Patys alyvmedžiai taip pat gali augti ir būti derlingi kelis tūkstančius metų. Kai kurie šių dienų milijonieriai savo prabangą demonstruoja pirkdami pačius seniausius alyvmedžius ir persodindami juos į savo valdas. Vieno medelio kaina - nuo 20 tūkst. eurų.


Iš senovės


Jau Homeras savo raštuose alyvuogių aliejų vadino skystuoju auksu, egiptiečiai jį naudojo balzamuodami faraonus, o senovės graikai ir romėnai degindavo aukodami dievams ir pasišviesdami aliejinėmis lempomis.

Be alyvuogių aliejaus neapsieidavo ir ano meto gydytojai bei savo odą puoselėjančios gražuolės. Senovės olimpiečiai po varžybų juo trindavo kūną, kad lengviau nusivalytų pridžiūvęs prakaitas ir purvas (atletai varžydavosi nuogi).

Tai, ką senųjų civilizacijų žmonės žinojo apie alyvuoges ir jų aliejų iš patirties, šiandienos mokslas tik patvirtina ir suteikia toms žinioms modernių mokslinių sąvokų.

Nuo šaknų iki vaisių

Galima vardyti aibę teigiamų dalykų apie kiekvieną alyvuogių aliejuje aptiktą biologiškai aktyvią medžiagą. Pavyzdžiui, vitaminai A, D, E. Dėl vidinio vitamino E poveikio stiprėja odos nervai ir raumenų ląstelės, dėl išorinio - oda ilgiau išlaiko drėgmę ir greičiau atsinaujina jos ląstelės. Tai reiškia, kad ilgalaikis jo poveikis pristabdo odos senėjimo procesus.

Vitaminas A būtinas ląstelėms augti ir daugintis, mat kai jo trūksta, sausėja oda ir gleivinės, mažėja atsparumas infekcijoms. O kur dar jo nauda regėjimui. Vitaminas D svarbus rachito ir osteoporozės profilaktikai, jis leidžia greičiau pašalinti iš organizmo šviną, kuris kaupiasi iš užterštos aplinkos.

Alyvuogių aliejuje yra ir mononesočiųjų riebalų rūgščių. Jos veikia labai panašiai kaip odos riebalai - padeda odai išlikti švelniai, lygiai, tačiau neužkemša porų. Būtent dėl šios priežasties alyvuogių aliejus ypač tinkamas gaminant įvairius grožio produktus.

Tačiau grožio industrija nesitenkina vien alyvmedžių vaisiais. Galbūt šimtmečiais amžių skaičiuojantys medžiai turi ilgaamžiškumo ir gyvybingumo paslapčių ir savo lapuose, žievėje, šaknyse?..

Geriausiai odos ląsteles apsaugančių medžiagų aptikta alyvmedžių lapuose. Būtent iš jų gaunami laisvuosius radikalus surišantys komponentai naudojami gaminant senėjimą stabdantį kremą ar makiažo pagrindą. Brandžiai odai skirtas produktas, turintis tokį ingredientą, itin greitai suriša laisvuosius radikalus.

Veido ar kūno šveitiklis su alyvmedžių lapų ar šaknų komponentais labai tinka jautriai, sausai, pleiskanojančiai odai. Jį naudojant puikiai pašalinamos negyvos odos ląstelės, tačiau beveik nėra jokio alergijos pavojaus (kitaip nei nuo šveitiklių, turinčių vaisių rūgščių) ar mikropažeidimų galimybės (kai yra smulkintų riešutų ar kitų kietų dalelių).

Plaukų priežiūros priemonės su alyvuogių aliejumi apsaugo juos nuo sausėjimo, lūžinėjimo ir neskatina riebalavimosi.

Ne viskas auksas...

Tačiau ne kiekvienas produktas, kurio etiketėje puikuojasi viliojantis pažadas, kad jis pagamintas naudojant alyvuogių aliejų, pateisins jūsų lūkesčius. Mat kokybišką, išvardytomis ir dar daugeliu neišvardytų gerųjų savybių pasižymintį alyvuogių aliejų išgauti, o paskui ir tinkamai pritaikyti gana sudėtinga.

Norint išspausti litrą kokybiško alyvuogių aliejaus reikia maždaug septynių kilogramų alyvuogių. Kauliukus, aliejų ir vandenį atskirti galima tik mechaniniu būdu. Tačiau tai būtina daryti ne aukštesnėje kaip 27 laipsnių temperatūroje. Jei aliejus įkaista bent laipsniu daugiau, dauguma vertingų medžiagų suyra.