Užsimaskavusi nelegalia imigrante, BBC žurnalistė apsilankė keliose kinų parduotuvėse, sakydama esanti 6 savaites nėščia ir norinti nutraukti nepageidaujamą nėštumą. Trečia jos aplankyta parduotuvė
Shanghai Herbal and Acupunkture Centre
, esanti Kingslend Roude Rytų Londone, pasisiūlė padėti.

Nuo pat pokalbio pradžios buvo aišku, kad šios parduotuvės pardavėjai dr. Shen ir dr. Wang žinojo, jog jų elgesys prieštarauja įstatymams: „Tau pasisekė, kad atėjai čia. Ar supranti? Mūsų viršininkas neleidžia šio gydymo, nes jis žino, jog tai rizikinga ir nelegalu”, - kartojo jie.

Žurnalistei pirmiausiai parduota vaistažolių arbata už £40 - geriama tris kartus per dieną ji sukelia kraujavimą. Pardavėjai taip pat pasiūlė nusipirkti ir “specialią tabletę”, kainavusią £100, jei žolelių arbata nesuveiktų. Vėliau buvo išsiaiškinta, kad tabletė – tai nėštumo nutraukimo vaistas RU486, kurį draudžiama pardavinėti be gydytojo recepto.

Gydytojas iš Mančesterio programai prasitarė, kad į jo komandos rankas dažnai papuola pacientės, dėl per didelio kraujavimo, vartojusios žolelių arbatas. Bendruomenės sveikatos darbuotojų teigimu, nelegalaus nėštumo nutraukimo priežastys yra įvairios, pradedant britų paauglėmis, kurios nepasitiki savo gydytojais, baigiant moterimis nelegalėmis, kurios bijo būti surastos. Neatmetama ir kaina, kuri yra dar viena nelegalių abortų plitimo priežastis. Jungtinėje Karalystėje NHS (Nacionalinė sveikatos sistema) nėštumo nutraukimas nemokamai nėra atliekamas kiekvienai moteriai. Jeigu pacientės gimtoji šalis nepasirašiusi dvišalio NHS bendradarbiavimo arba Didžiojoje Britanijoje ji gyvena nelegaliai - tuomet už nėštumo nutraukimą tenka mokėti nuo £500 iki £1500.

5 Live Report nustatė, kad nėštumo nutraukimo vaistų pasekmės yra panašios kaip ir vartojant žolelių arbatas – prasidėjęs kraujavimas.

BBC žurnalistė vienoje iš Vakarų Londono kavinių susitiko su lenku Robertu, kuris papasakojo, kaip gauti nėštumo nutraukimo vaistų. Viena moteris laukėsi aštuonias savaites, tačiau nėštumas buvo nepageidaujamas ir ji kreipėsi į Robertą prašydama tablečių, padėsiančių atsikratyti šia problema. “Tabletės atvežamos iš Fidžio, Turkijos. Medikamentai pirmiausiai siunčiami į Lenkiją, iš ten pervežami į JK“, – pasakojo Robertas.

Nėštumo nutraukimo vaistų vartojimo pasekmės skaudžios ir gali baigtis net mirtimi. Taip pat pasitaiko atvejų, kai nepavyksta nutraukti užsimezgusios gyvybės, vaisius auga ir gimsta su rimtomis sveikatos sutrikimo problemomis arba išsigimimais. Tačiau tai reti atvejai.

BBC tyrimas įrodo, kad nelegalūs nėštumo nutraukimo būdai yra plačiai paplitę šalyje. Rytų Londone dirbanti sveikatos darbuotoja teigė, kad jos pacientės dažnai klausia, kur gauti nėštumo nutraukimo vaistų be recepto. Tuo tarpu, Sveikatos departamento (Department of Health) Ryšių su visuomene atstovė teigė neturinti įrodymų, jog šalyje yra atliekami nelegalūs abortai.

Abortai – viena opiausių problemų visoje Europos Sąjungoje. Airijoje, Lenkijoje, Portugalijoje ir Maltoje – draudžiami, Lietuvoje vis dar nesutariama dėl nėštumo nutraukimo laiko sutrumpinimo. Legalūs abortai JK tam tikromis sąlygomis yra atliekami jau 40 metų: dėl sveikatos, ekonominių ar socialinių priežasčių abortus leidžiama atlikti net iki 24 nėštumo savaitės. Lenkijoje nėštumas nutraukiams vaisiui iki 12 savaičių išprievartavimo atveju arba jei kyla grėsmė moters gyvybei. Portugalijoje referendumas dėl abortų legalizavimo įvyko, tačiau dėl mažo rinkėjų aktyvumo, rezultatai paskelbti negaliojančiais. Moteris, nutraukusi užsimezgusią gyvybę, nuteisiama kalėti trejiems metams.

JAV atliktų tyrimų duomenimis, pasaulyje kasmet atliekama 46 milijonai abortų, iš kurių 20 milijonų nelegalūs. Kasmet dėl aborto sukeltų komplikacijų fiksuojama 100 tūkstančių mirčių. 123 milijonai moterų pasaulyje nenaudoja kontraceptinių priemonių vien dėl to, jog nemoka jomis naudotis bei nesuvokia kontracepcijos teigiamų poveikių.