Ypač įdomiai atrodo virtuvės siena, ant kurios puikuojasi didelės, tūkstančius kartų padidintos kavos pupelės, apelsinai, stiklinė sulčių ar aguonos galvutė. Poilsio kambaryje dėmesį gali prikaustyti siena su „įkalintu“ gamtos vaizdu, iš tolo šviečiančiu ir kelią iš jūros grįžtantiems laivams rodančiu švyturiu. Miegamajame romantiškai nuteikia didžiuliais gerberų, jurginų ar rožių žiedais puošta siena. Darbo kambariui solidumo ar net intrigos prideda žemėlapiu dekoruota siena.

Be to, fototapetus galima klijuoti ir ant spintos, stumdomų pertvarų ar durų.

Gamina iš įvairių medžiagų

Bendrovės „Dubingiai“ produktų vadovės Vilmos Leščinskienės teigimu, fototapetai, kuriais prekiauja jos atstovaujama įmonė, gaminami naudojant flizeliną. „Kai kurie fototapetai, pavyzdžiui, itališki, yra gaminami iš vinilino ir flizelino. O Olandijoje ir Vokietijoje pagaminti fototapetai yra vien flizelininiai“, – pasakojo V.Leščinskienė.

Specialistė tvirtino, jog flizelinas yra medžiaga, kur kas pranašesnė už popierių. „Ji nesugeria klijų, todėl klijuojant fototapetą, šio dydis nekinta, pats fototapetas džiūdamas nesitraukia. Būtent dėl to sujungimai tarp skirtingų tapeto juostų vos matosi. Dar vienas flizelino privalumas – spartesnis darbas, nes klijais pakanka ištepti norimą sienos plotą ir ant jo uždėti fototepeto juostą“, – teigė „Dubingių“ produktų vadovė.

V.Leščinskienės teigimu, ant visų rūšių fototapetų vaizdai spausdinami skaitmeniniu būdu.

Jei būstą įsirengiančių šeimininkų netenkina iš minėtų medžiagų pagaminti fototapetai, galima įsigyti ir popierinių. Jie taip pat noriai perkami. Tokiais fototapetais prekiaujančio prekybos tinklo „Senukai“ konsultantė Laima Nyderytė pasakojo, jog popieriniai fototapetai irgi padeda sukurti gerą, skoningą interjerą. „Pas mus prekiaujama vokiškais, iš popieriaus pagamintais, fototapetais. Ant jų gali būti perkeliami įvairiausi vaizdai. Populiariausi – gamtos motyvai, pavyzdžiui, rudens peizažas, gerberų, jurginų žiedai, aguonos. Taip pat galima įsigyti tapetų su išdidintu ir ant popieriaus perkeltu menininko darbu“, – teigė konsultantė.

Drėgnose patalpose netinka

L.Nyderytės teigimu, fototapetai su juose įamžintais vaizdais būna skirtingų dydžių – nuo labai mažų iki labai didelių. Todėl didesnio ploto fototapetai dažniausiai suskaidomi į kelias dalis. Antai fototapete pavaizduotas pienės pūkas gali būti sudarytas iš šešių, aštuonių ar mažiau juostų. „Tai tarsi dėlionė. Norint ant sienos sudėlioti vaizdą, reikia ją išklijuoti fototapeto juostomis. Be to, jas patartina pradėti klijuoti nuo sienos centro, taip pavyks geriau ir kokybiškiau sudėlioti vaizdą“, – teigė „Senukų“ atstovė.

Bendrovės „Dubingiai“ atstovė V.Leščinskienė patarė fototapetų neklijuoti drėgnose patalpose ir vietose, kur daug vaikštoma. Svetainėje, virtuvėje, darbo ar vaikų kambariuose puikiai tinka visų rūšių fototapetai. Jeigu jais norima dekoruoti visuomeninių patalpų – viešbučių laukiamųjų, kavinių, parduotuvių – sienas, svarbiausia, kad jie nesiliestų su ten stovinčiais baldais.

Fototapetais išklijuoti sienas nesudėtinga. „Paruoštą sieną pakanka ištepti klijais, ant jos uždėti fototapeto juostą bei ją prispausti specialiais voleliais. Tai nesudėtingas, tačiau kruopštumo reikalaujantis darbas, nes sunkiausia vieną juostą priklijuoti prie kitos taip, kad nesusidarkytų bendras vaizdas“, – kalbėjo V.Leščinskienė.

Ilgai nesusidėvi

Fototapetai su nestandartinio dydžio vaizdais – ne tik savita sienų dekoracija. Tai geras būdas atskirti norimas erdves, vieną sieną išryškinti kaip pagrindinį kambario akcentą, kitą – prislopinti, paslėpti privalumus ir trūkumus.

Todėl, kaip teigia specialistai, fototapetai gali tarnauti tol, kol šeimininkai nesumanys keisti kambario interjero. Žinoma, jei fototapetas įplyšo ar nebepavyksta pašalinti dėmių, jį teks keisti anksčiau.

V.Leščinskienė tvirtino, jog iš flizelino ir vinilino pagamintus fototapetus prižiūrėti nesudėtinga. Ant jų atsiradusias dėmes galima valyti drėgna kempine. Tik nereikėtų stipriai ir intensyviai trinti. Taip pat patartina vengti cheminių priemonių, ypač turinčių balinamųjų savybių.

„Senukų“ atstovės L.Nyderytės teigimu, iš popieriaus pagamintus fototapetus geriausia valyti sausu skudurėliu.

Specialisto žvilgsnis

Jurgita Paškevičiūtė, interjero dizainerė:

"Fototapetai labiausiai dera modernaus ir minimalistinio stiliaus interjere, o ne klasikinio stiliaus aplinkoje. Jie buvo madingi prieš dešimtmetį. Šiandien vėl grįžta į madą. Tačiau tai nėra masinis reiškinys. Kol kas teko atlikti tik keletą užsakymų, kai užsakovas norėjo sienas dekoruoti fototapetais.

Dažniausiai žmonės tokiais tapetais dekoruoja miegamojo, valgomojo ar vaikų kambario sienas. Vis tik geriausia jais išklijuoti ne visas patalpos sienas, o tik vieną. Tai išryškins norimas detales, užpildys erdvę, dekoruota siena išsiskirs iš kitų kaip dominuojantis akcentas. Priešingu atveju interjeras gali būti perkrautas.

Paprastai ant fototapetų perkeliami dideli vaizdai, pavyzdžiui, išdidintas pienės pūkas, vaizdas iš fotografijos ar paveikslas. Jei toks vaizdas atsirastų ne ant vienos, o ant kelių sienų, patalpa paprasčiausiai atrodytų perkrauta. Todėl labai svarbu surasti aukso vidurį.

Pastebėjau, kad daugiausia fototapetais sienas dekoruoja jauni, nebijantys eksperimentuoti ir savo gyvenamosios aplinkos keisti žmonės. Vyresnio amžiaus būstų savininkai tokį sprendimą renkasi kur kas rečiau.

Kaip minėjau, fototapetai nėra naujausias mados klyksmas. Todėl nebūtina žengti koja į koją su mada. Tarkime, jei žmogui patinka tokie tapetai ir jis jais nori dekoruoti sienas, kodėl negali to daryti? Svarbiausia, kad įgyvendinus tokį sprendimą jam būtų jauku namuose. Ir kad tai nebūtų vienadienė užgaida.

Be to, fototapetus nesudėtinga pasidaryti ir pačiam. Vienas iš būdų – norimą nuotrauką, patinkantį paveikslą ar piešinį išdidinti ir, naudojant skaitmenines spaudos technologijas, vaizdą perkelti ant reikiamos medžiagos, o ja papuošti sienas. Sprendimų yra begalė. Reikia tik fantazijos. Pamenu, prieš daugybę metų fototapetai atrodė primityvesni, juose būdavo vaizduojamos palmės. Dabar šių gaminių pasirinkimas kur kas didesnis.

Kaip šiandien madinga dekoruoti sienas? Labai dažnai savo namų stilių ir gyvenamąją aplinką kuriantys žmonės renkasi kitokios rūšies tapetus – šilko, paprastus popierinius, plaunamus. Tai skonio reikalas.

Taip pat itin populiaru sienas nudažyti taip, kad būtų išsaugota jų autentiška faktūra, grubokas paviršius. Jas dažant naudojamas volelis, kuris padeda sukurti įdomią faktūrą. Yra daugybė dažymo būdų, įdomių sprendimų kaip tą padaryti. Pavyzdžiui, neseniai teko įgyvendinti originalų ir išskirtinį sprendimą – balta spalva nudažėme sienas, joms suteikėme perlamutro atspalvį."