Į pirmąjį Panevėžio apylinkės teismo posėdį, paskelbtą rugsėjo 12 dieną, sostinėje savo gyvenamąją vietą deklaruojantis V.Karpenka atvyko su vilniečiu advokatu. Tačiau teismo nuspręsta posėdį atidėti tam, kad būtų išklausyti rekonstruojamo namo gyventojų bei miesto Savivaldybės atstovų liudijimai. Kitas teismo posėdis numatytas rugsėjo 27-ąją.

Pirmo aukšto patalpas, kur kadaise buvo „Ąžuoliuko“ valgykla (Respublikos ir Birutės gatvių sankirtoje), įsigijęs V.Karpenka tikrintojų iš apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento (TPSVPD) sulaukė po kaimynų skundo apskričiai. Gyventojai nejuokais sunerimo pamatę, kad bendraturtis imasi vis naujos namo rekonstrukcijos nė neprašydamas jų pritarimo. Pastarąjį kartą kapitalinėje pastato sienoje, pasak kaimynų, verslininko darbininkai triukšmingai kapojo kapitalinę namo sieną ir darė joje angą durims. Tokių durų, kaip teigia kaimynai, iškirsta trys.

Karuselė užsukta

Dėl rekonstrukcijos, kuriai, kaip paaiškėjo, miesto Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyrius nėra išdavęs tinkamo leidimo, žmonės sako patyrę ne tik triukšmą, bet ir baimę – įskilo siena virš durų.

Baimindamiesi, kad įžūliai besielgiantis verslininkas gali sugriauti dar XIX a. statytą pastatą, namo gyventojai ėmė šauktis pagalbos. Į šauksmą operatyviai reagavo apskrities viršininkė Gema Umbrasienė. Ji pasiryžo išsiaiškinti, ar V.Karpenka pertvarko savo komercines patalpas teisėtai netgi tuo atveju, jei tektų bylinėtis teisme. Šiuo metu teismų karuselė jau užsukta. Apskrities viršininko administracija yra pateikusi ieškinį dėl V.Karpenkos trukdymo valstybės pareigūnams atlikti teisėtus veiksmus ir dėl to, kad verslininkas ir toliau dirbo, ką suplanavęs, nors rugpjūčio 13 dieną TPSVPD rekonstrukciją pareikalavo sustabdyti.

Apskrities pareigūnai taip pat nesugebėjo priversti įtariamo pažeidėjo pasirašyti pažeidimų protokolą. Šis dokumentas, kaip teigia TPSVPD vedėjas Gintautas Valkūnas, teismui irgi yra pateiktas.

Tikrintų, jei griūtų

G.Valkūnas neabejoja, kad V.Karpenka iškirsti duris kapitalinėje namo sienoje galėjo tik turėdamas Savivaldybės specialistų leidimą. Kadangi verslininkas vadovavosi nebaigtu derinti projektu, kurį buvo pasirašiusi tik skandalingai pagarsėjusi architektė G.Petrušienė, galima manyti, kad elgtasi savavališkai.

Nors teismo verdiktas gali būti dar negreit paskelbtas, G.Valkūnas tvirtina, kad be namo gyventojų sutikimoV.Karpenka toliau rekonstruoti savo patalpų bet kuriuo atveju negalės.

Kad pastarasis asmuo paisytų įstatymų, valdininkams sunku patikėti. Kadangi iki šiol dauguma jo veiksmų, kaip tvirtina valdžios atstovai, buvo sunkiai suprantami ir neprognozuojami.

Pats V.Karpenka, kaip jau tapo įprasta, žurnalistei ir šį kartą atsisakė komentuoti susidariusią situaciją bei pagrįsti savo veiksmus. Jis teisinosi labai dideliu užimtumu. Nors kai kurie šaltiniai teigia, kad verslininkui dabar gerokai neramu ir jis bėgioja į miesto Architektūros ir urbanistikos skyrių. Tačiau šio skyriaus vedėjas Saulius Matulis tikino nematęs pastaruoju metu nei verslininko, nei jo kokio nors prašymo. Naujienų, susijusių su verslininku, pasak S.Matulio, kol kas nėra. Skyriuje yra tik tas pats jau minėtasis projektas, derintas su kraštovaizdžio architektu. O leidimas statybos darbams V.Karpenkai neišduotas, nes jis jo neprašęs.

Miesto ūkio skyriaus statinių naudojimo priežiūros inžinierius Vytautas Steponas Buterlevičius, jau sugrįžęs į darbą po atostogų ir ligų, sakė nematantis reikalo domėtis, ar Respublikos ir Birutės gatvių sankirtoje esančiame name šiuo metu vykdomi kokie nors remonto darbai. Anot jo, tai – privatus V.Karpenkos reikalas. Be to, inžinierius tvirtina negavęs jokio dokumento, kuris būtų pagrindu stebėti situaciją. Tokia priežastis, pasak V.S.Buterlevičiaus būtų, jei namas imtų griūti ar į Savivaldybę kreiptųsi jo gyventojai.