Pasaulyje gyvena 45 mln. visiškų neregių, 90 proc. jų yra besivystančių šalių gyventojai, o apie 180 mln. žmonių turi didesnę ar mažesnę regėjimo negalią, pranešė PSO.

Jungtinių Tautų (JT) sveikatos agentūra įspėjo, kad iki 2020 metų šie skaičiai veikiausiai padvigubės, nes daugės senstančių gyventojų.

1999 metais PSO ir jos partneriai pradėjo įgyvendinti pasaulinę programą, pavadintą "Regėjimas 2020: teisė matyti" (Vision 2020: The Right to Sight), kuria siekia, kad iki 2020 metų neliktų nė vieno galimo išvengti aklumo atvejo.

20 proc. aklumo atvejų ištinka dėl profilaktikos stokos, o 60 proc. dar galima išgydyti, teigiama PSO pranešime.

Pigiausios ir efektyviausios priemonės, išsaugančios regėjimą, yra profilaktika ir kai kurie gydymo metodai, pavyzdžiui, kataraktos arba akies lęšiuko drumsties operacijos, virusų sukeliamos lėtinės akių ligos - trachomos - prevencija, taip pat infekcijų sukeltam aklumui gydyti skirto preparato "Ivermectin" tiekimas bei skiepai nuo tymų.

"Regėjimui išsaugoti arba atkurti reikia nedidelių sąnaudų", - sakė PSO generalinė direktorė Gro Harlem Brundtland (Gro Harlem Bruntland) ir pridūrė, kad regėjimo atgavimas taip pat gali padėti žmonėms išsivaduoti iš skurdo.

Prie programos "Regėjimas 2020" prisijungė daugiau kaip keturiasdešimt šalių.

Aklumo prevencijai kasmet išleidžiama po 100 mln. eurų (345 mln. litų), nors reikėtų skirtingi dvigubai didesnę sumą, teigia PSO.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją