Konservatorių vadovas pirmadienį sakė, kad jį nustebino Naujosios sąjungos (socialliberalų) vadovo A. Paulausko iniciatyva, A. Kubiliaus žodžiais, "siūlyti referendumui nuostatą, kad kiekvienas Lietuvos pilietis galėtų būti kitos valstybės piliečiu be jokių apribojimų".

"Nesuprantu, ar A. Paulauskas nesupranta, ką siūlo, nors yra prityręs teisininkas, ar sąmoningai tai daro. Tokio siūlymo įgyvendinimas reikštų, pavyzdžiui, kad Lietuvoje gyvenantys 200 tūkst. rusakalbių potencialiai galėtų pretenduoti į Rusijos pilietybę, išlaikydami Lietuvos pilietybę, ir Rusija įgytų visas teises ginti jų interesus. Kremlius tiesiog džiaugtųsi tokia dovana", - spaudos konferencijoje Seime sakė A. Kubilius.

Pasak jo, referendumą reikėtų rengti tik tuo atveju, jei būtų manoma, kad nereikia riboti teisių į dvigubą pilietybę. "Tačiau atsisakymas ribojimo būtų klaida. Nežinau šalies, kuri neribotų. Ir dabar Konstitucija numato ne dvigubos pilietybės draudimą, o ribojimą įstatymo nustatytais atskirais atvejais", - kalbėjo A. Kubilius.

Savo ruožtu referendumo šalininkas A. Paulauskas pabrėžė, kad jo siūlomame projekte kalbama apie Lietuvos, o ne Rusijos piliečius.

"Mūsų pasiūlymo esmė yra tai, kad mes manome, jog tik referendume galima nuspręsti tokį dalyką. Klausimas būtų toks: ar jūs norite, kad Lietuvos piliečiai turėtų galimybę turėti ir antrą pilietybę. Mes nekalbame apie Rusijos ar Amerikos piliečius, mes dėl jų nieko neklausiame", - Eltai sakė A. Paulauskas.

Jis pripažino, kad įstatymas numatytų tam tikras sąlygas dvigubai pilietybei gauti. "Mes klausiame žmonių, mes nieko nesiūlome. Žmonės turi nuspręsti, ar jie nori, kad Lietuvos piliečiai turėtų galimybę turėti ir antrą pilietybę. Dabar iš esmės pagal galiojančią Konstituciją Lietuvos pilietis negali turėti antros pilietybės", - Eltai sakė A. Paulauskas.

Politikas siūlo, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės būtų skelbiamas kartu su Seimo rinkimais kitais metais.

Jo įregistruotame nutarimo projekte teigiama, kad referendumas skelbiamas pripažįstant dvigubos pilietybės svarbą lietuvių kilmės piliečiams ir akcentuojant konstitucinį pilietybės reguliavimo principą. Siūloma, kad visuotiniam piliečių balsavimui būtų teikiamas toks klausimo tekstas: "Pritariu, kad Lietuvos Respublikos pilietis gali būti ir kitos valstybės piliečiu".

Šiuo metu Konstitucijoje galimybė turėti dvigubą pilietybę numatoma tik išimtiniais atvejais. Pernai Konstitucinis Teismas išaiškino, kad būtina mažinti grupę asmenų, galinčių pretenduoti į dvigubą pilietybę, nes dabar tai yra pernelyg plačiai paplitęs reiškinys.

Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcija yra pareiškusi, kad A. Kubiliaus siūlomos Pilietybės įstatymo pataisos, kurioms pritaria ir socialdemokratų lyderis premjeras Gediminas Kirkilas, yra antikonstitucinės ir kad dėl dvigubos pilietybės gali apsispręsti tik pati tauta.

A. Kubiliaus ir G. Kirkilo siūlymui taip pat nepritaria Artūro Zuoko vadovaujama Liberalų ir centro sąjunga. Už referendumą pasisako ir Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris.