Miesto taryba, anksčiau pritardavusi patalpų nuomos pagal panaudos sutartį pratęsimui pagal tradicinę formuluotę "vieniems metams, bet ne ilgiau kaip iki jų privatizacijos", šį rudenį to nepadarė.

Erdvesnių patalpų miesto centre pageidauja savivaldybės įmonė "Kauno planas", komerciniais pagrindais dirbanti įmonė, dažnai laiminti ir ją įkūrusios savivaldybės skelbiamus konkursus bei už darbą gaunanti atlygį iš miesto biudžeto.

Apie jos ketinimą privatizuoti nepigias pagal panaudos sutartį suteiktas patalpas Kauno centre atvirai dar nekalbama, nes prieš tai įmonė turėtų pakeisti savo statusą. Kaip rodo ligšiolinė Kauno praktika, tai padaryti nebūtų sudėtinga.

Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko teigimu, institutas ir vėl atsisako keltis į Panemunę, į Perlojos gatvę, kur turi pakankamai daug tuščio ploto, šalia morgo.

"Ir ši situacija tęsiasi trejus metus. Mes gauname raštų iš prokuratūros, iš policijos ir iš paties instituto. Teigiama, jog miesto tarybos sprendimas sutrikdys teisėsaugininkų darbą. Kęstučio gatvėje išduodamos pažymos nuo smurto ar per avarijas nukentėjusiems gyventojams, ten pat yra laboratorijos. Esą, žmonėms patogiau lankyti šią įstaigą miesto centre, bet ne Panemunėje. Tačiau ir architektams reikia geresnių darbo sąlygų", - sako meras.

Institutui, kuris teikia sveikatos paslaugas Kauno regiono gyventojams, talkina šalies teismams, prokuratūrai bei policijai, patalpos suteiktos 1995 metais. Kol kas naudojama tik pusė turimo buvusiose kareivinėse, Perlojos gatvėje, pusantro tūkstančio kvadratinių metrų ploto.

Caro laikus menantis kareivinių pastatas, anot savivaldybės tarnautojų, "aptvarkytas" ir tinkamas darbui. Dalis ploto net buvo pernuomojama laidojimo namams, ko įstatymas neleidžia be patalpų savininkų sutikimo. Institutas jo neturėjo, todėl buvo priverstas atsisakyti nuomininkų, kurių specifinis verslas palengvindavo rūpesčių naštą piliečiams, pasiimantiems iš morgo mirusius savo artimuosius.

Instituto atstovų aiškinimu, Perlojos gatvėje turimose patalpose šiuo metu atliekami tik mirusiųjų tyrimai. Ir šioms patalpoms reikia ne vien kosmetinio remonto, bet rimtos rekonstrukcijos.

Vyriausybės strateginio planavimo komiteto posėdyje nuspręsta, rengiant Valstybės investicijų 2008-2010 metais programos projektą, numatyti lėšų Teismo medicinos instituto patalpoms Kauno Panemunėje rekonstruoti. Jei rekonstrukcija būtų atlikta, institutas galėtų visus savo padalinius sukelti į atnaujintas ir specialiai jo reikmėms pritaikytas patalpas.