti po 3–5 didelius šaukštus saulėgrąžų, alyvuogių aliejaus. 2–3 kartus per savaitę valgykite riebios žuvies (lašišos, tuno, skumbrės).

Šių žuvų sudėtyje yra omega 3 riebalų rūgščių. Produktai su dideliu kiekiu omega-3 riebalų rūgščių stiprina imuninę sistemą, padeda apsisaugoti nuo jau minėtos aterosklerozės, krešulių susidarymo mūsų kraujagyslėse, taip mažindami širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Svarbu valgyti pieno produktus, nes retėja kaulai, o kalcio reikia daugiau negu jaunystėje. 1–2 dienos per savaitę turėtų būti vegetarinės. Tuo metu nevalgykite mėsos, žuvies, paukštienos, kiaušinių. Šiuos produktus keiskite vaisiais ir daržovėmis, valgykite daugiau kruopų.

Ypač naudinga soja, nes ji turi specifinių medžiagų izoflavonų, kurie dalyvauja hormonų apykaitoje, mažina kai kuriuos simptomus, tokius kaip karščio pylimai, prakaitavimas. Organizmas apsaugomas nuo aterosklerozės, širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo. Geriausia iš sojų – sojos pupelės ir pagaminti dribsniai. Sojos pienas tinka toms moterims, kurios netoleruoja karvės pieno..

Rekomenduojama papildomai pavartoti maisto papildų iš sojos, kurių sudėtyje yra izoflavonų ir įvairių polivitaminų. Papilduose yra daugiau izoflavonų, juos saugu vartoti. Ypač tinka moterims, kurios nenori pakeičiamosios hormonų terapijos ar ji netinka.

Izoflavonų yra ir linų sėmenyse. Juos geriau valgyti sumaltus, o saugoti aliejuje.

Atsiminkite, kad menopauzė – tai natūralus gyvenimo etapas. Todėl svarbu užsiimti mėgstama veikla, rūpintis savo sveikata.