„Po 10 užsiėmimų jus pasijausite geriau, po 20 – geriau atrodysite, o po 30 – įgausite visiškai naują kūną.“ Josephas H. Pilatesas

Toks gyvenimo būdas alina ir be reikalo eikvoja brangiausią žmogui suteiktą turtą – gyvybinius kūno, proto ir dvasios išteklius. Nesuteikdami tinkamos ir pakankamos priežiūros kūnui, protui ir dvasiai, nebegalime jaustis ramiai ir gerai.

Didelė kasdieninės žmogaus negalių dalis kyla dėl blogos laikysenos, kūno jėgų disbalansavimo, netinkamo kvėpavimo. Išspręsti šias problemas gali padėti speciali pratimų metodika – Pilatesas.

Pilatesas – kas tai?

Pilatesas – tai unikali kombinuota pratimų sistema, veikianti žmogaus mentalitetą, protą, intelektą, kartu sėkmingai vystydama jėgą, lankstumą, ištvermę ir judesių koordinaciją. Tai pratimų programa kūnui ir sielai kartu.

Pilatesas – tai kūno valdymo metodika, kurios tikslas – harmonizuoti kūną ir sielą, grąžinti jiems pusiausvyrą ir leisti organizmui pačiam išsigydyti.

Pilatesas – tai elitinis kūno ir dvasios lavinimo užsiėmimas. Aktoriai, šokėjai, žymūs sportininkai, turtingi žmonės ir įžymybės, pvz Madonna, Julia Roberts Sindy Krauford, praktikuoja Pilateso sistemą, kurios dėka fiziškai sustiprėjama, įgyjama pusiausvyra tarp jėgos ir lankstumo, pasiekiama kūno ir dvasios harmonija, užauginamas ne per dideli, o gražūs, tvirti ir ištvermingi raumenys, pakoreguojama laikysena.

Pilateso ištakos

Maždaug prieš 100 metų Josephas H. Pilatesas sukūrė pratimų sistemą, skirtą I-ojo Pasaulinio karo sužeistiesiems reabilituoti.

Pats Josephas H. Pilatesas gimė 1880 metais Vokietijoje. Jau vaikystėje jis buvo labai ligotas, todėl anksti pradėjo sportuoti ir ieškoti būdų save išgydyti. Dirbdamas slaugytoju Anglijos ligoninėse, jis sukūrė pratimų sistemą, padėjusią reabilituoti karo sužeistuosius.

Pacientams, kuriems buvo pažeistas atraminis judėjimo aparatas, sukūrė treniruoklius iš įvairių spyruoklių, pritvirtintų prie lovos. Pagal šias konstrukcijas specialistai sukūrė naujuosius Pilateso treniruoklius, tokius kaip: „Alegro pilates“ „Reformer“ „Trapecija“ ir kitus. Pasaulyje šie treniruokliai dar tik skinasi kelią. Josephas H. Pilatesas sukūrė 34 pratimų sistemą, o šiuo metu bazinės sistemos pagrindu yra sukurta jau arti 500 pratimų.

Pratimų metu intensyvumui ir krūviui padidinti naudojamas papildomas inventorius: izotoniniai žiedai, kamuoliai, roleriai ir t.t.

Ko galima pasiekti, praktikuojant Pilateso sistemą?

Tiems, kas skundžiasi nugaros skausmais - padeda išvengti stuburo ir sąnarių negalavimų, gali būti naudojama profilaktikai. Dauguma Pilateso pratimų ypač stiprina nugaros ir pilvo raumenis. Pilates programoje didelę reikšmę turi stuburo lankstumo ir taisyklingos laikysenos lavinimas. Jei stuburas susitvarko, susitvarko ir visa žmogaus sveikata.

Šokėjams ir sportininkams reguliariai atliekant Pilateso pratimus, profilaktiškai padedama išvengti traumų.

Tai - efektyvus potrauminės reabilitacijos metodas.

Pagyvenusiems žmonėms – pratimai paprasti ir natūralūs, savo kūno jėga ir svoris pratimuose naudojami natūraliausiu būdu. Pratimai atliekami lėtu tempu, vyrauja pratimai gulit arba sėdint. Pratimai nekelia skausmo.

Tiems, kas mėgsta panašaus pobūdžio treniruotes (pvz. joga) – užsiėmimo metu pagal ramią ir lėtą muziką atliekami pratimai, pasiekiantys giluminius kūno raumenis. Didelė dalis Pilateso perimta iš jogos, tačiau Pilatesas savo natūralumu yra priimtinesnis didesniam žmonių ratui.

Ar Pilates pratimai padeda sumažinti svorį?

Deja, Pilateso pratimai, kaip ir jogos ar kovos menų užsiėmimai, nemažina svorio. Siekiantiems šio tikslo, rekomenduojame pasirinkti aerobinio tipo užsiėmimus.

Kuo skiriasi Pilates užsiėmimai nuo kitų sporto treniruočių?

Pilateso užsiėmimai yra unikalūs savo atlikimo technikos natūralumu ir panašumu į kasdieninius paprastus žmogaus judesius, ir tuo pačiu yra daugiaplaniai – veikia kelias raumenų grupes, reikalauja tikslumo ir visiško susikoncentravimo į atliekamą veiksmą. Atliekama mažiau pakartojimų, bet daugiau pratimų.

Tuo tarpu paprastos sporto treniruotės tikslas dažniausiai yra bet kokia kaina užauginti didelius raumenis arba sumažinti riebalinį sluoksnį, atliekant daug pratimo pakartojimų. Visgi didelis raumenynas toli gražu nėra ir neturėtų būti sveiko žmogaus siekiamybė.

