Ir jei prisimintume pokštą apie tai, kad statusas madoje apibrėžiamas plunksnų kiekiu, tai prieš metus puoštis reikėjo povo ir stručio plunksnomis, o ateinančią žiemą – ne daugiau nei kurapkos plunksnomis. Sutikite, kad tarp povo ir kurapkos plunksnų - labai didelis skirtumas.

Rudens-žiemos sezonas dovanoja pastebimas tekstilės permainas ir tampa esminiu etapu, atverčiančiu naują tekstilės mados puslapį.

Šį sezoną dizainerių dėmesys nukreiptas ne į audinio faktūrą, o į jo vidinį parengimą ir originalias detales. Pirmajame plane pasirodo vienspalviai audiniai. Galiausiai audiniai išsivaduoja iš dekoro pertekliaus, karaliavusio kelis pastaruosius sezonus. Tekstilė tampa fonu detalėms: aplikacijoms, siuvinėjimams, kaspinams ir kt.

Reljefinės siūlės, klostės ir drapiruotės taip pat reikalauja lygaus audinio arba smulkios neryškios faktūros. Išimtimi, patvirtinančia taisyklę, tampa labai stambūs piešiniai, paliekantys ganėtinai daug atviro fono. Dominuoja standūs kompaktiški audiniai, kurie gerai išlaiko formą. Kaip kontrastas jiems madingi ir labai lengvi bei ploni, plastiški, neretai perregimi audiniai. Ir vieniems, ir kitiems labai svarbi žaliavos ir apdailos kokybė.

Džiutas, linas ir kanapinis pluoštas, anksčiau naudoti tik vasarą, dabar tampa svarbūs ir žiemos sezonui. Iš jų sukurta tekstilė, kurios viena arba abi pusės tinka audiniui šiaušti, yra puiki alternatyva žiemos audiniams iš medvilnės, viskozės ir poliesterio. Dėl dekoro ir pasendinto audinio efekto pristatomi visiškai naujos kokybės techno audiniai iš vilnos, plonas veltinis, džinsinis audinys, audiniai su apsauginėmis savybėmis, oda ir kailis. Populiarūs nėriniai ir audiniai, panašūs į interjerams skirtą tekstilę.

Paltų audiniai

Pagrindinis audinys paltams – klasikinė gelumbė. Vienspalvė, lygaus, kiek blizgančio paviršiaus, iš grynos vilnos ar vilnos su nedidele kašmyro dalimi. Antroje vietoje – veliūras, lygus ir švelnus, kurio aksominis paviršius suteikia natūralios gamos spalvoms sodrumo ir gilumo. Naudojamas visiškai lygus paviršius. Ne mažiau svarbūs presuoti audiniai, ploni, bet standūs, geriau išlaikantys formą nei gelumbė. Jie sportiškesni ir mažiau formalūs, gali būti ir vienspalviai, ir melanžo.

Mažiau populiarūs reljefiniai audiniai. Dažniausiai renkamasi nesudėtingus, ramius raštus, nesuardančius lygaus audinio įspūdžio. Tvidas niekad nedingsta iš mados asortimento, bet šį sezoną jis tampa plonesnis ir lygesnis. Ir kuklesnis – ne daugiau dviejų spalvų, kontrastingų arba giminingų. Dar dažniau matomas kone vienspalvis tvidas su vos pastebima tonų kaita.

Paltams, striukėms ir apsiaustams mada siūlo audinius su artimų tonų nekontrastingais raštais. Be škotiškų langelių varianto, kuris yra šio sezono skiriamasis ženklas, naudojami dar stambūs giminingų tonų raštai arba smulkūs juodai balti. Neretai piešiniai primena užrašus ranka, faktūrų atspaudus, gėlių arba abstrakčius motyvus.

Audiniai striukėms ir palaidinėms

Kaip ir anksčiau, plačiai naudojami dubliuoti ir dygsniuoti audiniai, kurie šį sezoną pasižymės žvilgesio efektais. Madingi faktūrų kontrastai – lakuotas piešinys ant zomšos ir pan. Įdomūs audiniai su sudėtingu ornamentišku dygsnių piešiniu, labai puošnūs ir išraiškingi. Į madą grįžta garintas trikotažas – ideali medžiaga sportiniams ir jaunimo drabužiams. Vilnonis audinys dėl specialios apdorojimo technologijos sustandinamas, puikiai apsaugo nuo šalčio. Atviras audinio kirpimo vietas galima palikti be apdailos.

