Ketvirtadienį pretendentai prisistatė studentams – dalyvavo studentų atstovybės surengtuose debatuose. Trečias kandidatas į rektorius VU Chemijos fakulteto dekanas Aivaras Kareiva debatuose nepasirodė, mat iš vakaro parašė prašymą panaikinti jo prašymą dalyvauti rektoriaus rinkimuose.

Gausiai susirinkusiems studentams savo programą pristatęs 64 metų B. Juodka kalbėjo, kad jo moto kitą kadenciją būtų „kūrybingumas“ - studijose ugdyti kūrybiškus žmones. Mat, pasak jo, Europa atsilieka nuo JAV, o pastarosios moto – kūrybingumas.

Ypatingą dėmesį jis žadėjo skirti inovacijoms. B. Juodka kalbėjo apie talentų paiešką, atranką ir ugdymą.

„Baikime durniuoti su tuo 20 specialybių, užtenka 3 ar 4, tačiau kiti universitetai tai sunkiai priima“, - apie tvarką, kai stojantysis gali pretenduoti į 20 specialybių, kalbėjo VU rektorius.

Jis užsiminė apie būtinybę stojantiesiems nusistatyti minimalius akademinius reikalavimus, nes, pavyzdžiui, atsiranda didžiulis balų ir talento skirtumas tarp pirmojo ir paskutiniojo iš 300 į informatiką įstojusių studentų.

Kalbėdamas apie dėstytojų darbą rektorius minėjo, kad ir studentiškos organizacijos turėtų spausti dėstytojus, kad šie „nevoliotų durniaus“. B. Juodka pažymėjo, kad VU siūlo tik 3 magistro programas anglų kalba – jei šis skaičius būtų padidintas, čia studijuoti atvyktų daugiau studentų. Rektorius minėjo, kad viešoji įstaiga „Vilniaus universiteto būstas“ planuoja imti kreditą naujam bendrabučiui statyti. Kartu su VU Tarptautinio verslo mokykla universitetas planuoja naujo sporto komplekso su krepšinio aikštelėmis ir teniso kortais Saulėtekyje statybą.

Reikalautų laikyti matematiką

Kitas kandidatas į rektorius 51 metų A. Žukauskas juokavo, kad jo pranašumas prieš B. Juodką – 6-ta pagal populiarumą šalyje pavardė. Jis siūlo kitokį universiteto valdymo modelį. Jei bus išrinktas, A. Žukauskas sakė stengsiąsis sutelkti pastangas į informacinius, žmoniškuosius ir finansinius išteklius, vertybes, mokslą ir studijas.

Pasak A. Žukausko, kūrybiškumas buvo reikalingas vakar, o šiandien svarbiausias inovatyvumas, kokie, pavyzdžiui, šiandien yra suomiai ir airiai.

Kalbėdamas apie dėstytojų kokybę jis teigė, kad dėstytojai Lietuvoje perkrauti - esą niekur pasaulyje dėstytojai visą dieną nedėsto. Kandidatas į rektorius sakė, kad nuo kiekybinės plėtros reikia pereiti į kokybinę, būtina sumažinti į universitetą priimamų studentų skaičių ir kelti papildomus reikalavimus stojantiesiems.

„Matematikos egzaminas turi būti privalomas stojant į visas studijų programas“, - pareiškė A. Žukauskas, užsiminęs, esą tik Prancūzijoje stojant nereikia matematikos.

Su šypsniu jis užsiminė ir apie savaitraščio „Veidas“ atliktą universitetų reitingavimą, kai VU reitinguotas kartu su specializuotas studijų programas vykdančiomis Lietuvos kūno kultūros akademija, Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

Stambintų fakultetus

B. Juodka juokavo, kad jei kada atsibudęs suprastų, jog universitete viskas gerai, reiškia, jam jau būtų labai blogai. Tačiau, pasak jo, universitete nėra taip blogai, kaip kalbama. „Jeigu esame paskutiniai Europoje pagal vienam studentui skiriamų pinigų skaičių, tai faktas“, - aiškino jis.

Abu kandidatai neigė prašę juos rinksiančių dekanų paramos. B. Juodka prisiminė sklandžiusius gandus, esą ankstesniuose rinkimuose už paramą kandidatas į rektorius 20 –iai žmonių buvo pažadėjęs prorektoriaus pareigybes.

B. Juodka pasisakė už fakultetų stambinimą, tačiau tai, pasak jo, turėtų būti daroma su protu. Jo nuomone, VU Centriniuose rūmuose veikiančius Istorijos, Filologijos fakultetus ir Užsienio kalbų institutą reikėtų sujungti į vieną Humanitarinių mokslų fakultetą. Tačiau čia turėtų būti paliktas atskiras Filosofijos fakultetas.

A.Žukauskas minėjo, kad tokie sprendimai turi remtis faktai ir duomenimis, o veiksmų imamasi išnagrinėjus laimėjimus ir pralaimėjimus bei nusprendus, ar pagerės studijų kokybė ir studentams bus geriau. Jis teigė, kad konkursai į dėstytojų vietas vykdomi blogai, jie yra fiktyvūs, nėra daug norinčių dėstyti.

B. Juodka atrėmė, kad visame pasaulyje konkursai į dėstytojų vietas rengiami panašiai. Jis neslėpė, kad 2 kandidatų pageidavimas dėstytojauti - jau konkurencija.

Nesutarė dėl Nacionalinio universiteto statuso

Teisės fakulteto dekanas Vytautas Nekrošius sakė, kad dekanai reikalauja Centrinių rūmų administravimo reformos, nes dabartinis aparatas esąs per didelis, drambliškas. Dekanai taip pat mano, kad universitetų prorektoriai neturėtų blaškytis ir užsiimti moksline veikla.

V. Nekrošius ragino ypatingą dėmesį skirti socialiniams partneriams, iš jų formuoti universiteto tarybą. Universitete dirbantiems specialistams jis ragino kelti algas.

Pretendentai priėmė ne visus jo pasiūlymus. A. Žukauskas prieštaravo, kad prorektoriai užmirštų mokslą ir būtų tik universitetų vadybininkais. Pasak jo, rektoriai turi palaikyti „akademinį kvapą“, šiek tiek dėstyti.

Jam pritarė B. Juodka, teigdamas, kad profesorius yra mokslininkas ir to neišvengsi. Pasak jo, prorektoriui ir rektoriui reikia nedegraduoti kaip mokslininkui.

B. Juodka, palaikantis VU – Nacionalinio universiteto statuso idėją – kalbėjo, jog turi būti įvestas universitetų reitingavimas. Jis mano, kad vykdant aukštojo mokslo reformą pirmiausia reikia revizuoti studijų programas ir nustatyti aukštųjų mokyklų potencialą. Tada, pasak jo, paaiškėtų, kad studijų programų ir aukštųjų mokyklų Lietuvoje per daug.

A.Žukauskas sakė nepritariantis Nacionalinio universiteto statuso suteikimo VU idėjai. Anot jo, tada VU būtų išstumtas iš konkurencinės kovos. Pasak jo, padidinus įmokas už mokslą, vykdant aukštojo mokslo reformą 80 proc. aukštųjų mokyklų padidins „muilo gamybą“, o tik 20 proc. investuos į kokybę.

Kas taps 84 –uoju VU rektoriumi, spręs universiteto Senato nariai.