Bene sudėtingiausia miesto centre gyvenančių jaunų šeimų padėtis. Pavyzdžiui, senamiestyje tėra vienas nedidelis 6 grupių lopšelis-darželis „Ežiukas“, galintis priimti iki 120 vaikų. Įstaigos direktorė Irma Žilinskienė suskaičiavo, kad šiuo metu laukiančiųjų eilėje – apie 180. Kasmet priimama apie 20 naujokų ir tik į mažiausiųjų grupes. Pasisekė tiems mažyliams, kuriuos tėvai į eilę darželyje užrašė vos tik jiems gimus.

Neretai tėvai rytais priversti vežti vaikus į toliau centro esančius darželius, o po to vėl grįžti į miesto centre esančias darbovietes.

Pasak miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus švietimo organizavimo poskyrio vyriausiosios specialistės Audronės Bukmanaitės, net ir Petrašiūnuose esantys darželiai, kuriuose iki šiol nebūdavo didelės grūsties, dabar jau pajuto vietų stygių.

Atsiranda papildomų grupių

Aplankius lopšelius-darželius tankiai apgyvendintuose mikrorajonuose niekur nepavyko rasti įstaigos, kurioje nėra eilių. Jei iš anksto vietos nerezervavę tėvai sugalvotų šį rudenį leisti vaiką į lopšelį, sėkmės gali tikėtis kaip ir loterijoje.

Šiek tiek geresnė padėtis darželiuose-mokyklose, kuriose nuo 2005 metų jau nebekomplektuojamos pradinukų klasės ir nuo kitų metų jos nebeturės nė vienos tokios klasės. Išeinant ketvirtokams, čia kasmet atsiranda po vieną ar kelias papildomas darželio grupes, tad šiose įstaigose bemaž visi tėvų prašymai priimti vaiką į darželį patenkinami.

Prie buvusio prekybos centro „Pasimatymas“ esančio darželio-mokyklos „Saulutė“ direktorė Bernadeta Bulavienė mano, kad šio mikrorajono gyventojai sensta, nes vietų trūkumo nesijautė jau ir ankstesniais metais. Šią mokymo ir auklėjimo įstaigą lanko vis daugiau vaikų iš kitų miesto vietų.

Vadovaudamosi Kauno miesto savivaldybės sprendimais, ikimokyklinio ugdymo įstaigos pirmiausia priima tuos vaikus, kurių tėvai anksčiausiai parašė prašymus. Pirmumas teikiamas vienišiems, daugiavaikiams tėvams, o į gyvenamąją vietą neatsižvelgiama.

Labiausiai trūksta lopšelių

Tiems, kurie šį rudenį nerado vietos savo atžalai, darželio-mokyklos „Žara“ vadovė Silvinija Šinkūnienė pataria nenuleisti rankų ir kreiptis į ikimokyklines įstaigas jau prasidėjus mokslo metams. Neretai pasitaiko, kad tėvai užrašo vaikus į kelias įstaigas ir pasirenka vieną iš jų, bet nepraneša apie tai įstaigai, kurios paslaugomis neketina naudotis.

Mokyklos-darželio „Tukas“ direktorė Loreta Jorudienė pasakojo, kad tėvų nenudžiugino žinia, jog darželyje nebeliks pradinės mokyklos. Tačiau kelerių metų patirtis parodė, kad sprendimas pradinukus mokyti mokyklų patalpose yra teisingas, juolab kad moksleivių mažėja.

L.Jorudienė įžvelgia blogybę, kad nemažai darželių vengia steigti lopšelių grupes. Mat auklėtojų atlyginimai yra tokie patys, o darbas su 1-3 metų vaikais yra sunkesnis nei su vyresniaisiais. Apskritai pastaruoju metu pradeda trūkti darželio darbuotojų – virėjų, auklėtojų padėjėjų.

Naujų statyti net neplanuojama

Keli Kauno darželiai-mokyklos ir toliau komplektuoja pirmokų klases. Darželio-mokyklos „Žemyna“ direktorės pavaduotoja ugdymui Živilė Dubinskienė pasakojo, kad kiekvienais metais jų įstaiga, dirbanti M.Montessori ugdymo metodais, kovoja už pradinių klasių išsaugojimą, nes tuomet užtikrinamas šio metodo tęstinumas ir pradinėse klasėse.

Ž.Dubinskienė tikino, kad stengiamasi priimti visus norinčiuosius vaikus, tiesa, lopšelinukai čia neugdomi. „Jei būtume įkūrę papildomas grupes, jos nebūtų pilnos“, - tvirtino „Žemynos“ atstovė.

Miesto savivaldybės atstovai padėtį vertina dramatiškiau. Į Švietimo ir ugdymo skyriaus duris nuolat beldžiasi vietos ikimokyklinėje ugdymo įstaigoje savo vaikams nerandantys tėvai. Pernai į darželius nepateko daugiau kaip 600 vaikų, pusė iš jų – į lopšelius. Neoficialiai kalbama, kad patekti į populiariausias įstaigas be kyšio neįmanoma.

Už švietimo sritį atsakingas Kauno miesto mero pavaduotojas Kazimieras Kuzminskas apgailestavo, kad buvusius lopšelius-darželius šiuo metu yra užėmusios pradinės ar pagrindinės mokyklos. Vicemeras paminėjo pagrindinės mokyklos „Anima“ atvejį, kuomet, pamėginus šią įstaigą iš buvusio darželio patalpų perkelti į vidurinę mokyklą, kilo pasipriešinimas, ginčas teisme tebesitęsia.

K.Kuzminsko duomenimis, Aleksote, Romainiuose planuojama statyti naujas mokyklas, tuomet jos atlaisvintų patalpas lopšelinukams ir darželinukams. Tačiau apie naujų darželių statybą kol kas net nekalbama.