Kuratorius – tesimo tam tikrais atvejais laikinai paskirtas asmuo, civiliniame procese dalyvaujantis kaip atstovas pagal įstatymą, kuris turi visas atstovo pagal įstatymą teises ir pareigas. Kuratoriumi gali būti tik fizinis asmuo, kuris sutinka būti paskirtas atstovauti asmenį konkrečioje byloje kaip atstovas pagal įstatymą.

Pretendento į kuratorius sutikimas yra labai svarbus, kadangi jis reiškia, jos asmuo prisiima tam tikra atsakomybę už kito asmens teisių įgyvendinimą, pareigų atlikimą, tam tikrais atvejais, turtą. Kuratorius negali kenkti atstovaujamajam. Kuratoriaus pareigų vykdymas atima laiką. Tai atsakingas darbas, todėl sutikimas turėtų būti pateiktas raštu arba, jei duotas teismo posėdyje, įtrauktas į posėdžio protokolą.

LR civilinio proceso kodekso (toliau – CPK) 39 str. nurodyta, kad kuratorius gali būti skiriamas tokiais atvejais:

1) kai reikia atlikti skubius procesinius veiksmus, kurie susiję su asmeniu, neturinčiu civilinio procesinio veiksnumo ir kuriam nepaskirtas atstovas pagal įstatymą (jei kalbama apie juridinį asmenį – neturinčiam atstovaujančio organo) arba

2) kai minėti svarbūs procesiniai veiksmai susiję su asmeniu, kurio gyvenamoji ir darbo vieta nežinoma.

Taigi kuratorius skiriamas tuomet, kai proceso šalis negali pasinaudoti savo procesinėmis teisėmis ar įvykdyti procesines pareigas bei apginti savo pažeistas teises.

Kuratorių skiria teismas, bet jis negali šito padaryti savo iniciatyva. LR CPK nurodyta, kad kuratorius skiriamas priešingos šalies prašymu.

Kuratoriumi negali būti skiriamas asmuo, turintis teisinį suinteresuotumą bylos baigtimi, jei jis yra priešingas atstovaujamosios šalies interesams, tad teisėjams tenka labai atsakingas darbas – parinkti asmenį, kuris galės tinkamai atstovauti proceso šalies interesus. Apie kuratoriaus paskyrimą (išskyrus atvejus, kai kuratorius paskiriamas šaliai, neturinčiai civilinio procesinio veiksnumo ir atstovo pagal įstatymą) paskelbiama viešai teisme bei viename iš pagrindinių Lietuvos Respublikos dienraščių. Paskelbimą dienraštyje apmoka asmuo, prašęs paskirti kuratorių. Kuratoriaus paskyrimą iniciavusi šalis taip pat apmoka ir atstovavimo išlaidas, pagal teisės aktų nustatytus įkainius. Atstovavimo išlaidos sumokamos iš anksto.

Kuratoriaus paskyrimas vykdymo procese

Kuratorius gali būti paskirtas bet kurioje civilinio proceso stadijoje. Kuratoriaus paskyrimas vykdymo procese turi tam tikrų ypatumų, kurie nurodyti LR CPK 601 str.

Vykdant įsiteisėjusį teismo sprendimą, kuratorius gali būti paskirtas tik skolininkui ir tik tuo atveju, jei skolininko buvimo vieta nežinoma, pvz.: jis slapstosi (taip vilkindamas procesą), bet to yra skolininko turto. Skolininko kuratorius turi tokias pačias teises ir pareigas kaip ir skolininkas (išskyrus teisę į atstovą). Įstatymas skolininkui nustato pareigą aktyviai dalyvauti vykdymo procese, paklusti įgaliotiems asmenims bei teisėtiems jų reikalavimams. Skolininkai dažnai nevykdo šių pareigų, taip apsunkindami sprendimo įvykdymą. Paskyrus kuratorių tokių dalykų galima išvengti.

Kuratoriaus paskyrimo turi teisę prašyti kreditorius, kreipdamasis į vykdymo vietos apylinkės teismą. Taigi šiuo atveju kuratorių taip pat skiria teismas, kurio veiklos teritorijoje vykdomas teismo sprendimas.

Prašymą paskirti kuratorių reikia paduoti antstoliui, vykdančiam sprendimą. Antstolis prašymą kartu su vykdomąja byla perduoda atitinkamam teismui. Antstolis visa tai turi padaryti per tris dienas nuo prašymo gavimo. Teismas šį prašymą išnagrinėja per penkias dienas paprastai rašytinio proceso tvarkas. Teismas turi nuspręsti, ar kuratorius gali būti paskirtas bei ką paskirti kuratoriumi, kaip ir įprastai tai tusi būti asmuo, galintis tinkamai atstovauti skolininko interesus.

Kuratorius ir vykdant sprendimą turi teisę gauti atlyginimą už atstovavimą, tik jo dydį nustato sprendimų vykdymo instrukcija. Šiuo metu toks atlygis pagal minėtą instrukciją lygus 200 Lt. Tačiau šiuo atveju šį atlyginimą moka ne kreditorius kreipęsis dėl kuratoriaus paskyrimo. Atlyginimas mokamas iš lėšų, gautų vykdant išieškojimą iš skolininko turto.

Straipsnyje išdėstyta nuomonė nepretenduoja į absoliučią tiesą. Tai autoriaus nuomonė aktualiu klausimu, grindžiama Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu bei kitais teisės aktais, kuriai pritarti ar ne, yra kiekvieno asmens teisė.

Konsultacijas rengia VšĮ “Vilniaus universiteto Teisės klinika” – nemokamos teisinės konsultacijos, Vilnius, Vilniaus g. 25; tel: 8 (5) 231 28 00; el.paštas: teises.klinika@tf.vu.lt ; www.teisesklinika.lt

Šaltinis
VšĮ “Vilniaus universiteto Teisės klinika”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją