Adaptacijos požymiai, kuriuos pastebėjus reikia pademonstruoti supratimą ir kantrybę.

Jis nestygsta vietoje

Tavo mylimasis tai atsistoja, tai atsisėda, tai įeina, tai išeina. Tave net supti pradeda nuo pastovaus jo blaškymosi bute. Galop tai pradeda erzinti, imi nerimauti.

Kas jam? Jis stengiasi pažinti naują teritoriją. Aiškinasi, kur kas yra. Ieško, kur prigulus, išsirinkus patogesnį fotelį. Tikrina, ar minkšta sofa. Jam reikia patogios zonos — asmeninės teritorijos, į kurią niekas nesikėsintų neatsiklausęs.

Ką daryti? Nieko jam nesakyk. Tylėdama pastumk sofą prie lango, atnešk pagalvę ir apklotą, pastatyk toršerą. Kai tik įsitaisys patogiai, iš karto nurims.

Jį kankina nemiga

Jis iki vidurnakčio spokso į lubas arba žiovauja po antklode. Tris kartus eina į tualetą, kad tik turėtų ką veikti. Arba paryčiais geria virtuvėje arbatą. Tave apima panika: jūs vienas kitam netinkate.

Kas jam? Amerikiečių fiziologai yra nustatę: moteris šalia vyro ramiai užmiega pirmąją bendrojo gyvenimo naktį. O jį, vargšą, beveik pusmetį kamuoja nemiga. Ji miega, nes jaučiasi saugi. Jis budi, nes junta pareigą ją saugoti. Tokį refleksą išgydo tik laikas. Kai tik jis suvoks, kad jūsų namai — saugi erdvė, pradės gerai ir giliai miegoti.

Ką daryti? Jeigu jis užsimanytų miegoti vienas svetainėje, kabinete arba net savo namuose, netrukdyk ir paleisk. Taip pat gali pareikalauti pastatyti miegamajame dar vieną lovą. Ką gi, paprašyk jo pakentėti tris mėnesius. Neįpras, teks pirkti antrą lovą.

Jis visą laiką nori mylėtis

Tu sutrikusi. Kaip? Tiesiog taip, iš karto? Neišsimaudžius, ne lovoje, kai dar šviesu, prieš vakarienę, po darbo, be įžangos?

Kas jam? Jis persikėlė gyventi pas moterį, kuri jam patinka, kad galėtų su ja mylėtis, kai to nori.

Ką daryti? Viena vertus, tu — asmenybė, turinti savo poreikius ir norus, gali jam pasakyti: „Aš dabar nenoriu!“ Kita vertus, jeigu jis siūlo pasikalbėti arba prašo užkaisti jam arbatos, tu noriai jos išverdi ir su juo pasišneki. Siekti kūniško artumo yra toks pat natūralu kaip ir dvasinio. Galbūt nereikėtų visko taip komplikuoti?

Jis nepakelia unitazo dangčio. Arba pakelia, bet nenuleidžia

Ir tu atsiduri arba ant šlapio (fu!) arba ant šalto (oi!).

Kas jam? Ne taip paprasta pataikyti į unitazą stovint, ypač naktį, pusiau miegant. Žinoma, dangtį galima pakelti: ir į tikslą pataikyta, ir nuostolių jokių. Bet kam jį nuleisti?..

Ką daryti? Pasakyk, kad tau nepatinka. Padėk šalia unitazo dezinfekuojamųjų drėgnų servetėlių ir paprašyk, kad, iškilus visokiems nesusipratimams jis nušluostytų dangtį. Pakeltą dangtį teks nulesti pačiai — tokia mūsų auka už gyvenimą su mylimu vyru.

Jis neuždaro spintos ir vonios durų

Taip pat neužsuka dantų pastos tūbelės, pomidorų padažo stiklainio, komodos stalčius visada palieka pravirus...

Kas jam? Dėl visa pikta jis pasilieka atsarginį išėjimą: iš tavo namų, tavo gyvenimo.

Ką daryti? Nepriekaištauk. Jis — visiškai ne apsileidėlis. Pasijuok iš tokio įpročio. Neanalizuok jo. Kam tau jo nesąmoningus siekius stengtis suvokti kaip sąmoningus — dar pabėgs. Tu — ne psichoterapeutė, pats supras, jei norės. Paprastai tokia savybė išnyksta po pusės metų.

Toks jau jo būdas

Kenksmingi požymiai — tai, su kuo tenka susitaikyti ir pamažu ieškoti kompromisų.

Jis labai tvarkingas

Tau atrodo, kad apsileidęs vyriškis labai blogai? Cha! Vadinasi, nebuvai sutikusi tvarkinguolio, kuriam reikia keturių pjaustymo lentų: mėsai, žuvims, dešrai su sūriu ir duonai. Toks žino, kad antklodėje gyvena du milijonai erkučių, todėl kasdien vėdina ją balkone.

