Seniai praėjo laikai, kuomet miegamuoju buvo vadinama lova su naktiniu staliuku. Dabar tai komfortiškas poilsio kambarys, atitinkantis kone visus šeimininkų poreikius ir polinkius. Tie, kurie mėgsta visada - kad ir vidury nakties - reikalingiausius daiktus turėti po ranka, paverčia miegamąjį kone baldų sandėliu. Bet yra žmonių, kuriems komodų ir spintelių gausa trikdo miegą, - tokie renkasi minimalistinį dizainą.


Spalva ir šviesa


Miegamojo interjeras - tai pirmiausia spalva. Labai svarbu rasti būtent tą atspalvių derinį, kuris teigiamai veiks jūsų miegą. Psichologų nuomone, pasimatymui su Morfėjumi optimaliausios spalvos yra šviesiai mėlyna, šviesiai žalia, smėlio spalvos. Geltona spalva prasčiau padeda mažinti nuovargį, užtat kelia nuotaiką, didina optimizmą ir gerų sapnų tikimybę. O štai baltas miegamojo interjeras, sakoma, apskritai išvaduoja nuo bet kokių sapnų.

Ne mažiau svarbus miegamajame yra ir apšvietimas. Čia jis turi būti maksimaliai švelnus, todėl profesionalūs dizaineriai nerekomenduoja įrengti atvirų kryptingos šviesos šaltinių, metančių tamsų šešėlį. Vienintelė išimtis - specialūs dekoratyviniai projekciniai šviestuvai, sukuriantys šviesos ir šešėlių paveikslus.

Geidžiamą „minkštą“ apšvietimą galima išgauti ir įvairiais šviestuvų gaubtais iš matinio stiklo ar audinio. Miegamiesiems idealiai tinka kiniški žibintai (juos, beje, galima pasidaryti ir patiems) ir toršerai: iškelti į vidutiniškai 1,3 m aukštį, jie užtikrina puikų „vietinį“ apšvietimą, o keli skirtingo aukščio toršerai gali puikiai ir labai efektingai apšviesti visą kambarį.

Dar vienas svarbus aspektas: jeigu namuose nėra atskiros patalpos garderobui (o jos nėra daugumoje butų), drabužius esame pratę laikyti būtent miegamajame. Tokiam improvizuotam garderobui irgi reikalingas apšvietimas. Dizainerių teigimu, visai nebūtina įrengti apšvietimo spintos viduje, tačiau jei nors viena išorinė spintos dalis padengta veidrodžiu, ji turėtų būti apšviesta. Šiam tikslui paprastai virš jos uždedamas savotiškas nedidukas karnizas su keliomis keičiamos krypties lempelėmis.

Dar viena mažytė paslaptis, leisianti padaryti miegamąjį dar malonesne vieta, - tai dubliuoti šviesos jungikliai. Sutikite, patogu: įėjote į kambarį - įjungėte šviesą, atsigulėte į lovą - išjungėte...

Langai ir kiti svarbūs dalykai

Užuolaidos: miegamajame labiausiai tinka minkšti audiniai, tiulis, drapiruotės. Feng šui praktikų įsitikinimu, pastarosios ne tik sukuria romantišką nuotaiką, bet ir saugo šeimos ramybę.

O štai žaliuzės miegamajame visiškai netinka. Jų plokštumos tarsi supjausto erdvę, o tai, teigiama, net gali išprovokuoti ligas.

Kitos feng šui taisyklės reikalauja statant miegamajame baldus būtinai atsižvelgti į lovos padėtį: aštrūs kitų baldų kampai neturėtų būti nukreipti į miegančiuosius.

Lova, žinoma, yra bet kurio miegamojo kambario „ideologinis centras“. Todėl ją renkantis svarbios visos smulkmenos: lovos dydis, jos padėtis, net atkaltės forma. Dizaineriai pataria lovą statyti taip, kad gulėdami joje matytumėte visus, įeinančius į kambarį. Jeigu pakeisti lovos vietą kambaryje trukdo kiti baldai, tuomet vertėtų ant priešingos sienos pakabinti veidrodį.

Tačiau lovos negalima statyti tiesiai prieš duris nei galvūgaliu į langą. Jeigu pastatyti lovos nė vienu iš rekomenduojamų būdų neįmanoma, galima pabandyti atskirti ją ir durų angą dailia širma ar keliais kambariniais augalais aukštuose vazonuose.

Itin gerai, kai lova su atkaltėmis: jos saugo ir miegančiųjų ramybę, ir jausmus. Feng šui specialistų nuomone, nuo atkaltės formos priklauso jūsų miegas ir net intymus gyvenimas. Sėkmingiausiomis laikomis pusapvalės ir ovalios galvugalio atkaltės - jos esą užtikrina turiningą ir įvairų santuokinį gyvenimą, o štai trikampė atkaltė gali būti neramaus miego kaltininkė.

Jeigu jums miegamajame svarbiausias tik Morfėjaus glėbys, pirkite lovą banguotomis arba aukštomis stačiakampėmis atkaltėmis, už kurių galėsite pasislėpti nuo viso pasaulio.

Žinoma, baldo, ant kurio miegate, pasirinkimas priklauso nuo daugybės veiksnių - tarp jų ir jūsų skonio bei nuotaikos. Bet jei jums reikia universalaus patarimo, lovą rinkitės kuo paprastesnę, pirmenybę teikite baldui su užapvalintais kampais ir švelniomis formomis.

Niekas - nei interjeras, nei jo detalės, - neturi atitraukti jūsų minčių nuo poilsio. Juk tik dėl jo ir įrenginėjate tą ypatingą kambarį - miegamąjį.