Atvirai kalbant, mes ir šįsyk neplanavome imtis picos, o į „Da Antonio“ restoraną žvilgsnius nukreipėme viso labo dairydamiesi vasariškų desertų. Tačiau akys netruko atsiverti – staiga supratome, kad visą šį laiką ignoravome tai, nuo ko reikėjo pradėti vyno ir maisto derinimo straipsnių ciklą: nuo mūsų duonos kasdieninės, tai yra picos.

Tiems, kas gyvena Marse ir šiuo metu lanko gimines Lietuvoje, norėčiau priminti, kad pica (itališkai pizza) – tai toks plonas, krosnyje keptas, dažniausiai apskritas paplotis su sūriu ir pomidorų padažu. Tiesa, šia sudėtimi retai kada apsiribojama, paprastai pridedama skonį „pagerinančių“ priedų: vaisių, daržovių, žolelių, mėsos, grybų, jūros gėrybių ir t.t.

Be to, absoliuti dauguma Lietuvos picerijų pamėgo prie picos tiekti įvairius padažus kodiniais pavadinimais „švelnus“, „pikantiškas“, o kartais apsiribojama kečupu iš artimiausio prekybos centro. Mano įsitikinimu, šie priedai pasižymi skonį niveliuojančiu poveikiu (su dosnia tokio padažo doze galima suvalgyti ir keptą puspadį!), todėl yra nelabai įdomūs vyno ir maisto derinimo požiūriu. Šiuo požiūriu „Da Antonio“ picos – maloni išimtis iš bendros taisyklės. O ir restorano geografinė vieta – šiaurės Atėnai – labai tinka prie mūsų pasirinktos temos.

Kaip ir visi patiekalai, pica gali būti pagaminta dviem būdais: gerai arba blogai. Tikrai gera pica yra ta, kurią įgudęs picų kepėjas (pizzaiolo) suformuoja rankomis ir iškepa tikroje krosnyje, panaudodamas aukštos kokybės sudėtines dalis, kaip San Marzano pomidorai ir sūris„Mozzarella di Bufala Campana“. Gaila, restorane picos krosnis užkuriama ne kasdien, todėl mes pasitenkinome demokratiškesne elektrinėje krosnyje kepta pica, kurią siūlo „Trattoria Da Antonio“.

Kadangi pica iš esmės yra nevientiso skonio (nelygu, koks priedas paklius į burną), gerai derantį vyną parinkti yra sunkiau, nei galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Potencialus kandidatas mažų mažiausiai turėtų atsilaikyti prieš pomidorų padažo rūgštį ir cukrų bei išgyventi sūrio baltymų ataką. Taigi švelnios rūgšties vaisių prieskonį turintis vynas galėtų būti neblogas išeities taškas, ir to, ko gero, turėtų pakakti „Margheritos“ picai suvaldyti.

Tačiau „Norvegiška“ pica su baravykais ir šparagais galėtų būti atskleista vyno, kuriame, be jau minėtų savybių, būtų juntami dar ir žemės tonai. Pica „Hawaii“ – tai saldžiarūgštis kumpio ir ananaso derinys, todėl pranašumą turėtų įgauti rūgštesnis baltasis vynas, neperlaikytas ąžuole ir išlaikęs vaisių aromatą.

„Stracca“ iš ketvertuko išsiskiria tuo, kad jai pagaminti nenaudojamas pomidorų padažas, o specifinis aštrokas gražgarstės skonis su aromatingu vytintu „Parmos“ kumpiu tiesiog prašosi stipresnės vyno atsvaros ir galbūt galėtų atlaikyti ne ypač stipriai išreikštus vaisiško raudonojo vyno taninus.

Rinkdami vyną, iš dalies pasidavėme stereotipo „itališkas maistas su itališku vynu“ įtakai: net pusę atrinktų vynų sudarė itališki – baltasis, rožinis ir raudonasis. Kiti trys vynai buvo parinkti, siekiant užpildyti likusias stilistines nišas (pavyzdžiui, „Morgon“ dėl savo švelnių žemiškų tonų) ar tiesiog eksperimento dėlei (pavyzdžiui, pusiau sausas rislingas). Bet kuriuo atveju pasirinkto vyno taurė neturėtų būti brangesnė už pačią picą, kuri yra kasdieninis valgis.

Ragavimo rezultatai pateikiami lentelėse:

MARGHERITA

VynasDerinys
Gaivus Italijos baltasis iš ‚Vernaccia‘ vynuogiųVynas šiai picai yra kiek aitrokas, išryškėja alkoholis ir perteklinė rūgštis. ***
Itališkas rožinisŠvelnus ir kvapnus vynas neutraliai dera prie analogiškos picos. Geras balansas, bet karsteli. ***
Raudonasis itališkas iš Toskanos ‚Sangiovese‘ vynuogiųKartumas dar ryškesnis, tačiau tai bene vienintelis pastebimas „defektas“ pradžioje. Pakramčius skonis sparčiai degraduoja. **
Prancūziškas lengvas Beaujolais Cru MorgonAksominė vyno tekstūra idealiai tinka prie švelnios picos. Sužiba raudonėlis, juntamas sinergetinis efektas. ****
Prancūziškas ‚Chardonnay‘ – 2003 metų derliausNeragavome.

NORVEGIESE

VynasDerinys
Gaivus Italijos baltasis iš ‚Vernaccia‘ vynuogiųGrybai, grybai, grybai... Ir dar gerokai per rūgštu. **
Itališkas rožinisGera dermė. Vynas paryškina pomidorus, tešlą, juntamas smidrų poskonis. *** Raudonasis itališkas iš Toskanos ‚Sangiovese‘ vynuogių Šiai picai vynas akivaizdžiai per sausas ir per „drūtas“. Neblogai, tačiau vynas dominuoja. **
Prancūziškas lengvas Beaujolais Cru MorgonVynas užpildo gomurį kaip šaukštas nesaldžios uogienės, viską pakeliui sušvelnindamas, net kaparėlius. Gardu! ****
Prancūziškas ‚Chardonnay‘ – 2003 metų derliausRiebesnis picos centras su grybais ir daržovėm idealiai amortizavo vyno rūgštį ir sukūrė gražią dermę. Sausesnis picos kraštas jau ne taip gerai derėjo. ***

HAWAII

VynasDerinys
Gaivus Italijos baltasis iš ‚Vernaccia‘ vynuogiųVyne permirkusi sultinga pica, ir tiek. Kaip įprastai – per daug rūgšties. **
Itališkas rožinisPabrėžtinai trivialaus, šaržuoto skonio derinys, kuomet vynas virsta limonadu. Kartu. **
Raudonasis itališkas iš Toskanos ‚Sangiovese‘ vynuogiųDerinamas su vynu, picos pagrindas tampa skanesnis, o kumpis atrodo kokybiškesnis. Ilgai trunkantis poskonis ir malonus prisiminimas. ****
Prancūziškas lengvas Beaujolais Cru MorgonKiek netikėta, tačiau vynas picos skonį transformuoja nemalonia linkme: juntamas tešlos mieliškumas ir sūrio dominavimas. *
Prancūziškas ‚Chardonnay‘ – 2003 metų derliausVynas išryškina skrebutį, kumpis tampa gardesnis, rūgštis protingai atsitraukia. Geras derinys! ****

STRACCA

VynasDerinys
Gaivus Italijos baltasis iš ‚Vernaccia‘ vynuogiųRyškus rieboko Parmos kumpio skonis vyno dėka ilgai išlieka burnoje. Vyno rūgštis – kaip tik, nes nėra pomidorų padažo, dėl kurio ji tampa perteklinė. ***
Itališkas rožinisIr vėl tas limonadinis skonis! Pakliuvus į burną didesniam Parmos kumpio gabalui, vyne ima stigti rūgšties. ***
Raudonasis itališkas iš Toskanos ‚Sangiovese‘ vynuogiųKoks puikus derinys, kaip kompleksiška! Vynas nuostabiai dera su Parmos kumpiu. *****
Prancūziškas lengvas Beaujolais Cru MorgonVynas veikia kaip skonio sustiprinimo priemonė, viską tarsi pagardina. ****
Prancūziškas ‚Chardonnay‘ – 2003 metų derliaus‘Chardonnay” atsiskleidžia atskleisdamas ir picą, nuosekliai sustiprindamas jos sudedamųjų dalių skonį. Vertas dėmesio derinys. ****
  

VYNAS

V1Gaivus Italijos baltasis iš ‚Vernaccia‘ vynuogiųGaivus, citrusiniais vaisiais, gėlėmis ir žaliomis šakelėmis kvepiantis vynas. Geriausia itališka ‘Sauvignon Blanc’ vynuogių alternatyva.
V2Itališkas rožinisTamsiai rožinės spalvos, malonaus raudonų uogų, vyšnių, rožių žiedlapių aromato gaivus, lengvas rausvasis vynas.
V3Raudonasis itališkas iš Toskanos ‚Sangiovese‘ vynuogiųVaisiškas (ir vaisiškiausias) Chianti iš Toskanos. Kvepia aronijomis, raudonomis uogomis su ‘Sangiovese’ vynuogėms būdinga gaiva ir vyšnių skoniu bei žemišku akcentu. Vidutinių taninų, vidutinio svarumo.
V4Prancūziškas lengvas Beaujolais Cru MorgonSodri rubino spalva, jaunas braškių uogienės ir vyšnių aromatas su žemės tonais. Burnoje sausas, labai švelnūs jauni taninai, pipirmėtės ir vyšnių skonis su karstelėjimu. Kompleksiškas vaisiškas vynas su minerališkumo užuominomis.
V5Prancūziškas ‚Chardonnay‘ – 2003 metų derliausBlyškios citrinos spalvos vynas išraiškingo, brandaus aromato su juntamais džiovintos duonos, džiovintų vaisių, sausų pušų spyglių, vanilės ir graikiškų riešutų tonais. Kompleksiško skonio, sausas, švarus, minerališkas, šiek tiek „ąžuolinis“, juntamas skrebutis, citrina.

PICA

P1MARGHERITAPomidorų padažas, mocarela, bazilikai, raudonėliaiKlasikinė minimalistinė pica, kuriai ypatingai svarbi sudedamųjų dalių kokybė ir šviežumas.
P2NORVEGIESEPomidorų padažas, mocarela, lašiša, baravykai, šparagai, kaparėliaiGrybai, šparagai ir kaparėliai papildo picą mineraliniais žemės tonais, lašiša suteikia specifinio rieboko intensyvaus aromato ir skonio.
P3HAWAIIPomidorų padažas, mocarela, kumpis, ananasasKvapni ir paprasta ryškaus vaisiško skonio pica, paprastai įvertinama „mėgstu“ arba „nekenčiu“.
P4STRACCALydytas sūris, Parmos kumpis, gražgarstės, bazilikų užpilas, raudonėliaiNetradicinė pica be pomidorų padažo. Didelis kiekis gražgarstės salotų ir pasilydęs Parmos kumpis – tikras sprogstamasis mišinys, reikalaujantis rimtos vyno atsvaros.