Kostiuminiai audiniai

Rudens-žiemos sezono kostiuminiai audiniai ganėtinai įvairūs. Pagrindinę grupę sudaro vienspalviai audiniai: plastiški, minkšti, kiek žvilgantys, puikios kokybės. Tamsių sodrių spalvų aksomas. Sunkūs vilnos audiniai. Vienspalviai audiniai su smulkiu raštu ir nedideliu kašmyro kiekiu.

Reikia pastebėti, kad raštai tampa vis kuklesni. Smulkūs dryželiai gana populiarūs, juos galima pamatyti bet kokiais kiekiais tamsiame audinių fone. Juos papildo škotiški langeliai, atnaujinti blizgia paviršiaus apdaila ar raštu. Vis dar madingi smulkūs elegantiški „Velso princo“ langeliai, plačiai paplitę žakardiniai raštai – matiniai-blizgūs, pavyzdžiui, vilna su acetatu, dažniausiai juodos, juodai-pilkos, rudos spalvos. Tarp motyvų karaliauja geometrija ir smulki ornamentinė grafika – sudėtingi augaliniai motyvai, atspindintys gotikos ar renesanso stilių.

Dekoratyvesni spalvoti žakardiniai audiniai su kašmyro piešiniais ar senovinės baldų apdailos motyvais. Svarbu paminėti, kad dabar mada tampa universali: moteriškos, vyriškos aprangos ir interjero mada veikiama tų pačių įtakų.

Audiniai suknelėms, sijonams, palaidinėms

Žiemą galima naudoti ploniausią pusiau perregimą vilną, taip pat ir su gofre efektu, vienspalvę arba su smulkiu raštu. Kiti audiniai taip pat atkartoja žaidimą „perregima/neperregima“. Klasikiniai suknelių audiniai – plonas atlasas ir šifonas. Raštuose vyrauja smulki grafika ar įvairūs ažūriniai nėrinių motyvai.

Tarp populiarių motyvų reikia paminėti ir gėles, pavaizduotas kinišku stiliumi, šeštojo dešimtmečio tapybos maniera. Žirneliai ir laukinių žvėrių kailio motyvai – taip pat duoklė amžinai klasikai.

Bendro ramaus fono akcentai – žvilgūs aukso ar sidabro atspalvių audiniai.

Trikotažas

Mados tendencijose – du kraštutinumai: labai plonas plastiškas džersis, idealus drapiruotėms, ir masyvūs sunkūs audiniai, primenantys mezginius rankomis, su stambiais reljefiniais motyvais. Rudens-žiemos sezono metu jie bus vienspalviai arba artimų tonų melanžo. Liureksas, skirtingai nei ankstesniais sezonais, naudojamas labai atsargiai.

Spalvos

Kolekcijose dominuoja neutralios spalvos. Be juodos, pilkos, baltos pasirodo artimi jiems šilti ir šalti atspalviai, sudarantys turtingą elegantišką ir rafinuotą gamą. Natūralius smėlio ir žemės atspalvius papildo žali. Šiame pabrėžtinai ramiame fone išsiskiria sodriai raudona, violetinė, ochros spalvos, kurias dizaineriai naudoja gan taupiai. Šio sezono spalviniai sprendimai pastiprinami trimis efektais, gaunamais iš žvilgių, visiškai matinių ar metalizuotų paviršių.

Gotika. Tamsūs atspalviai. Audinių struktūros labiau panėši į romantiškus apatinius ar interjerams skirtus audinius.

Dendiškumas. Minkštas plastiškas škotiškas audinys ir aksomas. Tradiciškai vyriškų piešinių, rožinio ar raudono atspalvio audiniai.

Tvidas. Audiniai iš buklė verpalų, kruopščiai parinkti atspalviai.

Aštuntojo dešimtmečio grafika. Optiniai efektai ir sušiuolaikinti retro ornamentai puikiai atrodo ant naujoviškų audinių.

Žaidimas. Geometriniai motyvai primena šachmatų lentą, o piešiniai – vaikiškus žaidimus.

Romantika. Dygsniuoti kaip antklodė audiniai derinami su puošniais švelnių spalvų nėrinių pynimais.

Metalo blizgesys. Tokių audinių įvairovė didžiulė – nuo visų padengtų specialia plėvele iki subtiliai puoštų metalinėmis detalėmis. Metalo gijos įpinamos į tvido pynimus, naudojamos lygių audinių siuvinėjimuose.

Uniforma. Klasikinių struktūrų grynos vilnos audiniai, išsiskiriantys mikroreljefine faktūra.

Palikimas. Tradiciniai škotiški langeliai, įvairūs languoto audinio variantai ir specifinė britiško stiliaus spalvų gama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją