Tačiau aparatus tiekiančios įmonės „Angolita“ Panevėžio skyriaus vadovas Germinas Skeiverys vaikus ir tėvus ramina - asortimentas yra suderintas su Visuomenės sveikatos centru ir tai, kas yra juose, tikrai nekenkia sveikatai.

Nebeliko bulvių traškučių, „kolų“, gazuotų gėrimų

Seimas ir savivaldybės jau anksčiau mokykloms pasiūlė atsisakyti užkandžių ir gėrimų aparatų. Tačiau G.Skeiverys įsitikinęs, kad buvusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė - tai dar ne Seimas, o savivaldybės mokymo įstaigoms tik persiuntė būtent D.Mikutienės raštus.

Pasak Švietimo skyriaus vyriausiojo ugdymo įstaigų specialisto Vlado Taučiaus, pavasarį šiuos aparatus turėjo penkiolika miesto bendrojo lavinimo mokyklų, tarp jų - ir Muzikos mokykla. Kokia padėtis dabar, specialistas teigė kol kas nežinąs.

PB kalbinti šeši mokyklų ir gimnazijų direktoriai sakė, kad kol kas vaikai gali jais naudotis, tik juose, atvirkščiai nei prieš kelerius metus, nebeliko bulvių traškučių, „Coca-Cola“, „Pepsi cola“ gėrimų. Jų tvirtinimu, aparatuose siūlomo maisto racionas yra suderintas su Visuomenės sveikatos centru.

„Nebeliko ne tik minėtų produktų - vietoj bulvių traškučių galima nusipirkti pūstų kviečių užkandžių, negazuotų gaiviųjų gėrimų. Dabar jie gaminami pagal specialų užsakymą tik su cukrumi, o ne su saldikliais. Neliko net gazuoto mineralinio vandens“, - tad, pasak G.Skeiverio, vaikai gali drąsiai vartoti firmos siūlomus produktus, jie dažnai keičiami ir tikrinami.

„Problema kita. Nueikite ir pažiūrėkite, kokį asortimentą siūlo parduotuvės ir kioskai aplink mokyklas - lentynos lūžta nuo „koka kolų, įvairių bulvių traškučių. Juose yra dar daugiau vadinamųjų nesveikų ar nerekomenduotinų vaikų mitybai produktų. Panaši padėtis ir daugumos mokyklų bufetuose. Tik kažkodėl apie šią problemą niekas nešneka. Be to, nesusimąstoma, kad, panaikinus aparatus, vaikai norimo produkto bėgs pirkti į parduotuves - taip kyla pavojus vaikų saugumui, sveikatai. Juk teks pereiti judrią gatvę, o be paltų išbėgę į lauką žiemą moksleiviai rizikuoja peršalti“, - situaciją komentuoja „Angolitos“ Panevėžio skyriaus vadovas.

G.Skeiverys patikino, kad nė vienas tėvas ar mokytojas, kai buvo statomi aparatai, nė vienu žodžiu nebuvo prieš: „Tačiau, kai pasipylė straipsniai spaudoje, prasidėjo abejonės, tiesiog aparatų išgyvendinimo vajus. Mes per tuos kelerius metus, atsižvelgdami į tėvų ir mokytojų pageidavimus, taip pagerinome asortimentą, kad daugelis gali pavydėti.

Aparatuose produktai sterilūs, prie jų niekas, išskyrus nusipirkusiųjų, negali prisiliesti. Juk esminis klausimas turi būti asortimente, o ne pardavimo būde. Jei šokoladinį batonėlį ar vafliuką galima nusipirkti bufete, kodėl jo negalima būtų nusipirkti aparate?“

Gimnazistai protingi

J.Balčikonio ir V.Žemkalnio gimnazijų vadovai teigia, kad šiose ugdymo įstaigose mokosi vyresni moksleiviai nei, pavyzdžiui, vidurinėse ar pagrindinėse mokyklose.