Pastebėjęs, kad geri mineralinį tiesiog iš butelio, kankinio tonu informuoja, kad dabar butelis tapo žarnyno infekcijos šaltiniu. Patikėk, pagyvenusi su steriliuoju jau po savaitės norėsi iškeisti jį į orangutangą — tegul valgo spagečius rankomis, išlaižo iš lėkščių padažą ir mėto drabužius ant grindų. Su tokiu bent jau pasijusi karaliene, o ne murze ir infekcijos nešiotoja.

Ką visa tai reiškia? Jis siekia saugumo: viską, kas guli savo vietoje, galima bet kada surasti ir panaudoti pagal paskirtį. Ne veltui patys tvarkingiausi žmonės — profesionalūs kariai: jie žino, kas atsitinka, kai automatas nevalytas, kojinė skylėta, o rytą neįmanoma rasti bato.

Kaip elgtis? Uždrausk partneriui rodytis virtuvėje, kol ruoši maistą. Arba tegul pats to imasi. Bet tada virtuvėje nebus tavęs. Kai jis priekaištauja dėl smulkmenų, nesiginčyk. Jeigu jis mano, kad šluostyti lėkštes medžiaginiu rankšluosčiu nehigieniška, naudok popierines servetėles. Mineralinį gerk tik iš stiklinės. Netrukdyk jam laikytis savo taisyklių: kojines dėti į krūvelę, marškinėlius kabinti ant pakabos, bet nedaryk to, kas tau yra sunku.

Esminiais klausimais ieškok kompromisų. Jam reikia krakmolytos patalynės? Puiku. Tegul nuneša ją į skalbyklą. Ir marškinius kartu — jeigu nori, kad tinkamai išlygintų. Toks variantas tvarkinguolį turėtų tenkinti, nes jam svarbiausia, kad darbas būtų padarytas. Kas jį atliks, visiškai nesvarbu. Ir įsidėmėk: vyrai mus ne dėl namų šeimininkės triūso myli, o dėl visiškai kitų priežasčių!

Vos tik pradedi kalbėtis telefonu, jam tuoj pat ko nors iš tavęs prireikia: maisto, patarimo, užrašų knygelės.

Taip elgiasi maži vaikai, kurie pavydi savo mamos ir nori visiškai ją kontroliuoti.

Ką visa tai reiškia? Jis ir išties kaip penkiametis berniukas reikalauja, kad visas tavo laikas ir dėmesys būtų skiriamas vien jam.

Kaip elgtis? Neleisk jam varžyti tavo gyvenimo. Priešingu atveju jo reikalavimai tik didės, o tu liksi be draugų. Bet ir nesiutink jo nesibaigiančiais pokalbiais telefonu bei nuolatiniais žygiais į teatrą su drauge. Pasakyk jam: „Turiu bendrauti su įvairiais žmonėmis, kad mūsų pokalbių temos neišsektų. Ir dirbti, kad užsidirbčiau“.

Jis pratrūksta pykčiu ir šaukia ant tavęs

Labai nemalonu, jeigu tavo švelnusis draugas dėl kažkokios apmaudžios smulkmenos, tarkim, tau pavėlavus tik minutėlei, staiga pratrūksta pykčiu ir pradeda baisiai putoti.

Ką visa tai reiškia? Priežasčių — dešimtys. Tikėtina, jis nori būti išgirstas. Galbūt yra tiesiog ūmaus būdo ir karšto temperamento. Arba nori tave perrėkti ir tokiu būdu nugalėti. Kai kurie rėkia iš bejėgiškumo, kiti iš nevilties, o kai kurie vaikystėje motiną prisišaukdavo tik garsiu riksmu. Bet visa tai nesvarbu. Nė viena priežastis, kad ir kiek jų būtų, neturėtų tavęs dominti, nes šaukia tik tas, kuris, be visa kita, dar ir neišauklėtas. Taškas!

Kaip elgtis? Niekada nepaklusk reikalavimams, ištartiems pakeltu balsu. Antraip įpras. Ir nešauk pati. Tai — ne konkursas, kuris kurį perrėks. Palauk, kol išsisems, o tada tyliu balsu pareikalauk, kad valdytųsi ir nesiputotų. Tavo užduotis — ne pakeisti jį, o išmokyti gražių manierų. Vyrai dresuojami. Po pusmetį trukusių kursų jis šauks tik porą kartų per metus, o ne kiekvieną dieną.

Jis blogai su tavimi elgiasi. Su tokiu elgesiu negalima taikytis.

Jis neduoda pinigų buities išlaidoms

Ir tu moki už būtą bei maistą iš savo kišenės.

Kodėl? Turbūt jis yra šykštus arba įklimpęs į skolas ir neturi pinigų. Bet greičiausiai jam neatrodo, kad judu — pora.

Kaip elgtis? Informuok, kad į bendrą biudžetą jūs mokate po lygiai. Nenori? Negyvenk su juo.

Jis neturi nuolatinio darbo

Kai kurie vyrai labai mėgsta ieškoti savęs, įsitaisę šalia neblogai uždirbančios moters. O jai patinka jaustis didelei ir stipriai, todėl noriai tokį traną maitina ir rengia.

