Permainomis netiki

Vilniaus savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Julius Skestenis tvirtino, kad vienai lopšelinuko dienai skiriama 4,26 Lt, o darželinukui – 4,85 Lt. Jis neslėpė, kad tokios kainos gali pasirodyti absurdiškos ir dėl jų jau prasidėjo diskusijos, tačiau abejojo, ar pavyks artimiausiu laiku ką nors pakeisti.

„Vilniuje tokios kainos patvirtintos dar 1997 metais, todėl jau bręsta diskusijos, ar nereikia įkainių didinti. Sudaryta net ir darbo grupė, tačiau neabejoju, kad susidursime su tais, kurie neišgalės sumokėti pakilusių mokesčių. Kaip bus pasielgta, bus aišku rugsėjį, tačiau panašu, kad įkainių didinimo jau nebeišvengsime“, – dienraščiui L.T. sakė jis ir pridūrė, kad daugelyje miestų padėtis panaši – tėvai kas mėnesį moka apie šimtą litų.

Iš jų ir paskirstomi pinigai maistui ir dar šiek tiek lieka vaikui lavinti.

Maitinimui - grašiai

Dienraščio L.T. kalbinamas dvynukus auginantis seimūnas Eligijus Masiulis įsitikinęs, kad vaikų maitinimas – silpniausia ir skaudžiausia darželių vieta.

„Bendras vaizdas skurdus. Ne sykį vedėja skundėsi, kad jei anksčiau vaikams dar kokį sūrelį galėdavo nupirkti, dabar to padaryti jau nebeišgali. Kainos taip pakilo. Tikiu, kad kaip nors vis dėlto kompensuojamos tos vaikams vystytis reikalingos kalorijos, tačiau tuomet kyla kitas klausimas, ar maistas yra kokybiškas“, – svarstė penkiamečių Elzės ir Viliaus tėvas.

Ne veltui darželio grupėje, kurią lanko politiko atžalos, labai gaji tapo vaišių tradicija.

„Savo vaikams ko nors atskirai ir specialiai iš namų nededame. Jei perkame, visai grupei. Taip jau įprasta. Tad kokių obuolių ar kitų skanėstų kartkartėmis nunešame ir mes. Gal darželyje duodamo maisto vaikams ir užtenka, tačiau manau, pats laikas peržiūrėti pasenusius įkainius“, – sakė E.Masiulis.

Maistu nesiskundė

Tuo tarpu kai kurie kiti žinomi žmonės stojo į kitą pusę – jiems vaikų maitinimas lopšelyje ar darželyje neužkliuvo.

Drabužių dizainerė Jolanta Talaikytė šį rudenį sūnų Jokūbą jau ves į mokyklą, tačiau moteris, prisiminusi nesenus laikus, kai jos atžala lankė darželį, beveik niekuo nesiskundė.

„Nebuvau ta mama, kuri tik ir ieško blogybių. Žinoma, norėjosi, kad smėlio dėžės būtų tvarkingesnės. Kartais ir kiti dalykai užkliūdavo, tačiau manau, tuomet jau reikėjo patiems tėveliams rodyti iniciatyvą“, – sakė dizainerė. Vienturčio mama negirdėjo ir sūnaus nusiskundimų dėl maisto.

Jai antrino ir atlikėja Asta Pilypaitė, auginanti dvi dukras.

„Mažąją Rūtelę į darželį leisime, kai sueis treji metukai, o kai vyresnėlė Saulė vaikščiojo, problemų nebuvo. Maistas kaip maistas. Nebūdavo taip, kad pareina namo ir tuoj pat prie puodų puola. Vadinasi, viskas buvo gerai“, – tragedijos dėl vaikų maitinimo šalies darželiuose neįžvelgė populiari dainininkė.