Atsako Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova:

- Turbūt vienas didžiausių tiek vyro, tiek moters rūpesčių yra tas, kad jie savo partneriui nemaloniai kvepės. Tačiau, jei lytiniai organai švarūs ir kasdien prausiami, jie turės sveiko, lytiškai sužadinto žmogaus kvapą, kuris partneriui bus tik malonus ir jaudinantis. Sveikos moters, kaip ir sveiko vyro genitalijų kvapas yra specifinis ir priklauso nuo daugelio dalykų. Kvapui įtakos turi naudojamos higienos priemonės, alkoholio vartojimas, rūkymas, prausimosi dažnumas. Genitalijų kvapą pakeisti gali ir kontraceptikai.

Manoma, kad lytinių organų bei prakaito kvapą nulemia ir valgomas maistas. Aštriau kvepia valgantieji daug česnakų, svogūnų, čili prieskonių turintį maistą, švelniau ir gaiviau - valgantieji daugiau šviežių ir saldžių vaisių bei daržovių. Kai kuriose šalyse vyrauja nuomonė, jog įsimylėjėliams vyresnieji turėtų patarti, kokius specifinius produktus valgyti ar gėrimus gerti, kad vyro sperma turėtų malonų kvapą, o moteris kvepėtų gaiviai.

Iš kiekvienos moters organizmo išsiskiria šiek tiek natūralių makšties išskyrų, kurios paprastai yra bespalvės ir bekvapės, o išdžiuvusios ant kelnaičių gali įgauti gelsvą ar rusvą atspalvį. Išskyrų pagausėja moteriai susijaudinus.

Po lytinių santykių ir partnerio ejakuliacijos makštyje išskyros bus gausesnės, nes jos susimaišiusios su sperma.

Poroms, praktikuojančioms oralinius lytinius santykius, lytinių organų kvapas yra ypač svarbus. Jei partneriai laikosi elementarių higienos priemonių ir kasdien visą kūną prausia po dušu ar vonioje, intymios vietos neturėtų skleisti jokių nemalonių kvapų. Nemalonų žuvies kvapą gali turėti tiek vyriškos, tiek moteriškos genitalijos. Jei prausiamasi, o šis kvapas vis vien lieka, reikėtų kreiptis į gydytojus ir atlikti tyrimus. Paprastai šio pobūdžio kvapas būdingas bakterinei vaginozei, nors kai kurie šią būklę dar įvardija kaip gardnerelioze ar disbiozę. Tačiau tai nėra tikrieji šios būklės apibrėžimai. Bakterinė vaginozė - tai tokia organizmo būklė, kai normaliai makštyje esančių mikroorganizmų pagausėja šimtus ir net tūkstančius kartų.

Susirgus bakterine vaginoze pagausėja ir išskyrų, kurios yra nors ir neerzinančios, tačiau balsvos ir nemaloniai kvepiančios.

Šis kvapas paprastai būna aštresnis po lytinių santykių ir primena žuvies kvapą.

Rūgštų kvapą kartais jaučia moterys, sergančios makšties kandidoze. Tai - grybelinė infekcija, atsirandanti pakitus normaliai makšties bakterinei terpei. Jos siptomai: makšties ir srities aplink ją niežėjimas, baltos varškės konsistencijos išskyros ir dažnas bei skausmingas šlapinimasis. Norint išvengti šios ligos, reikėtų vengti makšties plovimų, dezodorantų bei intymiai higienai naudojamų kitokių vonios priedų, vilkėti medvilninius apatinius drabužius, nepiktnaudžiauti antibiotikais.

Ir bakterinė vaginozė, ir makšties kandidozė yra pakankamai lengvai išgydomos ligos, tačiau tai turi daryti gydytojas, atlikęs visus būtinus tyrimus.