„Vaikai, kurie mokosi pas mus, jau pakankamai suaugę, protingi ir nepuola prie aparatų, kaip prie pasaulio stebuklo. Traškučių, kokakolos nebėra. Be to, šeštadieniais, kai valgykla nedirba, pas mus vyksta varžybos, tad galima išgerti mineralinio vandens, sulčių ar suvalgyti šokoladą. Tėvai dėl to pretenzijų neturi. Jei mokyklos taryba nuspręs, kad nebereikia, taip ir pasielgsime“, - sako J.Balčikonio gimnazijos direktorius Romualdas Dambrauskas.

Vadovas teigia esąs sveiko maisto šalininkas, tačiau negi jauną žmogų priversi gerti, pavyzdžiui, pieną: „Jei namuose jo negeria, negers ir čia.“

„Pas mus dar stovi ir kavos aparatas. Kol kas skundų neturime, veikia valgykla, kurioje vaikai valgo tikrai karštą maistą, o prie aparato tikrai nėra eilės. Kita vertus, bufete taip pat galima nusipirkti tų pačių šokoladų, sulčių“, - tvirtina kitos miesto gimnazijos vadovas Artūras Totilas.

Nustebino balsavimas

5-osios vidurinės mokyklos direktorius Antanas Doniela buvo kategoriškesnis: „Principinis klausimas - ar produktai tinkami vartoti, privalo atsakyti specialistai. Dabar mes jaučiamės tarsi atpirkimo ožiai, į diskusiją, kurioje nesusikalba tie, kurie privalo susikalbėti, įveliamos mokyklos.“

Direktorius sako, kad jis į tai žiūri atsakingai, vos ne kas pusmetį šis klausimas yra aptariamas: „Prieš pusmetį surengėme pasitarimą, jame dalyvavo ir įmonės, pastačiusios aparatą, atstovas. Apie 70 procentų mokyklos tarybos narių balsavo už aparato reikalingumą. Netrukus vėl aptarsime šį klausimą.“

Nieko bloga nemato

„Aušros“ vidurinės mokyklos vadovė Giedrė Gruzdienė apgailestauja, kad vaikai negali nusipirkti vaisių, mat jie greitai gendantys, tačiau nemato tragedijos, jei moksleivis nusipirks šokoladuką ar mineralinio vandens.

„Visiems pradinukams tėvai išperka pietus valgykloje. Kita vertus, nusiskundimų, kad aparate būtų produktas, kuriam jau pasibaigęs galiojimo laikas, sugedęs, neteko išgirsti. Negalime daryti spaudimo - tegul žmogus renkasi pats“, - paaiškina G.Gruzdienė, priminusi, kad su aparatą pastačiusia bendrove „Angolita“ yra sudaryta sutartis iki sausio 1-osios. Be to, pedagogė mano, kad jei ne iš aparato, tai nusipirks parduotuvėje.

„Aparatas yra, - teigia A.Lipniūno vidurinės mokyklos direktorius Jonas Knizikevičius. - Tačiau ir bufete - ta pati produkcija. Mano įsitikinimu, žmogus, ypač augantis organizmas, turi vartoti visavertį maistą. Saldumynai tik apgauna skrandį, tačiau jokios naudos neduoda.“

Įžvelgia ir nešvarius žaidimus

„Verdenės“ pagrindinės mokyklos vadovas Vilhelmas Šalkauskas šioje istorijoje matąs ir kai ką kita: „Neseniai šiuo klausimu su kolegomis teko kalbėti Vilniuje. Padarėme išvadą, nors, žinoma, ir neįrodyta, kad šis vajus kažkam naudingas - išeis vieni, ateis kiti.“

Direktorius sako, kad jo vadovaujamoje įstaigoje mokosi nedaug moksleivių ir aparatas nekliudo. Su šiuo teiginiu visiškai sutinka ir G.Skeiverys: „D.Mikutienė net nebandė susisiekti su įmonės atstovais ir pasiaiškinti dėl asortimento ar kitais klausimais, o iškart pradėjo siuntinėti bauginančius raštus savivaldybėms, beje, tik savo vardu, bet ant Seimo blankų. Tai daug ką pasako.“