Klausymuose dalyvavo ir pranešimą skaitė Europos teisėjų asociacijos (ETA), vienijančios 38 Europos valstybių (įskaitant visų ES šalių) pirmininkas Virgilijus Valančius. ETA pirmininkas pažymėjo, kad nacionaliniai teismai, būdami Europos teismų sistemos dalimi, turėtų užtikrinti fundamentalių, ES suteiktų, teisių apsaugą.

Šiam procesui užtikrinti būtinas ne tik egzistuojančių teisių išmanymas, bet ir supratimas, kaip funkcionuoja skirtingų valstybių teisinės sistemos, pranešė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo atstovė Živilė Jokimaitė-Dolgich.

Atsižvelgiant į ES teisės veiksmingumą ir nacionalinių teismų galimybes teisėjų žinių tobulinimas turėtų tapti bendru Europos interesu. Teisėjų mokymai iš nacionalinio turėtų pereiti į Europinį lygmenį.

“Mes turime suprasti, kad teisminė sistema negali stovėti viena mūšio lauke, gindama fundamentines teises. Tai visų institucijų užduotis. Turime kartu skatinti ginti ir puoselėti pagrindines teises, kaip vieną pagrindinių teisinės valstybės sąrangos elementų“ – kalbėjo V.Valančius.

ETA pirmininkas kreipdamasis į Europos parlamentarus pabrėžė, kad fundamentinių teisių apsaugos įtvirtinimas Europos lygmeniu tampa iššūkiu nacionaliniams teismams. Vykdant šią misiją, būtina ES Parlamento bei Europos Komisijos parama.

Labai svarbu valstybių narių leidžiamosios ir vykdomosios valdžių atstovus paraginti nepamiršti tokių svarbiausių principų, kaip teismų nepriklausomumas, teismų sprendimų gerbimas. Bet svarbiausia užtikrinti, kad jog fundamentinių ES teisių apsauga būtų visų institucijų dėmesio centre.

Europos parlamentarai, inicijavę diskusiją, pripažino, kad Europos lygmeniu įstatymų leidėjų ir teisėjų dialogas padeda veiksmingiau įgyvendinti Europos teisės naujoves asmenų teisių apsaugos srityje, gerinti klimatą ES teisių apsaugos srityje.