Už paramą tvirtinant Vyriausybės programą bei balsuojant dėl Ministrų kabineto sudėties, taip pat dėl kitų metų biudžeto, valdančioji liberalų ir socialliberalų dauguma pažadėjo lenkų atstovui švietimo viceministro portfelį.

Tačiau socialliberalų kandidatas švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius neketina skirti lenkų atstovo savo pavaduotoju.

Kiek anksčiau remti Vyriausybę atsisakė Valstiečių partija.

Tokiu būdu Lietuvą jau valdo mažumos Vyriausybė. Jos padėtis komplikuojasi todėl, kad valdančioji dauguma nesugeba susitarti ne tik tarpusavyje, bet net savo partijų viduje.

Tiek liberalai, tiek socialliberalai nesugeba išlaviruoti tarp asmeninių ir valstybės interesų.

Praėjusią savaitę tik dėl “politinės vienybės” buvo priimtas populistinis įstatymas numatantis didinti finansavimą švietimui ir mokslui.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas centristas Kęstutis Glaveckas, taip pat remiantis valdančiosios koalicijos veiksmus, tąkart nedalyvavo balsavime dėl populistinio socialliberalo Rolando Pavilionio siūlymo, o finansų ministras Jonas Lionginas susilaikė.

Seimo Kaimo reikalų komitetas nepritarė Vyriausybės programos Kaimo politikos daliai. Valdančiosios socialliberalų partijos nariai tuomet susilaikė.

Valdančioji liberalų ir socialliberalų dauguma, kartu su partneriais centristais ir moderniaisiais krikdemais turi 67 balsus. Balsuojant dėl biudžeto jiems būtina 71 parlamentaro parama. Lenkų rinkimų akcija turi 2 mandatus, o Valstiečių partija, kuri iki šiol buvo neformali partnerė turi 4 balsus.

Tai komentuoja:

Ramūnas Karbauskis Seimo vicepirmininkas, Valstiečių partijos lyderis

Algis Kašėta Seimo narys modernusis krikdemas

Gintaras Šileikis Seimo narys centristas

Gediminas Jakavonis Seimo socialliberalų frakcijos seniūnas