Atlikti rizikingą ir specialių įgūdžių reikalaujančią procedūrą ryžosi Klaipėdos universitetinės ligoninės II Ginekologijos skyriaus vedėjas akušeris – ginekologas Raimondas Šiaulys.

Onkologo kvalifikaciją turintis specialistas neslėpė džiaugsmo tapęs pasaulyje populiarėjančio naujo vėžio gydymo pradininku mūsų šalyje.

Patyrė šoką

Išgirdusios diagnozę „gimdos kaklelio vėžys“ moterys puola į neviltį.

Šoką patyrė ir kretingiškė Daiva Vaineikienė, sužinojusi, kad jai nustatyta pirmoji onkologinės ligos stadija.

„Gavęs biopsijos tyrimo atsakymą iš Vilniaus gydytojas man paskambino ir paprašė kuo skubiau atvykti. Po dviejų dienų mane operavo. Tačiau tik atsigavusi sužinojau, kad man buvo atlikta tokia moderni operacija. Kitą dieną po jos net vaistų nuo skausmo nebereikėjo. Jaučiuosi puikiai“, - džiaugėsi 38-erių moteris.

Trijų vaikų mamai buvo pašalinta gimda, siekiant užkirsti kelią tolesniam vėžio išplitimui. Pamačiusi, kad pilve nėra pjūvio, D.Vaineikienė teigė išsigandusi ir pamaniusi, kad operacijos nebuvo.

Tobulinosi Prancūzijoje

Radikalioji histerektomija. Taip vadinama gimdos šalinimo operacija, atliekama diagnozavus pirmąją gimdos kaklelio vėžio stadiją.

Ši operacija atliekama dviem būdais – atviruoju arba laparoskopiniu.

„Dažniausiai šios operacijos atliekamos atviruoju būdu. Tai ginekologų aukštasis pilotažas. Laparoskopiniu būdu mūsų šalyje dar nebuvo daryta nė karto. Mums pavyko atlikti operaciją su minimalia invazija, be pjūvio. Operacijos metu nukraujavimo tikimybė yra iki šešių kartų mažesnė nei darant atviruoju būdu“, - aiškino gydytojas R.Šiaulys.

Pritaikyti naujausias technologijas specialistas ryžosi neseniai grįžęs iš kursų laparoskopinės onkoginekologijos srityje, kurie vyko Strasbūre (Prancūzija).

Operuoja ne visada

Radikaliosios histerektomijos, kuri trunka apie 4 valandas, metu pašalinama gimda ir šalia esantys audiniai. Tačiau išsaugomos kiaušidės. Todėl, pasak gydytojo, moteris gali gyventi visavertį gyvenimą, jos nekamuoja menopauzė.

Po laparoskopinės operacijos pacientė gyja keliskart greičiau. Po dviejų savaičių dažniausiai moteris jaučiasi gerai ir jau gali grįžti į darbą.

Diagnozavus pirmąją gimdos kaklelio vėžio stadiją laparoskopiniu būdu pašalinami dubens limfmazgiai. Juos ištyrus išsiaiškinama, kokiame plote išplitusios vėžio ląstelės. Jeigu limfmazgiuose jų neaptinkama, operuoti galima. Priešingu atveju, anot R.Šiaulio, rizikuojama pacientės gyvybe.

Norint atlikti sudėtingą operaciją, būtina profesionali chirurgų, anesteziologų, reanimatologų komanda bei naujausia įranga.

Visos šios sąlygos, kaip teigė akušeris ginekologas, Klaipėdos ligoninėje yra.

Gydo nevaisingumą

Laparoskopija, išvertus iš graikų kalbos, reiškia pilvo apžiūrą. Tai unikalus metodas, kai panaudojant technines optikos, televizijos, elektros prietaisų galimybes, chirurginę patirtį ir žinias atsiveria didžiulės diagnostikos ir gydymo galimybės.

Laparoskopija pirmą kartą atlikta gyvuliams 1900 metais. Nuo 1960 metų šis metodas pripažintas saugia ir vertinga intervencija.

Diagnostinė laparoskopija – vertingas metodas nevaisingumui diagnozuoti ir gydyti. Ji ne tik padeda tiksliai nustatyti ligą, bet ir taikyti chirurginį gydymą.