Užsienio spaudoje galima rasti žinių ne tik apie sėkmingą A. Nauiokas karjerą finansų srityje, bet ir apie vieną laimingą atsitiktinumą. 2001 metų rugsėjo 11 dieną moteris, pramiegojusi darbą, galbūt išvengė žūties Pasaulio prekybos centro, kurio viename iš viršutinių aukštų buvo jos kabinetas, griuvėsiuose.

Įtakingiausių Europos finansininkių šimtuką sudarė „Financial news“ – apie finansus, bankus ir investicijas rašantis leidinys. Paskelbusi sąrašą leidinio redakcija pažymėjo, dabar lytis sėkmingai karjerai turi taip mažai įtakos kaip niekada anksčiau. Moterys užima vis daugiau įtakingų postų.

Tiesa, mintis sudaryti įtakingiausių finansininkių šimtuką leidiniui kilo atsakant į 100 žmonių, turinčių didžiausią įtaką Europos kapitalo rinkoje, sąrašą. Mat šiame buvo paminėtos tik penkios dailiosios lyties atstovės.

„Financial news“ sudarytame šimtuke – dvi lietuviškos pavardės: Londone dirbančios 31-erių A. Jurkutė ir 35-erių A. Nauiokas. Finansininkes su tokiu įvertinimu pasveikino Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Vygaudas Ušackas ir „Lithuanian City of London Club“ atstovas Darius Daubaras.

Kelio į sėkmę startas – stipendija mokslams JAV

„Merrill Lynch“ laikoma viena įtakingiausių pasaulyje kompanijų, besispecializuojančių finansų valdymo srityje. A. Jurkutė nuo birželio yra viena iš dviejų šios kompanijos Nuosavo kapitalo rinkų padalinio direktorių.

Kaune gimusios ir augusios finansininkės kelias į Londono Sitį driekėsi per JAV. Būdama penkiolikos, paauglė laimėjo George’o Soroso fondo surengtą konkursą ir gavo stipendiją metus studijuoti privačioje mokykloje Masačiūsetse.

Po mokyklos A. Jurkutė įstojo į Macalester’io koledžą Minesotoje – tą patį, kurį baigė buvęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofi Annanas. Čia mergina studijavo ekonomiką, matematiką ir gilinosi į Rytų Europos bei Rusijos studijas.

Visame pasaulyje garsioje kompanijoje A. Jurkutė pradėjo dirbti 1998-aisiais, vos baigusi koledžą.

Interneto svetainei timesonline.co.uk lietuvė prieš keletą mėnesių pasakojo, kad plušėti tenka itin daug. „Mano darbe yra iššūkis – kuo aukštesnes pareigas eini, tuo ilgiau dirbi, - kalbėjo finansininkė. – Į priekį gena tai, kad vienu metu galiu dirbti prie daugybės sandorių ir viskas nuolat keičiasi, o tai darbą padaro įdomiu“.

Pasak A. Jurkutės, nemažai moterų „Merrill Lynch“ eina aukštas pareigas. Ar dailiosios lyties atstovei pavyksta padaryti karjerą, esą lemia ne lytis, o sunkus darbas ir darbo efektyvumas.

Lietuvė pasakojo po įtempto darbo atsipalaiduojanti kelionėse. Pavyzdžiui, pernai ji keliavo Tibeto pasienyje, nardė Maldyvuose, o Kalėdas sutiko Meksikoje.

Su DELFI A. Jurkutė bendrauti atsisakė, pasiteisinusi, kad jos kompanija draudžia dalinti interviu. Tuo tarpu su A. Nauiokas susisiekti nepavyko.

Amerikietė įvertinta Europoje

A. Nauiokas praėjusiais metais tapo didžiausios Jungtinėje Karalystėje mažmeninių investuotojų maklerių kompanijos „Barclays Stockbrokers“ vykdančiąja direktore. Ji vadovauja 250 žmonių komandai ir yra atsakinga už, įvairiais duomenimis, 7-10 mlrd. svarų (35-50 mlrd. litų) vertės turtą.

Francis ir Lucindos Nauiokų dukra Amy Lois baigė Dickinsono koledžą (metus praleidusi viename Kamerūno universitete) ir tarptautinio verslo ir tarptautinių bei viešųjų santykių studijas Kolumbijos universitete Niujorke.

Šiuo metu ji pati dėsto Kolumbijos universitete, skiria stipendijas Pensilvanijos koledžo studentams, norintiems studijuoti Afrikoje, užsiima labdara.

Prieš ateidama į „Barclays Stockbrokers“ moteris užėmė aukštas pareigas kompanijose „Bear Stearns“ ir „Cantor Fitzgerald“, vadovavo pasaulinės elektroninės komercijos padaliniui kompanijoje „Barclays Capital“.

Dirbant „Cantor Fitzgerald“, kur jauna finansininkė ėjo viceprezidentės ir pasaulinės rinkodaros vadovės pareigas, A. Nauiokas teko prisidėti prie kompanijos atkūrimo po teroristų atakų Rugsėjo 11-ąją.

„Mažai vadovų pasakoja apie rytus, kai nepasiekė darbo, nes tiesiog pramiegojo. Tačiau kai A. Nauiokas, dabartinė „Barclays Stockbrokers“ vadovė, laiku neišlipo iš lovos, tai jai išgelbėjo gyvenimą“, - prieš keletą mėnesių rašė telegraph.co.uk.

„Cantor Fitzgerald“ buvo įsikūrusi 105-ajame vieno iš bokštų dvynių aukšte. Į Pasaulio prekybos centro dangoraižius įsirėžus teroristų pilotuojamiems lėktuvams, žuvo du trečdaliai iš 658 jos kolegų. A. Nauiokas tuomet ėmėsi iš naujo lipdyti komandą, rūpintis darbuotojais, kad kompanija nežlugtų. Be to, jai teko nemažai bendrauti su žuvusių ar nukentėjusių kolegų artimaisiais.

A. Nauiokas vyras Jamesas Connolly’is yra dailininkas, jie augina sūnų Gray’jų. Finansininkė teigia mėgstanti keliauti, jodinėti ir užsiimti joga.