Kodėl? Dėl vienos iš trijų priežasčių: arba šis vyrukas tinginys ir nenori dirbti, arba jį yra ištikusi depresija (turbūt serga kita rimta liga) ir negali dirbti, arba jis tiesiog psichopatas ir niekas jo nepriima į darbą.

Kaip elgtis? Tinginį ir psichopatą palik iš karto, kol dar nespėjai prie jo prisirišti. Įtari, kad jis turi sveikatos problemų? Nuvesk jį pas gydytoją išsitirti, išgydyk ir įvertink rezultatus: jeigu jis džiaugiasi gyvenimu ir dirba, gyvenk su juo. Dykinėja kaip ir anksčiau? Varyk lauk.

Jis nieko nedaro dėl tavęs

Jis valgo, skaito žurnalus, žiūri televizorių, mylisi, meta nešvarius drabužius į pintinę, kartais net išsiplauna savo lėkštę ir įjungia skalbimo mašiną. Visa tai jis daro dėl savęs arba dėl judviejų. Bet niekada nedovanoja tau gėlių, nenuperka knygos arba šokolado, nepakviečia į kiną ir visiškai nenori važiuoti pas tavo brolį į svečius. Iš jo nesulauki padėkos žodžio už skanius pietus, staigmenos gimtadienio proga arba komplimento.

Kodėl? Jis — egoistas. Todėl tu jį domini tik kaip komforto ir visokių patogumų šaltinis.

Ką daryti? Jeigu jis tau brangus ir ketini su juo gyventi, pratink, kad su tavimi reikia elgtis gražiai ir rūpestingai: vežti į masažą, tampyti iš parduotuvių sunkius maišus... Tik tada tu mylėsi jį taip, kaip reikia.

Jis netyčia sulaužė ištikimybę

Tai įvyko su tavo drauge jūsų namuose prieš porą mėnesių. Ji pati prisipažino.

Kodėl? Nes jau ne taip labai jam patinki. Jūsų santykių jis nevertina rimtai. Atsitiktinės neištikimybės nebūna. Paprastai vyrai tokios progos laukia, ilgai jai ruošiasi, o pasitaikius — jos nepraleidžia.

Ką daryti? Išvyti. Net jei ir ištiktas didžiausios atgailos priepuolio daužytų galvą į sieną. Dėl ko turėtum jam atleisti? Dėl dvasinės giminystės? Ji susiformuoja per 5—7 bendrojo gyvenimo metus, o jūs kartu tik tris mėnesius! Dėl jūsų draugystės? Draugai duoto pažado nelaužo. Jeigu pažadėjęs tau ištikimybę susimovė, vadinasi, juo pasikliauti negalėsi.

Jis nuolat taikosi tau įgelti kitiems matant ir girdint

Dar jam patinka ginčytis su tavimi girdint kitiems, rodyti aplinkiniams tavo klaidas ir tave taisyti, svaidyti šmaikščius juokelius apie tavo figūrą arba išsiblaškymą.

Kodėl? Taip elgiasi despotai, taip pat silpni ir nepasitikintys savimi žmonės. Greičiausiai jis tave myli savaip. Bet nori padaryti tave priklausoma, ramia, nepastebima, patogia, pasyvia ir baikščia, kad nemaištautum ir netrukdytum jam įsakinėti.

Ką daryti? Duok atkirtį. Kai kurie vyrai elgiasi kaip šunys: jie taikosi įkąsti silpnesniam ir yra pasirengę paklusti stipresniam, jeigu tas yra draugas. Tarp vyrų pasitaiko ir šakalų: šitie bėga nuo aukų, kurių sudraskyti nepavyko.

Tu — visų jo nelaimių šaltinis

Jis neturi švarių kojinių, nes tu neįmetei purvinų į skalbimo mašiną. Jis negali užmigti, nes tu vartaisi ir šnopuoji. Jis neapsigynė savo naujojo projekto, nes tu garsiai klauseisi muzikos ir trukdei jam ruoštis...

Kodėl? Jam reikia žmogaus, kurį galėtų viskuo apkaltinti ir tokiu būdu nusimesti atsakomybę už visas nesėkmes. O kas visada šalia? Teisingai — partnerė. Ji ir bus dėl visko kalta!

Ką daryti? Palikti be jokio gailesčio, antraip savo kaltinimais pavers tave neurozių kamuoliu. Beje, tokie patys neišeina: gyventi su „visų nelaimių šaltiniu“ jiems labai patogu!

Naujausiame žurnalo „LILIT“ numeryje skaitykite:

Aktorės Daivos Stubraitės laimė
Paskutinis Anglijos herojus Arabijos Lawrence`as
Lietuviškas rudens dizainas
Puiki santuoka be sekso
Melagių vyrų sutramdymas
Moteriškoji Coco Chanel patirtis
Krikščioniškos meditacijos atgimimas
Tikras ir menamas frigidiškumas
Prisilietimai, kurie gydo
Žalioji arbata ir jos kilmingieji giminaičiai