Socialdemokratų partijos pirmininkas premjeras G. Kirkilas ir Tėvynės sąjungos vadovas Seimo vicepirmininkas A. Kubilius ragina Seimą pritarti registruotoms galiojančio Pilietybės įstatymo pataisoms, kurios leis visiems lietuvių kilmės asmenims išlaikyti Lietuvos Respublikos pilietybę, net jei jie yra įgiję kitos valstybės pilietybę.

A. Zuoko teigimu, A. Kubilius ir G. Kirkilas, pasisakydami už problemos sprendimą įstatymo lygiu, perėmė populistų retoriką ir mėgina griauti pasitikėjimą Konstituciniu Teismu. Teismo pirmininkas Egidijus Kūris yra sakęs, kad Konstitucijoje įtvirtintą tik vienos pilietybės nuostatą su retomis išimtimis galima pakeisti nebent referendumu.

"Keista, kad konservatorių lyderis A. Kubilius nevengia viešų žodinių išpuolių prieš Konstitucinio Teismo pirmininką. Nemanau, kad tokios rimtos partijos pirmininkas nesuvoktų, kad taip jis griauna pasitikėjimą viena svarbiausių mūsų valstybės institucijų, ne tik Egidijumi Kūriu", - partijos pranešime cituojamas A. Zuokas.

Jis tvirtino "negalįs pateisinti ir to, kad konservatoriai visomis išgalėmis bando išvengti referendumo, kurio metu Lietuvos piliečiai išsakytų savo poziciją dėl Lietuvos pilietybės". A. Zuokas sakė neabejojąs, kad dauguma Lietuvos žmonių sutiktų su dvigubos pilietybės principu.

Panašios nuomonės laikosi ir opozicijoje esantys socialliberalai. Naujosios sąjungos frakcijos Seime antradienį išplatintame pareiškime prezidentas V. Adamkus kaltinamas tuo, kad pasidavė užsienio lietuvių spaudimui, o A. Kubilius ir G. Kirkilas - noru "pamokyti Konstitucinį Teismą konstitucinės teisės".

Nebijoti rengti referendumo trečiadienį paragino ir Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. "Aš esu įsitikinęs, kad toje situacijoje bijoti nėra ko. Visuomenės nuomonė šiuo klausimu yra žinoma. Absoliuti dauguma žmonių pasisako už tai, kad būtų dviguba pilietybė", - trečiadienį sakė parlamento vadovas.

Seimo pirmininkas pažymėjo, kad dažnesni referendumai galėtų turėti lemiamą įtaką didinant visuomenės politinį aktyvumą. "Manau, kad šita forma mums būtų labai tinkama, todėl aš asmeniškai neatmetu galimybės ir šiuo klausimu organizuoti referendumą", - interviu "Žinių radijui" teigė V. Muntianas.

Pernai Konstitucinis Teismas išaiškino, kad būtina mažinti grupę asmenų, galinčių pretenduoti į dvigubą pilietybę, nes dabar tai yra pernelyg plačiai paplitęs reiškinys. Toks nutarimas sulaukė didelio atgarsio visuomenėje, o nuomonių apklausos rodo, kad dauguma lietuvių pasisako už Lietuvos pilietybės išsaugojimą asmenims, įgijusiems kitos valstybės pilietybę.

Prezidentas Valdas Adamkus taip pat ne kartą yra sakęs, kad dviguba pilietybė užsienyje gyvenantiems lietuviams turi būti išsaugota.