„18 pamokų vedančiam vyriausio mokytojo kategoriją turinčiam mokytojui atlyginimas nuo sausio 1-os kyla 185 Lt. Ar tai yra pinigai šiais laikais? Prezidentas irgi tik dabar atsibudo, o kur buvo anksčiau? Man nesuprantama, kodėl Metų europiečiui daugiau rūpi kas Gruzijoje ir Ukrainoje dedasi, o Lietuvoje kaip žmonės gyvena, jam kažkodėl antroje eilėje“, - DELFI piktinosi LŠDPS Akmenės rajono susivienijimo pirmininkas Vytautas Butkus.

Pasak V. Butkaus, Akmenės rajone streikuos dviejų mokyklų mokytojai, nors įspėjamajame streike dalyvavo keturios. Pedagogai bus darbe, tačiau pamokos nevyks. Kituose rajonuose taip pat streikuos ne visos mokyklos. Akmenėje bus streikuojama ne tris, o dvi dienas – ketvirtadienį ir penktadienį, mat pagal Darbo kodekso reikalavimus laiku nespėta atlikti visų procedūrų.

LŠDPS Akmenės rajono susivienijimo pirmininkas sakė nežinantis, ar streikais ką pasieks, tačiau rajono merė esą jau pažadėjo streikuojantiems rajonams suorganizuoti susitikimą su premjeru Gediminu Kirkilu. Profsąjungų lyderiams esą to padaryti nepavyko penkis kartus.

Praėjusią savaitę prezidentas Valdas Adamkus mokytojų prašė susilaikyti nuo ilgalaikių streikų. V. Adamkus pareiškė suprantąs mokytojų nusivylimą ir palaikąs garsiai išsakomą nepasitenkinimą dėl deramai neįvertinto jų darbo, tačiau nepritaria iniciatyvai rengti ilgalaikius streikus. Lietuvos vadovo nuomone, mokyklų uždarymas kelioms dienoms tampa nebe mokytojų teisių gynimu, o jiems skirtos švietėjiškos, auklėjamosios misijos paneigimu.

Už didesnes algas mokytojai kovoja susiskaldę – nuo rudens pradžios nesutariama, kas vadovauja profsąjungai - LŠDPS pirmininku save tituluojantis A. Bružas ar naujai išrinkta LŠDPS pirmininke save laikanti Rūta Osipavičiūtė.

R.Osipavičiūtė: Streikai – ne išeitis

„Manyčiau, kad streikus inicijavę žmonės pilnai nesuvokia, kokia dabar situacija. Negalima sakyti, kad mes nepalaikome – streikai vienas iš būdų kovoti už savo teises, tačiau nuo spalio mėnesio vyksta derybos, tad nesulaukus jų pabaigos imtis tokių kraštutinių priemonių – netinkamas laikas“, - aiškino LŠDPS pirmininkė R. Osipavičiūtė.

Be to, pasak jos, antradienį dirbti pradeda darbo grupė, rengsianti ilgalaikę mokytojų atlyginimų kėlimo programą. „Mes savęs klausiame, o kas toliau? Darykime prielaidą, kad jokių reikalavimų nepatenkins. Manau, kad žingsnis neatsakingas“, - sakė R. Osipavičiūtė, aiškindama, kad kol vyksta derybos, streikai nėra išeitis. „Manau, kad jų tikslas ne ekonominis – pakelti atlyginimus, tačiau politinis“, - aiškino ji.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) yra teigusi, kad 2008 m. mokytojams ir visiems kitiems pedagoginiams darbuotojams atlyginimai nuo 2008 m. sausio 1 d. bus pakelti 15 proc., o nuo 2008 m. rugsėjo 1 d. dar nuo 5 iki 15 proc. Mokytojai taip pat raminami ilgalaike pedagogų darbo užmokesčio didinimo programa.

DELFI primena, kad spalio 5 d. mitingo metu mokytojai reikalavo iki lapkričio 1 d. atlyginimus pakelti 20 proc., o nuo sausio – 30 proc. Pedagogai taip pat prašo mažinti darbo krūvius ir daugiau pagarbos mokytojo profesijai. Mitingo metu pedagogai Vyriausybei įteikė rezoliuciją dėl nepasitikėjimo švietimo ir mokslo ministre Roma Žakaitiene.

Vyriausybei neįvykdžius keltų reikalavimų, mokytojai visoje šalyje rengė įspėjamuosius streikus.

SEB Vilniaus banko analitikų žiniomis, antrąjį šių metų ketvirtį švietimo darbuotojų vidutinis mėnesinis darbo užmokestis siekė 1514 Lt ir buvo 17 proc. mažesnis nei visos šalies vidurkis.

Mažiau šiuo metu per mėnesį vidutiniškai uždirba tik užimtieji žemės ūkio (1427,4 Lt), viešbučių ir restoranų (1069,1 Lt) sektoriuose.

Statistikos departamento duomenimis, šių metų antrą ketvirtį vidutinis mokytojo atlyginimas siekė 1793 Lt. „Į rankas" pedagogai vidutiniškai gauna 1345 Lt.