Atsakymas:
Išskaičiuojant iš darbo užmokesčio pagal vykdomuosius raštus išieškomas sumas reikėtų vadovautis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 462 - 470 straipsniais. Juose reglamentuojama reikalavimų išieškoti pagal vykdomuosius dokumentus patenkinimo eilės tvarka, tačiau šios normos taip pat turėtų būti taikomos ir vykdant išskaičiavimus iš darbo užmokesčio. Civilinio proceso normos reikalavimus išieškoti suskirsto į tris eiles.

Kiekvienos paskesnės eilės reikalavimai patenkinami po to, kai visiškai patenkinti pirmesnės eilės reikalavimai. Jeigu išieškotos sumos neužtenka visiems vienos eilės reikalavimams visiškai patenkinti, tie reikalavimai patenkinami proporcingai priklausančiai kiekvienam išieškotojui sumai.

Taigi, iš darbo užmokesčio išskaičiavimai daromi šia tvarka:

1. pirmoji eile:

1.1. alimentai;

1.2. reikalavimai apmokėti už advokatų suteiktą teisinę pagalbą;

1.3. reikalavimai išmokėti atlyginimą, priklausantį autoriams už kūrinio panaudojimą, dizaino kūrinių ir išradimų autoriams;

1.4. reikalavimai atlyginti žalą, padarytą suluošinimu ar kitokiu sveikatos sužalojimu, taip pat susijusią su maitintojo netekimu;

1.5. valstybinio socialinio draudimo įmokų ir netesybų bei asmenų (fizinių ir juridinių) reikalavimai atlyginti žalą, padarytą jų turtui nusikaltimu arba administraciniu teisės pažeidimu.

2. antroji eilė:

2.1. reikalavimai, kylantys iš mokesčių ir nemokestinių įmokų į biudžetą;

2.2. reikalavimai dėl teismo išlaidų, susijusių su bylos nagrinėjimu.

3. trečioji eilė:

3.1. visi kiti reikalavimai

Jūsų klausime minimi reikalavimai priklauso pirmajai reikalavimų eilei. Tokiu atveju, šie reikalavimai patenkinami proporcingai priklausančiai kiekvienam išieškotojui sumai. Reikia atkreipti dėmesį, kad išskaičiavimų iš darbo užmokesčio pagal kelis vykdomuosius dokumentus suma negali viršyti 50 procentų darbo užmokesčio.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio, ja neturi būti remiamasi kaip galutine teisine nuomone, oficialia konsultacija ar patarimu. Už straipsnių, komentarų, konsultacijų panaudojimą atsakingas pats paslaugos vartotojas.