Panevėžio Visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėja Vida Vyčienė teigia, kad nuo šių metų gruodžio 1 dienos įsigaliosiančios naujos Lietuvos higienos normos „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ laukta jau seniai. Ši higienos norma sugriežtina tatuiravimo, ilgalaikio (permanentinio) makiažo, papuošalų vėrimo ir dirbtinių nagų priauginimo paslaugų teikimo reikalavimus.

„Higienos norma priimta dar vasarą. Grožio paslaugų teikėjai tikrai turėjo laiko susipažinti su naujais reikalavimais ir tinkamai pasiruošti darbui. Kaip naujosios normos laikomasi, tikrinti pradėsime, vos tik ji įsigalios. Tikimės, kad pažeidimų nerasime ir bausti nereikės, - sako skyriaus vedėja. - Be to, lapkričio mėnesį organizuosime seminarus ir grožio paslaugų teikėjus dar kartą supažindinsime su naujais reikalavimais.“

Nustatytas patalpų dydis

„Naujoje higienos normoje atsirado naujų reikalavimų įvairių grožio paslaugų teikėjams, - sako skyriaus vedėja. - Štai dirbtinių nagų priauginimo paslaugas uždrausta teikti bendrosiose patalpose. Dirbtinių nagų priauginimo darbo vieta turės būti įrengta atskiroje ne mažesnėje kaip 8 kvadratinių metrų patalpoje su vietine ištraukiamąja vėdinimo sistema.“

Pasak V.Vyčienės, tatuiravimo, ilgalaikio makiažo, papuošalų vėrimo paslaugos taip pat turės būti teikiamos atskiroje patalpoje, kurioje vienai darbo vietai skirta ne mažiau kaip 10 kvadratinių metrų ploto. Be to, šioms paslaugoms naudojamų dažų sudėtyje neturės būti draudžiamų ir ribojamų medžiagų.

Dažai turės būti sterilūs, naudojami laikantis tinkamumo naudoti terminų. Paslaugas teikiantys asmenys privalės turėti dažų saugą patvirtinančius dokumentus lietuvių kalba.

Atliekant tatuiruotę ar ilgalaikį makiažą tam naudojami dažai turės būti pilami į vienkartinį indą ir naudojami tik vienam paslaugos vartotojui. Į įvairias kūno vietas veriami papuošalai turės būti sterilūs ir turėti jų saugą patvirtinančius dokumentus lietuvių kalba.

„Kiekvienam grožio paslaugos gavėjui turės būti suteikta informacija apie riziką, susijusią su paslaugų teikimu, galimas komplikacijas, tolesnę kūno vietų priežiūrą, o pareikalavus bus privaloma pateikti informaciją ir apie naudojamus instrumentų valymo, dezinfekcijos bei sterilizacijos būdus, naudojamus kosmetikos gaminius, dažus, papuošalus, - sako V.Vyčienė. - Tuomet įvykus nesusipratimui bus galima vertinti, ar vartotojui buvo suteikta kokybiška paslauga. Grožio paslaugų teikėjas turės kiekvienos teikiamos grožio paslaugos teikimo būdo ir priemonių aprašymą.“

Reikės pavardės ir parašo

Kol kas žmonės ateinantys tatuiruotės ar vėrimo paslaugų meistrui prisistatyti neprivalo - tiesiog pasako savo vardą. O nuo gruodžio 1 dienos kiekvienas, kuriam bus daromos tatuiruotės, ilgalaikis makiažas, veriami papuošalai, turės būti registruojamas, kliento duomenys bus įrašomi į specialų žurnalą.

Žurnale turės būti užrašoma kas, kada ir kokią paslaugą klientui suteikė. Taip pat privalės būti užrašytas šio kliento vardas, pavardė ir amžius. Žurnale turės pasirašyti ir paslaugą suteikęs meistras, ir klientas. Be to, bus draudžiama teikti tatuiravimo, ilgalaikio makiažo, papuošalų vėrimo paslaugas asmenims iki 18 metų, nepateikusiems tėvų arba globėjų raštiško sutikimo.

Reikalavimai neišgąsdino

Panevėžyje veikiančios tatuiruočių meno studijos „Tattoo“ savininkas Tomas Olšauskas sako jau seniai susipažinęs su naująja higienos norma.

„Nauji reikalavimai galbūt nepatiks klientams, ko gero, ne kiekvienas norės pasisakyti pavardę, pasirašyti“, - mano tatuiruočių meistras. Jam pačiam, sako, nauji reikalavimai jokių problemų nesukels. „Reikės, tai ir registruosime klientus. Ir jiems, ir man bus tvirtesnės garantijos“, - tikina T.Olšauskas.

Grožio salono „Oranžinis stilius“ vadovė Aušra Lunskienė sako, jog naujieji reikalavimai jų nė kiek neišgąsdino.

„Apie naująją higienos normą žinojome seniau, - teigia A.Lunskienė. - Ji - klientų labui, o mes ir dirbame jiems.“ Nagų priauginimo paslaugos salone „Oranžinis stilius“ jau dabar teikiamos atskirose patalpose, yra vėdinimo sistema, klientams teikiama visa būtina informacija.

Pažeidimų randa

Neseniai veiklą pradėjęs Saugos kontrolės skyrius pirmiausia tikrino miesto kirpyklas, domėjosi manikiūrininkių darbu. „Tikimės, kad įsigaliojusi nauja higienos norma visus grožio paslaugų tiekėjus paskatins pasitempti. Kol kas pažeidimų randame nemažai“, - sako skyriaus vedėja.

Iš visų per du mėnesius patikrintų kirpyklų pusė neturėjo leidimo-higienos paso ūkinei komercinei veiklai, dviejuose trečdaliuose tikrintų kirpyklų dirbta nedezinfekuojant instrumentų, daugiau nei pusėje tikrintų kirpyklų neteisingai laikyti instrumentai, kai kur jų per mažai, kai kurios kirpyklos neteisingai pildo žurnalus.

Pažeidėjams surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, skirtos baudos. Ateityje kontrolė bus dar griežtesnė - grožio paslaugos privalo būti saugios.