Pilateso filosofija teigia, kad gera sveikata pasiekiama per pratimų atlikimo metu naudojamą sąnario, raumens ar atskiros kūno vietos vizualizaciją, kuri padeda sutelkti energiją reikalingoje vietoje ir taip šalia fizinio pratimo dar veikia galinga gyvybinės energijos jėga. Pilateso sistema apima fizinių, protinių ir dvasinių žmogaus savybių vienovę.

Ar galima Pilates praktikuoti savarankiškai namuose?

Bazinius Pilateso pratimus galima atlikti savarankiškai namuose. Visgi rekomenduotina pratimų techniką išmokti padedant kvalifikuotam specialistui. Štai keletas Pilateso pratimų pavyzdžių, kurie skirti stuburo ir sąnarių ligų, vieno iš didžiausių šiandienos žmogaus priešų, profilaktikai:

1. Pilateso pozicija – tai viena iš pagrindinių pozicijų, kurioje kojos pasukamos ir pėdos pasukamos į išorę, kulnai kartu, vienu metu įtempiami visi apatinės kūno dalies vidiniai ir išoriniai raumenys, pakaušiu tempiamasi į viršų. Šis pratimas yra naudojamas visuose Pilateso pratimuose, kuriuose kojos yra ištiestos. 2. Žiedo spaudimas už nugaros. Pratimas treniruoja jėgos centro raumenis, viršutinę nugaros dalį, išorinę peties raumens dalį. 1. Stovint Pilates pozicijoje, žiedas laikomas už nugaros, rankos turi būti šiek tiek atitrauktos nuo kūno. Žiedas laikomas delnais, alkūnės truputį sulenktos, krūtine tempiamės į viršų.
2. Giliai įkvėpę, iškvėpdami maksimaliai įtraukite pilvą, suveskite mentis ir nuleiskite pečius.
3. Lengvai spausdami lanką, įtraukite pilvą ir kvėpuokite krūtine. Nekelkite pečių, pakaušiu ir krūtine tempkitės į viršų.

3. Nugaros išlenkimas. Pratimas stiprina jėgos centro raumenis, nugarą ir rankas. 1. Gulėdami ant pilvo, tieskite rankas į priekį.
2. Įsiremkite žiedu į grindis, įkvėpdami maksimaliai įtraukite pilvą, ir ištieskite rankas. Pakelkite ir įtempkite priekinę korpuso dalį ir kojas nuo grindų.
3. Tempkite krūtinę į viršų ir neužverskite galvos atgal.

4. Kūno kėlimas atsirėmus kojomis į kamuolį. Pratimas stiprina pilvo presą, nugaros ir sėdmenų raumenis. Gerina stuburo judrumą ir lankstumą. 1. Gulėdami ant nugaros, sulenkite kojas per kelius.
2. Įkvėpdami palaipsniui kelkite dubenį į viršų, po to slankstelis po slankstelio kelkite nugarą, įtempkite sėdmenis. Tiesdami kaklą, stenkitės tempti ilgyn visą kūną.
3. Pakelkite rankas į viršų už galvos, nesiremkite pakaušiu į grindis.
4. Nuleiskite rankas žemyn ir sulenkite kelius. Pasistenkite išlaikyti tiesią liniją, įtempdami sėdmenis.
5. Grįžkite atgal taip pat palaipsniui - slankstelis po slankstelio.

Pagrindinės pratimų atlikimo rekomendacijos: Atliekant pratimus Pilateso sistemoje, labai svarbus yra reguliarumas: rekomenduojama pratimus atlikti kasdien arba kas antrą dieną.

Visus pratimus darykite 5-8 kartus, lėtai, kontroliuokite kiekvieną judesį.

Stenktės nuo vieno pratimo prie kito pereiti be didelių pauzių, tolygiai, trumpai užfiksuodami kiekvieną judesį.

Stenkitės išlaikyti kūno pusiausvyrą.

Jei pajuntamas skausmas, būtina laikinai atsisakyti pratimo – kai kurie pratimai tinka ne visiems.

Koncentruokitės. Pilateso pratimuose kvėpavimo ritmas ir kūno judesiai yra suderinti.

Judesių patogumas. Dėvėkite patogius rūbus, Pilateso pratimai paprastai atliekami be batų.

Skriskite. Atlikdami Pilateso pratimus, venkite staigių ir trūkčiojančių judesių. Kiekvienas judesys turėtų būti lėtas, bet kartu ir stiprus bei lankstus. Josephas H. Pilatesas daug dirbo su šokėjais ir sukūrė plaukiančius judesius kaip šokyje.

Gera fizinė ir dvasinė sveikata priklauso nuo kelių, iš pirmo žvilgsnio, atrodo, tokių paprastų materialių ir dvasinių dalykų: pilnaverčio miego, reguliarios fizinės veiklos, sveikos gyvensenos, natūralaus maisto bei teigiamo požiūrio į save ir aplinką bei dvasios ramybės.

Tačiau nuolatinis ir kantrus šių priemonių atlikimas mums jau kelia didžiulį diskomfortą, kadangi mes jau pamiršome, kaip išnaudoti jėgą ir lankstumą, kaip jausti saiką ir pusiausvyrą valgant, kaip teisingai - Visatos masteliu - suvokti pačius save ir mus supančią aplinką, nestresuoti, esant sunkioms akimirkoms, bet suvokti tai kaip fizinio ir dvasinio žmogaus tobulėjimo naudą.

Vienas iš efektyvių būdų išspręsti tokias šiuolaikinio žmogaus negalias – praktikuoti Pilateso metodiką kūno ir dvasios harmonijos atstatymui.