Rita (28 m.) taip pat niekada nebuvo alergiška. Praėjus metams po vedybų, ji susirgo atopiniu dermatitu. Negali vartoti beveik jokių grūdų, mėsos. Stipriai beria veidą. Įprasti vaistai nepadeda.

Penkerių metų Emilija alergiška nuo gimimo. Emilija gimė jau išberta. Emilija, polinkį alergijai paveldėjusi iš tėvo pusės, negali valgyti kiaušinių. Taip pat labai alergiška pelynui – dūsta, todėl, gyvendama užmiestyje, turi vartoti vaistus žydėjimo sezono metu.

Jonas (29 m.) nuo pusės metų yra alergiškas. Alergija pasireiškia kartu su astminiu bronchitu – kartais persekioja dusulio priepuoliai. Negali vartoti daugybės produktų – žuvies, šokolado, riešutų, pomidorų, uogienių, kulinarijos produktų (dėl mielių ir įvairių dažų), morkų, obuolių ir kriaušių, džiovintų vaisių, braškių, ananasų ir kt.

Keletas faktų apie alergiją

Vakarų šalyse alergiškų žmonių skaičius sudaro net 35 proc. Alergijos simptomų tarp 20-48 mėn. amžiaus vaikų Lietuvoje pastebėta tarp 25 proc. vaikų (palyginimui, kitose Europos šalyse rodikliai buvo nuo 40 iki 80 proc. (KMU tyrimas, tarptautinė programa SPACE)

Vakaruose daugiausiai paplitęs yra astminis bronchitas ir šienligė, o Lietuvoje – atopinis dermatitas. JAV turi bene moderniausią pasaulyje mediciną, tačiau išgydyti šienligės vis tiek nepavyksta. Akivaizdu, kad tradicinei medicinai sunkiai sekasi kovoti su alergijos fenomenu.

Lise Bourbeau, garsi rašytoja ir lektorė, padėjusi daugiau kaip 15 000 žmonių pasveikti, knygoje „Klausykis savo kūno – geriausio draugo“ rašo, kad kiekvieną liga turi fizinį, emocinį bei mentalinį pasireiškimus. Kokie jie alergijos atveju?

- Fiziškai alergija reiškia, kad mes kažko negalime. Tai padidėjęs jautrumas arba iškreipta organizmo reakciją į kokią nors medžiagą.

- Alergija visada susijusi su vidine kova. Viena asmenybės dalis ko nors siekia, o kita – bando tuos siekius užgniaužti. Tai galioja ir santykiuose. Alergiškas žmogus gali vienu metu ir džiaugti kieno nors draugija, ir tuo pačiu norėti, kad tas žmogus išeitų.

Jis dažnai sunkiai prisitaiko prie aplinkinių ir gyvenimo situacijų. Paprastai jaučia neapykantą tam tikram asmeniui. Dauguma alergiškų žmonių yra įžeidūs. Dažnai save laiko agresijos objektu, todėl turi padidintą savisaugos lygį.

- Įdomu, kad alergija dažnai susijusi su tuo, ką žmogus labiausiai mėgsta. Taip galima labai mėgti pieno produktus ir tuo pačiu kentėti nuo jų. Tokiais atvejais už to slepiasi draudimas sau mėgautis gyvenimu.

Jeigu patiriate alergiją, gali būti, kad Jūsų gyvenime kartojasi santykių situacijos, kai paklusnumu bandote pelnyti kito žmogaus meilę. Galbūt vaikystėje įsitikinote, kad liga yra tinkamas būdas siekti sau dėmesio, bet nereikėtų galvoti, kad tai - vienintelis būdas.

Jei alergija pasireiškia dulkėms ar kokiam nors gyvūnui – galbūt dažnai jaučiatės agresijos objektu.

Kokį išsivadavimo kelią siūlo Lise? Tai - atleidimo sau kelias. Supraskite, kad esate toks, koks esate; pripažinkite savo stiprybes ir silpnybes (jos laikinos).

Įvertinę, kokius jausmus jaučiate sau ir kitiems žmonėms (dažniausiai pyktį ir neapykantą), pasistenkite juos paleisti.

Aišku, tai nėra paprasta. Galima kažką pakeisti tik veikiant. Neužtenka turėti žinių ar retsykiais padaryti keletą pritūpimų dėl sveikatos. Anglų patarlė byloja:

Sėsi mintį – pjausi veiksmą; sėsi veiksmą – pjausi įprotį; sėsi įprotį – pjausi charakterį; sėsi charakterį – pjausi likimą.

Ką sėsite šiandien? Kokio derliaus tikitės dabar, po trijų mėnesių, po metų?