Tačiau kaip lrt.lt teigė Vilniaus universiteto Istorijos katedros vedėjas Algirdas Jakubčionis, rugsėjo 1-osios nereikėtų sieti išimtinai su Sovietų Sąjunga.

Mokslo metų pradžios šventę istorikas įvardino kaip europietišką tradiciją, atėjusią į Lietuvą.

„XVI amžiaus pabaigoje Europoje perėjus prie pamokinės sistemos, neišvengiamai atėjo laikas rudenį, kada visi darbai eina į pabaigą, turėti dieną, kai prasideda mokymasis“, – sakė A. Jakubčionis.

„Čia jokio senovės palikimo neesama, nes, paprasčiausiai, tai yra sutartinis dalykas“, – apie tai, kodėl mokiniai į mokyklas renkasi rugsėjo 1-ąją, aiškino ir etnologė Gražina Kadžytė.

Į mokyklą – tik nudirbus darbus

Etnologė tvirtina, kad amžiaus pradžioje lietuviai apskritai mokęsi tada, kada galėję.

„Po to, kai buvo uždraustos mokyklos ir egzistavo daraktorystės mokyklos, vaikai mokėsi tik tada, kai žandarai aplink nesiausdavo – kiek galėdavo, pripuldami“, – pasakojo G. Kadžytė.

O Lietuvai tapus nepriklausoma ir pradėjus kurti šalies švietimo sistemą, reikėję pasirinkti vieną dieną, nuo kurios būtų skaičiuojami mokslo metai.

Tiesa, pasak istoriko A. Jakubčionio, ne visi vaikai į mokyklas susirinkdavo pirmąją rugsėjo dieną.

„Išimčių būdavo, nes esame agrarinis kraštas ir kartais vaikai pradėdavo eiti į mokyklas kada pasibaigdavo ganiava.

Bet tokiais atvejais buvo stengiamasi, kad moksleivius pavaduotų jaunesnis brolis ar sesuo, kad vaikas galėtų eiti į mokyklą tada, kada reikia“, – sakė istorikas.

Pamiršta, dėl ko švenčia

Lygindama ankstesnių laikų bei šiandienos rugsėjo 1-osios šventės tradicijas, etnologė teigia, kad šiandien žmonės dažnai daugiau dėmesio skiria šventės formai, o ne jos priežasčiai.

„Seniau žmonėms jau būdavo šventė, jeigu galėdavo leisti vaiką į mokyklą. Rugsėjo 1-oji vaikams buvo šventė todėl, kad jie galėjo mokytis, žinojo, kad daugiau pasieks. O dabar visi žiūri, kaip švenčiama, tačiau nepagalvoja, kodėl švenčiama“, – įsitikinusi G. Kadžytė.

„Rugsėjo pirmosios dienos visame pasaulyje yra susijusios su švietimu, raštingumu ir mokslu“, – kalbėjo istorikas A. Jakubčionis.

Pasak jo, JTO yra nusprendusi, kad rugsėjo 1-oji bus ir Pasaulinė taikos diena, o rugsėjo 8-ąją UNESCO skelbia kaip Tarptautinę raštingumo dieną.