Dviejų skirtingoms pusėms teisme atstovaujančių teisėsaugos atstovų keliai susidūrė vasario 2 dieną Panevėžio apygardos teisme apeliacinėje instancijoje vykusiame posėdyje

Panevėžio apygardos prokuratūros duomenimis, posėdyje dalyvavusiam Apeliacinio skyriaus prokurorui Ignui Railai kilo įtarimas dėl galimo Panevėžio miesto III advokatų kontoros advokato A.Gudžinsko nesąžiningumo atstovaujant dviem nuteistiesiems.

Kaltę neigia

„Sekundės“ kalbintas I.Raila patvirtino, kad įtarė advokatą siekiant daryti poveikį nukentėjusiam asmeniu – esą šis norėjo pakeisti nukentėjusiojo parodymus nuteistųjų atžvilgiu.

„Du nuteistieji kreipėsi į teismą dėl Panevėžio miesto apylinkės teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės pakeitimo ir išteisinimo. Man kilo įtarimas, kad gynėjas viršijo savo įgaliojimus“, – teigė I.Raila. Anot prokuroro, įtarimus sustiprino apeliacinėje instancijoje atliktas papildomas įrodymų tyrimas.

Įrodymų patvirtinimui arba paneigimui Apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį atliko Panevėžio rajono policijos komisariato pareigūnai, o organizavo ir vadovavo Panevėžio miesto apylinkės prokuratūra.

Nesąžiningumu kaltinamas A.Gudžinkas „Sekundei“ tvirtino savo įgaliojimų neviršijęs, tačiau komentuoti atsisakė. „Kol kas nesu gavęs kaltinamojo akto, todėl ką nors sakyti nenoriu“, – kalbėjo advokatas.

Savo klaidomis nesigiria

Iš „Sekundės“ šią naujieną išgirdęs Lietuvos advokatūros advokatų tarybos pirmininkas Rimas Andrikis teigė, kad neretai advokatai tampa įtariamaisiais už įvairius darbus, atliktus su advokato mantija.

„Tai jau tampa kasdienybe. Kad A.Gudžinskas yra įtariamas, šį faktą žinojome, tik negirdėjome už ką. Tačiau kad baudžiamoji byla perduota teismui, girdime pirmą kartą – mums nei prokurorai, nei teisėjai apie tai nepranešė. O nuteistų ar išteisintų advokatų už įvairius dalykus yra, toks atvejas ne pirmas“, – sakė R.Andrikis.

Advokatūros atstovas komentuoti A.Gudžinsko atvejį atsisakė – esą teismas yra įstatymas, todėl jo sprendimu viskas ir bus pasakyta.

„Kodėl prokurorai advokatus traukia į teismą, reikia jų klausti. Žinoma, kad per metus apie 400 žmonių teisme atsiduria neteisėtai. Ar teko girdėti, kad apie tai prokurorai girtųsi? Paprastai jie teisybės ir nesako“, – kalbėjo R.Andrikis.

Pasak advokatų tarybos pirmininko, kol kas anksti kalbėti ir apie A.Gudžinsko advokato praktikos pristabdymą – tai bus svarstoma ir priklausys nuo to, kuo jis kaltinamas.