Sakoma, vaiko polinkį į nutukimą dažniausiai lemia genai, bet toks požiūris - ne visai teisingas. Netaisyklinga mityba ir visiškas abejingumas sportui taip pat gali sukelti riebalų perteklių organizme. Maža to, nepageidaujami kilogramai kaupiasi nuo pat ankstyvosios vaikystės.

Štai kodėl tėvai turėtų kreipti daugiau dėmesio į tai, ką ir kaip valgo jų atžala. Būtų ne pro šalį prisiminti kai kuriuos jau turbūt ne kartą girdėtus dietologų patarimus.

Stebėti ir konsultuotis

Dietologai pataria nuo pat gimimo stebėti vaiko svorio kitimą ir konsultuotis su medikais. Vaikui augant svoris dažnai kinta. Tai normalu. Pradėjęs žengti pirmuosius žingsnius mažylis praranda dalį riebalų masės, bet vėliau svoris susireguliuoja. Pasak specialistų, sulaukęs šešerių vaikas labiau rizikuoja turėti polinkį į nutukimą.

Keturis kartus per dieną

Tinkama mityba - ne vien tai, ką padedame į lėkštę. Aplinka ir valgymo ritmas taip pat turi reikšmės. Kartais tėvai itin griežtai kontroliuoja maistą, todėl vaikas apskritai praranda apetitą. Kad taip neatsitiktų, vaikas turėtų maitintis kuo įvairiau, tuomet negalvos, kad yra verčiamas laikytis griežtos dietos. Be to, stenkitės, kad atžala maitintųsi reguliariai, keturis kartus per dieną, ir neverskite jo valgyti "kol lėkštė bus tuščia".

Kai kurių dietologų manymu, vaiko nereikia pratinti valgyti priešais televizorių. Antraip jis valgys tol, kol baigsis įdomiausias animacinis filmukas. Taip vaikas gali išmokti "ryti maistą tonomis".

Vengti to, kas draudžiama

Manų košės, makaronai, gardūs meduoliai, sausainiai, močiutės bandelės, pyragėliai, tortai, saldainiai ir įvairūs gazuoti gėrimai, kuriuose daug gliukozės ir konservantų, turėtų likti už tinkamos mitybos borto. Net "mažylių draugo McDonaldo" maistas nepritaikytas vaikams.

Persivalgymui prieš miegą taip pat vertėtų pamojuoti ranka. Saldumynus geriau pasilikti šventėms. Specialistai pataria kasdien po truputį pratinti vaiką atsisakyti itin riebaus ir kaloringo maisto.

Tegyvuoja sportas!

Kad vaikas atitrūktų nuo televizoriaus ar kompiuterinių žaidimų, pasistenkite jį sudominti sportu. Užuot savaitgalį vesdami atžalą į "McDonaldą", geriau suplanuokite aktyvų poilsį, kad jūsų vaikas daugiau judėtų. Į parduotuvę ar mokyklą, jei ji yra netoli namų, patartina eiti, o ne važiuoti.