„Ratatouille“ – taip prancūziškai vadinamas tradicinis iš Provanso kilęs troškintų daržovių patiekalas. Pasigaminti jį tikrai paprasta. Pagrindinis ingredientas – pomidorai, kuriuos supjaustykite kartu su česnakais, svogūnais, cukinija, baklažanu, paprikomis, ir, pagardinę Provanso žolelėmis bei baziliku, pakepinkite alyvuogių aliejuje. Šį daržovių troškinį galima patiekti kaip užkandį arba kartu su ryžiais, bulvėmis ar duona valgyti kaip pagrindinį patiekalą. Jei daržoves supjaustysite smulkiai, jas galite naudoti kaip įdarą prancūziškiems lietiniams arba paskatinti omletą.
Šis skanus ir lengvas prancūziškas daržovių troškinys populiarus įvairiose pasaulio šalyse. Pavyzdžiui, Maltoje „kapunata“ vadinamas troškinys pagaminamas iš pomidorų, paprikų, baklažano, svogūno ir kaip garnyras patiekiamas su kepta žuvimi. Italai šį patiekalą vadina „caponata“, ispanai – „pisto“, vengrai – „lesco“, turkai - „imam bayaldi“.
O amerikiečių virėjas Thomas Kelleris, konsultavęs studiją „Pixar“ maisto klausimais, specialiai animacinei juostai „La troškinys“ sukūrė dar vieną patiekalo versiją, pavadintą „confit byaldi“. Ant kepimo skardoje esančių supjaustytų paprikų, svogūnų, pomidorų, svogūnų ir prieskonių uždėkite plonai supjaustytą cukiniją, geltonąjį moliūgą, japonišką baklažaną ir Romos pomidorus. Folija uždengtas daržoves orkaitėje troškinkite keletą valandų ir patiekite užpylę iš mėgstamų prieskonių, alyvuogių aliejaus, acto pasigamintu padažu.