Idėjos esmė yra suteikti vartotojams galimybę atlikti veiksmus kompiuteriu paprasčiausiu staigesniu riešo judesiu, vietoje to, kad vesti pelės kursorių iki tam tikro mygtuko įrankių juostoje ar programiniame meniu. Interneto naršyklėje „Opera“, pavyzdžiui, norint sugrįžti į ankstesnį puslapį, pakanka laikant nuspaustą pelės mygtuką pastumti pelę į kairę, skirtingai nei kitose programose, kur reikia pelės kursoriumi paspausti ekrano viršutinėje dalyje esantį „Back“ mygtuką.

Pirmasis panašus „pelės gestas“ pritaikytas naršyklės „Opera 5.11“ versijoje prieš 18 mėnesių. Jis sulaukė nemažo vartotojų ir programinės įrangos kūrėjų dėmesio. Kiti gamintojai taip pat bando pritaikyti panašius sprendimus savo gaminiuose.

„Mus nudžiugino savotiškas pripažinimas“, - teigia „Opera Software“ generalinis direktorius Jonas von Tetzchneris. „Aš nemanau, kad „pelės gestai“ sukels revoliuciją kompiuterinių programų rinkoje ir smarkiai pakeis vartotojo sąsają. Tačiau tai puiki idėja, o kas svarbiausia – ji veikia“, - pridūrė jis.

Atvirojo kodo naršyklės „Mozilla“ kūrime dalyvaujantys programuotojai prieš kurį laiką pradėjo projektą „Optimoz“, kurio tikslas – pritaikyti žmogaus rankų judesius pele programinės įrangos valdymui, t.y. sukurti labiau kinetinę, nei grafinę naršyklės ir kitų programų vartotojo sąsają. Kiti entuziastai siekia pritaikyti panašias funkcijas ir populiarioms „Windows“ taikomosioms programoms.

Nors „Mozilla“ naršyklės „pelės gestai“ dar tebėra kūrimo stadijoje, jie jau sulaukė vartotojų pripažinimo. „Įprastas mygtukų įrankių spaudinėjimas įrankių juostose, žinoma, išliks, tačiau veiksmus, kurie atliekami dažnai, pvz. grįžimas į ankstesnį interneto svetainės puslapį, gerokai patogiau atlikti „pelės gestu“, - teigia projekte „Optimoz“ dalyvaujantis Toronto universiteto programuotojas Davidas Perry.

„Atliekant paprasčiausią judesį riešu valdyti programą yra patogiau, nei stumti pelės kursorių į tam tikrą ekrano vietą, kurioje yra meniu ar įrankių juosta“, - mano D.Perry. „Pelės gestai“ taip pat sutaupys vartotojų laiką, kadangi programa valdoma pelės kursoriui esant bet kurioje ekrano vietoje, t.y. nereikia gaišti laiko, ieškant tam tikro mygtuko.

„Pelės gestai“ yra vienas iš bandymų pagerinti asmeninio kompiuterio vartotojo sąsają, kuri sugalvota 1970-aisiais, o vėliau kompanijos „Apple“ palaipsniui perkelta į parduodamus kompiuterius.

Daugelyje programų yra „karštų“ klavišų kombinacijos, leidžiančios atlikti veiksmus naudojant klaviatūrą, o ne pelę. Tačiau paskutiniuoju metu susidomėta alternatyviais pelės judesiai ir mygtukų kombinacijomis. Kompanija „Logitech“, viena pagrindinių kompiuterių pelių gamintoja, taip pat pasiūlė programuojamus pelės mygtukus, kuriais galima atlikti paprastas komandas, pvz. tą pačią „Back“ funkciją interneto naršyklėje. „Pelės gestai“ pritaikyti ir kai kuriose trimačio vaizdo kūrimo programose, tačiau dabar kinetinis valdymas perkeliamas į paprastesnes, dažnai vartojamas programas.

„Logitech“ atstovų teigimu, šiuo metu „pelės gestų“ pritaikyme vartotojų sąsajoje bendradarbiaujama su programuotojais, bet potencialūs partneriai neįvardinti.