Vienok, kad gerai jaustumeis ir galėtum nepriklausomai apsispręsti, paprasčiausiai būtina žinoti kai kurį minimumą apie tai, kas pastaruoju metu vyksta kosmetologijoje, kokie patikrinti metodai egzistuoja ir kas yra naujo. Įvertinant “už” ir “prieš”, verta įsiklausyti į mokslininkų, šiuolaikinių metodų geriausių gydytojų- kosmetologų nuomonę.

ODA- “SIELOS VEIDRODIS”

Ne paslaptis, kad oda - tai mūsų “sielos veidrodis”. Ji yra didžiausias žmogaus organas, ir joje nesulaikomai atsispindi visos savininko klaidos. Dažni stresai, neteisinga mityba, nesveikas gyvenimo būdas, miesto oras mūsų odoje palieka savo pėdsakus. Gaila, bet bėgant metams oda tampa vis jautresnė agresyviems išoriniams veiksniams. Todėl labai svarbu savo odai padėti jau nuo 20 metų.

Oda - tai daug daugiau, nei paviršius, skiriantis mus nuo aplinkos. Oda vykdo gyvenimiškai svarbias viso organizmo funkcijas. Per ją praeina energetinė apykaita, organizmas gauna maistingąsias medžiagas, drėgmę ir deguonį. Odos paviršiuje esančios prakaito ir riebalinės liaukos atitinkamai reguliuoja kūno temperatūrą ir epidermio elastingumą.

Pabandykime išsiaiškinti, kas gi vyksta odai senstant. Kodėl atsiranda drėgmės trūkumas, raukšlės? Procesų, sukeliančių pakitimus, žinojimas padės labiau suvokti, kaip prižiūrėti odą balzakiškame amžiuje, kai moteris jaučiasi kupina jėgų ir energijos.

KODĖL ATSIRANDA RAUKŠLĖS?

Po 35 metų moters organizme atsiranda hormoniniai pakitimai, ruošiantys ją menopauzei, ir kai kurie šių procesų veikia odos būklę. Reikalas tas, kad naujų ląstelių susidarymui reikalingos maistingosios medžiagos ir hormonai, iš kraujo plazmos patenkantys per kraujagyslių sieneles. Kai tik kraujyje šių medžiagų koncentracija sumažėja, odoje suardomas balansas tarp naujų ląstelių susidarymo ir suragėjusio paviršinio sluoksnio pleiskanojimo. Todėl apie 40- uosius metus oda dažniausiai tampa sausa ir linkusi greitai raukšlėtis.

Dauguma stambių kosmetologinių firmų moterims siūlo gydomąsias kosmetines priemones, kurių sudėtyje yra vaisių rūgštys ir koncentruotas vitaminas A rūgšties pavidale. Gydant raukšles, optimalią dozę gali paskirti tik gydytojas. Nekontroliuojamas šių didelio aktyvumo kremų ir koncentratų vartojimas gali stipriai sudirginti. Įsiklausykite į kosmetologo rekomendacijas, greičiausiai gydymo metu jums patars kuo mažiau būti saulėje.

KOVA SU LAISVAISIAIS RADIKALAIS

Manoma, kad viena ląstelių senėjimo priežasčių - tai didelės laisvųjų radikalų sankaupos. Jie agresyviai atakuoja ląsteles ir ardo biologinių molekulių, tokių, kaip kolagenas ir kt., funkcionavimą. Beje, ilgas buvimas saulėje žymiai paspartina šį ardantį procesą. Todėl vidutinio amžiaus ir vyresnėms damoms nepataria daug kaitintis.

Po to, kai buvo nustatytas šis pražūtingas laisvųjų radikalų poveikis, visame pasaulyje pakilo tikras bumas, susijęs su biologinių junginių efektyviai organizmo apsaugai paieška. Pastaruoju metu kosmetologijoje didžiausio populiarumo sulaukia baltyminis superoksidismutazo fermentas. Šiam fermentui kosmetologai suteikė labai vaizdingą pavadinimą- “laisvųjų radikalų gaudytojas”. Kremai su superoksiddismutazu Vakaruose laikomi elitiniais ir yra brangūs. Be puikaus kosmetinio poveikio jie gydo uždegimus, žaizdas.

Į pagalbą superoksiddismutazui geroprotektorinėse (nukreiptose prieš odos senėjimą) kosmetinėse priemonėse yra kompleksai vitaminų, kurie keliskart padidina šio stebuklingo fermento efektyvumą. Be to, yra manoma, kad kai kurie vitaminai (E, A, D) patys veikia kaip antioksidantai, t.y., neutralizuoja tuos pačius neigiamus radikalus.

KOLAGENAS REIKALINGAS VISIEMS!

Jaunų ląstelių kiekio odoje sumažėjimas - ne vienintelė raukšlių susidarymo priežastis. 5 metų eigoje po menopauzės oda praranda maždaug 30% normalaus kolageno. Be to, po 35- ių metų, susikaupus neelastingam kolagenui, sumažėja odos tamprumas. Kolageno siūlų tinklas odai yra tarsi karkasas. Jauname amžiuje normalus kolagenas nuolat atsinaujina dėka nuolatinio kolagenazės darbo, kuri skaido nereikalingą kolageną. Tuo pačiu metu viso gyvenimo laikotarpyje, šalia normalaus kolageno susidaro “antrinis” kolagenas, dėl kurio vyresniame amžiuje oda vis labiau primena pergamentą. Pasirodo, kad susikaupimas nereikalingo kolageno, formuojančio raukšles, vyksta todėl, kad mūsų nuosava kolagenazė paprasčiausiai jo nepaveikia.

Šią rimtą problemą padės išspręsti kremai ir kitos kosmetinės priemonės, kurių sudėtyje yra kolagenazės, skirtingos nuo žmogiškosios ir galinčios suardyti neelastingą kolageną. Nepakeičiamas pagalbininkas kolageno sintezėje yra vitaminas C. Reguliariai vartodami kremą su kolagenaze ir vitaminu C, sumažiname raukšlių kiekį ir gilumą. Žinoma, 35 ir 60 metų moterų pasiekti rezultatai bus nevienodo efektyvumo, tačiau tai, kad pagerėjimą pastebės aplinkiniai, - faktas, suteikiantis optimizmo.

Daugelis kosmetinių firmų siūlo ir kitą šios problemos sprendimą. Į kremą kaip papildas dedamas kolagenas ir elastinas, kurie tarsi “nukreipia” mūsų kolagenazę nuo normalaus kolageno išskaidymo. Žinoma, “antrinis” kolagenas vis kaupiasi, bet raukšlės ne taip greitai susidaro.

GROŽIS- PAGEIDAUJAMAS APDOVANOJIMAS

Visi kosmetiniai preparatai, skirti senėjimui pristabdyti, turi vieną esminį trūkumą: teigiamas rezultatas pastebimas tol, kol jūs reguliariai naudojatės šiomis priemonėmis. Tačiau lygi, švelni oda ir maloni veido spalva verta tų pastangų, kurių reikia kasdienei priežiūrai namuose. Žinoma, retkarčiais galima ir reikia keisti naudojamas priemones, kad nepriprastumėte prie kai kurių aktyvių medžiagų.

“VIŠTOS KOJELĖMS” ANT VEIDO - NE VIETA

Jeigu kalbėsime apie senėjimo požymių išryškėjimą veide, tai, žinoma, patys jautriausi yra vokai. Oda aplink akis labai plona, o poodinė riebalinė ląsteliena labai plona arba jos visiškai nėra - štai ir polinkis tamsiems ratilams apie akis atsirasti. Rūpintis vokų oda pageidautina specialiai tam skirtų kremų ir kosmetinių pienelių grimui nuimti, praėjusių gana griežtą dermatologinę kontrolę, pagalba, nes kontaktuoja su švelnia apsaugine plėvele. Taip pat galima dėti visiems žinomus varškės - vaisių balinančio efekto, odą drėkinančius kompresus. Bet kurį paraudimą, šerpetojimą ir nuovargį galima pašalinti arbatos kompresais (ypač efektyvi žalioji arbata).

NEPAKEIČIAMAS PAGALBININKAS- ELEKTROS LAUKAS

Nereikėtų klysti dėl netgi pačių brangiausių kosmetinių priemonių efektyvumo. Užtepti ant odos aktyvūs elementai patenka tik į ploną paviršinį sluoksnį. Kad aktyvios medžiagos pasiektų gilesnius odos sluoksnius, kuriuose kaip tik ir vyksta amžiaus pokyčiai, naudojama aparatinė kosmetologija.

Vienas naujausių pasiekimų - jonoforezė. Ant odos tepami jonizuoti kosmetiniai preparatai, kurių veiksmingiems komponentams, veikiamiems išorinio elektros lauko, suteikiama galimybė patekti į 2 cm gylį. Tai unikalus reiškinys, turint omeny, kad šie elementai, įprastai užtepus ant odos, įsiskverbia tik 0,1 mm. Jonoforezės dėka aktyvizuojama kraujotaka, medžiagų apykaita, vystančios odos ląstelės gauna trūkstamų ir maitinamųjų medžiagų bei drėgmės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją