Subtilus švelnių spalvų makiažas nusibodo? Atrodo, kad taip ir bus. Natūralaus pločio antakiai, blankūs ir neryškūs vokų šešėliai, natūralios lūpų spalvos lūpų dažai stumiami į giliausią stalčių. Ir siūloma pasirūpinti ryškesne kosmetika. Tai ne vieno stilisto užgaida. Ir ne vien patarimai žygiuojančioms podiumu manekenėms.

Ryškios lūpos, kuriomis žavėdavo Holivudo gražuolės, turėtų pasirodyti ir gatvėse bei bulvaruose. Kaip ir tamsūs žvilgsniai, vokų šešėliai, pieštuku išryškinti akių kontūrai ir šiek tiek trikampį primenanti aštresnė antakių linija. Visa tai numatyta ateinančiai žiemai. Sezonui, kai dauguma stilistų vienu balsu traukdavo: šaltas metas - šaltos spalvos! Kažkas apvertė plokštelę.

"Šią žiemą drovumo neprireiks", - žurnalistams pareiškė "Guerlain" kosmetikos firmos meninis direktorius vizažistas Olivier Echaudemaisonas. Ir pridūrė: "Batų pakulnės svaiginančio aukščio, aptempiantys moteriški kostiumėliai ir fatališkas makiažas. Pagrindinės jo tendencijos - tamsus žvilgsnis ir liepsnojančios lūpos. Ši moteris atskleis svajingo žvilgsnio ir skaisčių lūpų žavesį."

Amžinasis moteriškumas? Mados diktatoriai teigia, kad ši savybė neatsiejama nuo ryškaus makiažo.

Ir nereikėtų manyti, kad jie išprotėjo. Jie kuria. Bet kai viskas turbūt jau sukurta, reikia atsigręžti į istoriją. Ir pasiimti iš jos tai, kas kažkada buvo ant bangos. "Stilistui pernelyg natūralios makiažo spalvos gretai nusibosta", - tvirtina Yannickas Vaudry, tarptautinis "Yves Saint Laurent" vizažistas.

Todėl jis šypsosi galėdamas jas pakeisti kitomis. Drąsiomis spalvomis. Tokiomis, kokias mėgo 1980-ųjų mergina, turėjusi išsikovoti kuo daugiau teisių. Y.Vaudry netgi mano, kad šio moteriško tipažo sugrįžimas tolygus moterų pasipriešinimui šių laikų diktatorei madai.

Bet ar išsidažiusios iki ausų drąsios moterys neprajuokins gatvėse praeivių, jei bus panašios į karikatūras? Ne, jeigu pasirūpins puikios kokybės kosmetikos priemonėmis. Tarptautinių firmų vizažistai siūlo naudoti šešėlius, pagilinančius žvilgsnį. Jie turėtų būti tamsesni už akių rainelę. Lūpas apvesti pieštuku, kurio spalva galėtų būti ta pati ar vos tamsesnė nei lūpų dažų. Pasak Y.Vaudry, reikėtų išsirinkti tikrą spalvą - jokių pustonių! Aiškią raudoną, blizgančią.

Pagrindines makiažo tendencijas tradiciškai diktuoja mados podiumai. Šįkart stilistai laukia jų vienu metu pasirodant ir gatvėse. Kaip amžino moteriškumo teigimo. Ir natūralaus pasipriešinimo blankiai kasdienybei. Būsime ryškios, kaip Marlene Dietrich, ir paslaptingos, kaip Egipto katės?