2007 liepos mėnesio pradžioje Teisingumo ministerija priėmė išvadą dėl steigiamos religinės bendruomenės – Kauno krašto judėjų religinės bendruomenės – įtraukimo į juridinių asmenų registrą kaip tradicinės religinės bendruomenės.

Kauno žydų religinė bendruomenė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydama panaikinti šį administracinį aktą. Pareiškėjų teigimu, šis Teisingumo ministerijos veiksmas buvo neteisėtas, pažeidžiantis LR Konstitucijoje bei įstatymuose įtvirtintas normas, pareiškėjo teises; įregistruojant naująją bendruomenę, buvo padaryta procedūrinių pažeidimų.

Kauno žydų religinės bendruomenės atstovė teismui paaiškino, kad Kauno krašto judėjų religinė bendruomenė negali būti pripažįstama kaip Lietuvos žydų tradicinės religinės bendruomenės dalis, nes jos sukūrimas prieštarauja ne tik Lietuvoje iki Antrojo pasaulinio karo galiojusioms tokių bendruomenių steigimo tradicijoms, bet ir specialioms visų judėjų pripažįstamoms judėjų gyvenimo taisyklėms.

Kauno žydų religinė bendruomenė mano, kad naujai įsteigta bendruomenė negali būti įtraukta į Juridinių asmenų registrą kaip tradicinė bendruomenė dėl tradicijos tęstinumo nebuvimo, pseudoreliginių organizacijos tikslų, klaidinančio pavadinimo. Specialistų (prof. dr. Š. Liekio ir dr. A. Pažėraitės) išvados dėl Kauno krašto judėjų bendruomenės tradicijų tęstinumo yra nepagrįstos.

Teisingumo ministerijos atstovai mano, kad Kauno krašto judėjų religinės bendruomenės įregistravimas nepažeidžia pareiškėjos teisių ir interesų, o panaikinus prašomą administracinį aktą, pareiškėjo teisinė padėtis nepasikeistų, todėl prašo atmesti skundą kaip nepagrįstą. Kad ši naujoji bendruomenė yra Lietuvos žydų religinės bendrijos dalis, patvirtino ir Lietuvos žydų religinė bendrija, kuri vienija didžiąją dalį Lietuvoje veikiančių religinių bendruomenių, ir specialistai (prof. dr. Š. Liekis ir dr. A. Pažėraitė), savo išvadose nurodydami, kad ši bendruomenė laikytina tradicine Lietuvoje religine bendruomene. Atsižvelgiant į tai, kad ministerijai pateikti dokumentai atitiko įstatymų reikalavimus, o religinės bendruomenės tęstinumas buvo nustatytas, Teisingumo ministerija savo išvadoje patvirtino, kad Kauno krašto judėjų religinę bendruomenę galima įtraukti į Juridinių asmenų registrą. Tai ir buvo padaryta.

Įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta administracinė procedūra buvo įvykdyta tinkamai.

Vilniaus apygardos administracinis teismas savo sprendimą šioje administracinėje byloje numato paskelbti gruodžio 13 dieną, praneša VAAT.